HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyhráli jsme mistrovství republiky

Pátek, 9. září 2022 – Brněnští hasiči reprezentující HZS Jihomoravského kraje na Mistrovství republiky ve vyprošťování u dopravních nehod přivezli z Kroměříže zlato. 

V Kroměříži se včera uskutečnil 10. ročník Mistrovství České republiky ve vyprošťování u dopravních nehod. Mezi 15 soutěžními týmy bojovali také hasiči z ÚO Brno-město, kteří na mistrovství republiky postoupili po vítězství v krajské soutěži.  

Náš tým vybojoval ve fyzicky náročné soutěži první místo a z Kroměříže si odvezl pohár a zlaté medaile. Druhou příčku vybojovali hasiči HZS Jihočeského kraje a třetí pozice patří HZS Středočeského kraje. 

Soutěž ve vyprošťování se snaží reálně simulovat dopravní nehody, se kterými se mohou jednotky v praxi skutečně setkat. Každý soutěžní tým se musel vypořádat s předem neznámým scénářem dopravní nehody. V průběhu přípravy vraků bylo každé družstvo uzavřeno v izolaci. Po odstartování se tak vždy poprvé setkalo s připraveným scénářem. Důležitá byla proto také rozhodnost velitele, jaký postup k vyproštění zraněné osoby zvolí.  

Během soutěže se hodnotí např. bezpečnost práce, velení u zásahu a zvolená taktika, technika práce s vyprošťovacím zařízením, poskytnutá první pomoc atd. Klíčový je také limit 20 minut na dokončení soutěžního pokusu.  

Zásahy u dopravních nehod jsou jedním z nejčastějších typů události, ke kterým hasičské jednotky vyjíždějí. U nehod dokonce zasahujeme výrazně častěji než u požárů. Jihomoravští hasiči v loňském roce zasahovali u 2253 dopravních nehod, kdy ve 121 případech museli zraněné vyprošťovat.  

Další podrobnosti a fotografie k soutěži najdete na webu HZS Zlínského kraje.

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JmK 

Odkazy do noveho okna

MČR (1)

MČR (1) 

Detailní náhled

MČR (2)

MČR (2) 

Detailní náhled

MČR (3)

MČR (3) 

Detailní náhled

MČR (4)

MČR (4) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem