HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výcvikový klecový polygon HZS Olomouckého kraje, územní odbor Prostějov

Motto : „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti“

Popis zařízení

Cvičné zařízení nebo-li výcvikový polygon slouží pro ověřování fyzické a psychické připravenosti hasičů v podmínkách simulujících skutečné podmínky při zásahu s použitím dýchacích přístrojů.

Vybavení polygonu umožňuje rozsáhlou simulaci reálných podmínek nasazení, kterým může být osoba používající dýchací přístroj vystavena při reálném zásahu. Jde především o "umělý" kouř, zvukové a světelné efekty. Díky vhodným řídícím a kontrolním zařízením je zaručena bezpečnost cvičících osob téměř v každé fázi výcviku.

Celý výcvikový prostor je monitorován infrakamerou, která přenáší obraz při zakouření nebo zatemnění prostoru a termokamerou, která snímá podle teploty cvičících jejich pohyb po polygonu. Dále je polygon sestaven tak, že je možné téměř v 95% dráhy vytvořit boční únikový východ.

V případě nenadálé události, kterou může být zdravotní indispozice nebo úraz cvičící osoby, je možné celý prostor během cca 1 minuty odvětrat a poskytnout tak první pomoc. Pro zakouření polygonu se používá nezávadný (dýchatelný) kouř.
 
Prostor výcvikového polygonu je rozdělen do několika částí :

První částí je prostor pro simulaci fyzické zátěže - tělocvična. V tomto prostoru se zjišťuje tělesná zdatnost hasičů za předem stanovených podmínek. Zatížení hasiče je prováděno na třech přístrojích, kterými jsou rotoped, úderový přístroj a nekonečný žebřík. K dispozici jsou také monitory tepové frekvence Polar S610i.

Druhou částí je vlastní výcvikový polygon, kde je možné procvičit orientaci, pohyb a chování hasičů za snížené viditelnosti, ve tmě, při zakouření a tepelném namáhání. Na celé dráze je umístěno několik překážek, které simulují skutečné podmínky u zásahu. Díky těmto prvkům je možné nasimulovat co nejvěrohodnější podmínky u zásahu.

 

 

vytisknout  e-mailem