HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výcvik záchranářských kynologických týmů

V těchto dnech pořádala GPR OSP Walbrzych Grupa Poszukiwawczo-Ratownicza OSP Wałbrzych výcvik záchranářských kynologických týmů ve městě Walbrzych a Kalety. Na toto cvičení byl pozvaný i psovod HZS Pardubického kraje, územního odboru Ústí nad Orlicí prap.  David Hynek, DiS., a to v rámci dlouhodobé spolupráce k výměně zkušeností a poznatků v záchranářské kynologii.

Akce se zúčastnili i psovodi z dalších polských jednotek hasičů. Nejprve byl výcvik v bývalém dole "Stara Kopalnia" ve městě Walbrzych. Psi museli prohledávat jednotlivé části důlního provozu (areálu) v několika nadzemních úrovních. „Cílem bylo prověřit ovladatelnost psa v prostředí nebezpečí pádu, práce v silně prašném prostředí a pohyb po ocelových konstrukcích. Pohyb po těchto místech ještě ztěžoval namrzající déšť, který ten den doprovázel náš výcvik,“ upřesňuje detaily David Hynek.

Další den v ranních hodinách se všichni psovodi přesunuli do města Kalety, kde probíhá demolice bývalé papírny. „Toto místo bylo rozděleno na čtyři sektory. V každém z nich bylo připraveno jiné zaměření sutinového výcviku, jako např. prohledávání podzemních prostor z části zasypaných a zaplavených, samostatná práce psa v troskách apod. Aby výcvik nebyl až tak lehký, počasí nám přes noc připravilo sněhovou nadílku. Napadlý sníh ztěžoval psům a psovodům pohyb po sutinách. Právě sníh je pro podobnou práci velmi nebezpečný, protože zakrývá nebezpečná místa, kde se pes může zranit – sklo, dráty, díry atd.,“ doplňuje David Hynek.

Všemi zadanými úkoly prošli zdárně i oba psi. Max jako "veterán" je ve věku 10 let stále atestovaný pes pro sutinové hledání a zařazený do služby u HZS Pardubického kraje. Darren je pes v přípravě a čeká, až bude moc absolvovat Atest Ministerstva vnitra v sutinovém hledání a začít se účastnit záchranných prací.

A my přejeme hodně štěstí!

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

výcvik psů

výcvik psů 

Detailní náhled

výcvik psů1

výcvik psů1 

Detailní náhled

výcvik psů2

výcvik psů2 

Detailní náhled

výcvik psů3

výcvik psů3 

Detailní náhled

výcvik psů4

výcvik psů4 

Detailní náhled

výcvik psů5

výcvik psů5 

Detailní náhled

výcvik psů6

výcvik psů6 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem