HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výbuch plynu v kladenské nemocnici byl námětem cvičení složek IZS

Ve čtvrtek 26. října v půl páté odpoledne byl na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen výbuch technických plynů v suterénu Oblastní nemocnice v Kladně s větším počtem zraněných osob. 

Vzhledem k předpokládanému velkému počtu nasazených sil a prostředků na případnou evakuaci nemocnice byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. K události tak postupně vyrazilo šestnáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů – alespoň tak byl připraven scénář prověřovacího cvičení.

Jako první přijela jednotka hasičů z centrální kladenské stanice, která díky své dislokaci nedaleko nemocnice byla na místě do dvou minut. Prvotním průzkumem bylo zjištěno, že v suterénu se nachází zhruba dvacet osob, které mají rozlišná zranění. Dále se potvrdila informace, že budova sice nehoří, ale byla narušena její nosná konstrukce a hrozí sesunutí objektu.

Hasiči nejprve rozdělili a označili zraněné osoby pomocí metody START (Snadné Třídění A Rychlá Terapie) a následně je transportovali na připravené místo, kde je předali do péče zdravotníkům. Po prvotním ošetření byla většina zraněných odvážena sanitními vozidly na urgentní příjem, kde by zároveň prověřen traumatologický plán nemocnice.

Další jednotky mezitím pomocí výdřevy a stabilizačních výztuh simulovaně zajistili poškozenou nosnou zeď. Vzhledem k velkému počtu nasazených jednotek a jejich soustředění před nemocnicí koordinovaly dopravu v jejím okolí hlídky městských strážníků ve spolupráci s Českou policií.

Cílem cvičení bylo prověření součinnostního zásahu u události velkým počtem zraněných osob, akceschopnosti jednotek požární ochrany, nástupní plochy v areálu nemocnice a výše uvedeného traumaplánu nemocnice.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem