HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výbuch v bytě a následný požár v Praze 7 likvidovalo několik jednotek hasičů, zemřela jedna osoba

Ve středu 1.7.2020 v 8:20 hodin vyslalo Krajské operační a informační středisko HZS hl. m. Prahy hasiče ze 3 stanic do ulice Strojnická v Praze 7 k požáru bytu obytného domu. Operační středisko získalo první hlášení o požáru zprostředkovaně, ale na tísňovou linku následovala další volání, ze kterých bylo zjištěno, že požáru předcházel výbuch a v domě se nachází jedna imobilní osoba a několik osob je kvůli zakouřeným chodbám uvězněno ve svých bytech.

BFF25794-C7F5-427C-A97A-1B3DF4C95E4D.jpeg


První jednotka byla na místě během 2 minut a velitel zásahu si na místo povolal další posilové jednotky. Požárem byly zasaženy 2 byty ve 2 vchodech. To bylo způsobeno propadem příčky a rozšířením do další bytové jednotky. Z toho důvodu začala evakuace a záchrana osob z obou vchodů pomocí vyváděcích masek a výškové techniky.

Oba objekty byly odpojeny od elektrické energie a plynu ve spolupráci s pracovníky elektrárenské a plynárenské pohotovosti.
Byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu z důvodu počtu nasazených jednotek. Zásah byl rozdělen na 3 úseky a zasahovali zde hasiči ze 6 pražských stanic, jednotka HÚOPH a jednotka HZSp Správy železnic, chemická služba z Petřin kvůli výměně tlakových lahví v dýchacích přístrojích a psycholog HZS hl. m. Prahy. 

Byl povolán také evakuační autobus. V 9:21 hod byla ohlášena lokalizace. Nicméně pod částečnou kontrolou měli hasiči plameny po 30 minutách od příjezdu na místo. 

Požárem byla narušena také statika domu, proto byl na místo přivolán statik, se kterým hasiči objekty zkontrolovali. Ten zjistil, že statika není narušena a lidé postupně mohou vracet do svých bytů, mimo těch nejvíce zasazených požárem a zplodinami. 

FOTOGALERIE

Poté byl objekt zkontrolován ještě ve spolupráci s pyrotechnikem Policie ČR. Z objektu bylo evakuováno celkem 22 osob, 40 osob bylo zachráněno, 15 osob si převzala do péče ZZS HMP a jedna osoba požár bohužel nepřežila. Ve spolupráci s Policií ČR probíhá šetření příčiny požáru.

vytisknout  e-mailem