Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výběr zásahů měsíce listopadu

3. 12. 2020 (MF) - Práce hasičů není vždy jen o vědomostech a znalostech, o fyzické námaze, o dobré kondici, vytrvalosti a odvaze, ale také o srdečnosti a chuti pomáhat lidem, což ukazují i příspěvky, které jsme vybrali do našeho článku, který stručně shrnuje činnost zásahových hasičů v měsíci listopadu. 

Dozvíte se, jaké tři největší požáry jsme v listopadu hasili, u jakých dopravních nehod jsme zasahovali, komu jsme pomohli z nesnází i jaká zvířata jsme zachraňovali. Někdy dokážeme pomoci třeba i tím, že jsme jen v pravý čas na pravém místě a nabídneme člověku pomoc v podobě porozumění, přátelského hovoru a psychické opory ve chvíli, kdy ji potřebuje.

Přejeme vám všem klidný a pohodový předvánoční čas, pokud možno bez požárů, nehod a jiných nepříjemných zážitků.



 

POŽÁRY


 

Téměř dvoumiliónová škoda po požáru statku ve Vitějovicích
 

V úterý, 17. listopadu 2020, likvidovali hasiči z Jihočeského kraje požár statku ve Vitějovicích na Prachaticku. Požár byl na tísňovou linku HZS Jihočeského kraje nahlášen v 17:20 hodin s tím, že ze střechy domu šlehají plameny.

Operační důstojníci na operačním středisku hasičů do Vitějovic vyslali profesionální hasiče ze stanice Prachatice se dvěma cisternami a svolali jednotky SDH obcí Vitějovice a Strunkovice nad Blanicí. Následně byl vyhlášen poplach pro dobrovolné hasiče obcí Lhenice, Netolice, Vrbice a Bavorov. Celkem se na požářiště dostavilo 8 cisteren. Průzkum na místě potvrdil původní ohlášení. Požár v době příjezdu hasičů ničil statek, a to v plném rozsahu. Byla zasažena střecha, která se následně propadla. Hasiči ihned rozvinuli dopravní vedení vody, ve Vitějovicích pak zřídili čerpací stanoviště. Po dvou hodinách hašení dostaly jednotky požár pod kontrolu, velitel zásahu nahlásil lokalizaci v 19:21 hodin. Následovalo komplikované dohašování. Úplná likvidace byla nahlášena jednu hodinu po půlnoci.


Na požářiště nastoupili vyšetřovatelé. Vzniklou škodu stanovili předběžně na 2 000 000,-, hodnota uchráněného majetku činí 500 000,-. Příčina vzniku požáru je v šetření, které bude pokračovat dne 18. listopadu.

https://www.hzscr.cz/clanek/temer-dvoumilionova-skoda-po-pozaru-statku-ve-vitejovicich.aspx


 

S požárem v kralupské potravinářské firmě bojovalo přes dvacet jednotek
 

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje přijalo ve čtvrtek, 19. listopadu 2020, krátce po 14. hodině informaci o požáru objektu v podniku na výrobu a distribuci potravin v jihozápadní části Kralup nad Vltavou v okrese Mělník.

Operační důstojník k události vyslal hned v prvním sledu profesionální hasiče z několika stanic a také nejbližší jednotky sboru dobrovolných hasičů. Po příjezdu na místo bylo upřesněno, že požárem je zcela zasažena rozsáhlá chladírenská hala, ve které se nenacházely žádné osoby. Velitel zásahu ihned požádal o posily a nechal vyhlásit druhý poplachový stupeň.

Zásah byl zpočátku veden několika proudy i za pomoci výškové techniky. Hasiči se zaměřili nejen na likvidaci plamenů, ale zároveň zaměřili proudy i na ochranu navazujících objektů před dalším šířením požáru. Protože uvnitř bylo uskladněno především velké množství rozličného obalového materiálu, nabýval oheň stále na intenzitě a bylo nutné přivolat další síly. Na pomoc tak vyrazily s cisternami i výškovou technikou další profesionální, podnikové a dobrovolné jednotky. V rámci mezikrajské spolupráce vyjela k zásahu také jedna jednotka HZS hlavního města Prahy, která má ve výbavě speciální hasicí zařízení Cobra. Krátce před půl čtvrtou odpoledne byl stupeň požárního poplachu zvýšen na třetí.

Vzhledem k rozsahu požáru byl na místě zřízen štáb velitele zásahu. Vlastní požářiště bylo rozděleno na tři úseky a situaci monitoroval dron. Celý zásah byl veden v dýchací technice a kvůli velké potřebě byly k požáru povolány z mělnické a kladenské stanice protiplynové automobily s náhradními lahvemi se stlačeným vzduchem.

Kolem dvacáté hodiny ještě nebyl požár pod kontrolou. Veškeré hasební práce byly vedeny z vnější části objektu, na kterém se propadla převážná část střešní konstrukce. Odhadovaná škoda se bude pohybovat minimálně v řádu desítek milionů korun, k objasnění příčiny vzniku požáru se vyšetřovatelé prozatím nedostali.

https://www.hzscr.cz/clanek/s-pozarem-v-kralupske-potravinarske-firme-bojovalo-pres-dvacet-jednotek.aspx


 

Rekreační objekt na Jilemnicku hasily jednotky 2. stupně požárního poplachu několik hodin
 

Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje přijalo v úterý ráno, 24. 11. 2020, ve 4:36 hodin oznámení o kouři valícího se z oken horského penzionu Jilemnická Bouda na Horních Mísečkách ve Vítkovicích v horských partiích Krkonoš. 

Oznamovatelem byl zaměstnanec objektu, který duchapřítomně opustil včas prostory objektu a přivolal hasiče. K místu události byly ihned vyslány jednotky druhého stupně požárního poplachu. V rámci mezikrajské spolupráce byla vyžádána také jednotka HZS Královehradeckého kraje ze stanice Vrchlabí. Po příjezdu hasičů na místo bylo průzkumem zjištěno, že jde o silně zakouřené prostory 2. patra a střechy objektu.

Hasiči vytvořili dvě průzkumné skupiny, které v dýchací technice vstoupily do objektu a pomocí termokamery hledaly ohnisko zakouření. To se podařilo nalézt, vzhledem k velmi silnému zakouření a složitější dispozici objektu, až po delším úsilí v jednom z pokojů ve druhém patře. Další skupina hasičů se snažila dostat do podkrovního prostoru, který byl tou dobou rovněž silně zakouřen s nulovou viditelností.

Pomocí výškové techniky a CCS Cobra (zařízení určené pro hašení vysokotlakým proudem vody a řezání materiálu vodním paprskem) započaly hasební práce také na střeše objektu. Zásah byl velmi náročný vzhledem k materiálu střechy, na které se nacházela tzv. falcovaná plechová krytina. Střechu a její konstrukci museli hasiči následně ve třech polích rozebrat a uhasit veškerá ohniska požáru. Rekreační objekt jednotky odvětrávaly pomocí dvou přetlakových ventilací.  Lokalizaci požáru nahlásili hasiči v 9:37 hodin. Likvidace byla z místa události hlášena v 11:18 hodin.

Během události nebyl nikdo zraněn. Příčinu události a výši škody bude dále zjišťovat vyšetřovatel příčin požárů. Na místě zasahovaly profesionální jednotky HZS LK stanice Semily, Jilemnice, HZS KhK stanice Vrchlabí a JSDH Poniklá, Rokytnice nad Jizerou, Studenec, Jilemnice a Vítkovice.

https://www.hzscr.cz/clanek/rekreacni-objekt-na-semilsku-hasily-jednotky-2-stupne-pozarniho-poplachu-nekolik-hodin.aspx


 


 

DOPRAVNÍ NEHODY


 

Střet dvou vozidel měl tragické následky

Dopravní nehoda dvou osobních vozidel se stala v pátek, 6. listopadu 2020, na Vsetínsku v obci Lešná. Došlo zde v dopoledních hodinách ke střetu osobního vozidla s nákladním. Zraněného řidiče nákladního auta na místě ošetřila posádka zdravotnické záchranné služby a poté převezla do nemocnice. V osobním vozidle cestovala řidička, která utrpěla velmi vážná zranění, kterým na místě nehody podlehla.

Přivolaní hasiči ze stanice Valašské Meziříčí u vozidel provedli protipožární opatření a odpojili autobaterie. Nákladní auto po nehodě skončilo v příkopu a unikaly z něj provozní kapaliny do strouhy, tekoucí podél silnice. K zamezení šíření kapalin dále po hladině vody, použili hasiči sorpční hady a rohože. Na místo byl přivolán zástupce odboru životního prostředí, aby rozhodl o dalším postupu k zamezení kontaminace půdy.

Silnice byla mnoho hodin uzavřená a řidiči museli využívat objízdné trasy. Na závěr hasiči asistovali při naložení nákladního auta na odtahový vůz za stálého zachytávání provozních kapalin. Odtah druhého vozidla si zajistila Policie ČR. Po bezmála šesti hodinách zásahu na místě nehody hasiči uklidili vozovku od střepů a úlomků z vraků vozidel, které se nacházely na téměř 30 metrech silnice. Poté se hasiči vrátili zpět na svou stanici.

https://www.hzscr.cz/clanek/stret-dvou-vozidel-mel-tragicke-nasledky.aspx


 

Náročné dvouhodinové vyprošťování ženy po nehodě na dálnici D1
 

Ve středu, 11. listopadu 2020, v půl osmé večer byla na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru ČR ohlášena dopravní nehoda na dálnici D1 před 73. kilometrem ve směru z Prahy do Brna v katastru obce Dunice v okrese Benešov. Do stojícího kamionu narazila ve vysoké rychlosti souprava tahače s chladírenským návěsem pro potraviny. 

Operační středisko vyhlásilo poplach čtyřem jednotkám hasičů ze Středočeského kraje a z Kraje Vysočina. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Zruč nad Sázavou a dobrovolní hasiči z Čechtic. V rámci mezikrajské spolupráce byl vyžádán výjezd profesionálních hasičů ze stanice Humpolec. Současně na místo vyjel velitel čety a speciální čtyřnápravový vyprošťovací automobil z Benešova.

Před příjezdem hasičů bylo upřesněno, že v jednom z kamionů zůstali zaklíněni dva vážně zranění lidé, řidič a spolujezdkyně. Ze zdemolovaného tahače unikal olej a nafta. Hasiči po příjezdu ihned začali s vyprošťováním zraněných. Řidiče se podařilo z kabiny zachránit a předat posádce zdravotnické záchranné služby do 15 minut. Následně byl sanitkou odvezen do nemocnice.

Žena byla uvězněna v deformované kabině. Pro její rychlejší záchranu byl nutný vyprošťovací automobil, ten však kvůli absenci záchranné uličky dočasně uvízl v koloně před nehodou. K události byl povolán také druhý vyprošťovací automobil ze stanice Pelhřimov (HZS Kraje Vysočina).

Hasiči se zraněnou ženou komunikovali, ale nebylo možné se k ní rychle dostat. Pro maximální urychlení záchranných prací velitel zásahu nasadil hasiče s hydraulickými nástroji ze dvou směrů. Jedna skupina postupovala ze střechy návěsu, druhá z vnitřní části havarované soupravy. Šlo o mimořádně náročný zásah, vyprošťování trvalo bezmála dvě hodiny a bylo fyzicky velmi vyčerpávající. Navíc na psychiku hasičů celou dobu působil nářek zraněné ženy. První se k ní dostala skupina ze střechy návěsu, kam ji také vyzvedli k nezbytnému prvotnímu ošetření lékařem. Poté byla v nosítkách opatrně spuštěna po třech sadách nastavovacích žebříků na zem a přepravena do vrtulníku, kterým byla letecky transportována do nemocnice.

O úniku ropných produktů na těleso dálnice byl v průběhu zásahu informován vodoprávní úřad. Odvoz vraků zahájila odtahová služba po 23. hodině, pak následovaly úklidové práce. Uzavřená dálnice ve směru do Brna tak mohla být zprůjezdněna až ve čtvrtek v časných ranních hodinách.

https://www.hzscr.cz/clanek/narocne-dvouhodinove-vyprostovani-zeny-po-nehode-na-dalnici-d1.aspx



Řepa z převráceného kamionu zasypala městský okruh
 

V pondělí, 16. listopadu 2020, krátce po půl sedmé večer byli profesionální hasiči z královéhradecké centrální stanice vysláni k dopravní nehodě nákladního vozidla, které se v křižovatce převrátilo, a vysypal se z něj celý náklad řepy.

Nehoda se stala v křížení městského okruhu s ulicí Víta Nejedlého. Podle prvotního oznámení měl být v kabině vozidla uvězněn řidič, ten byl ale už při příjezdu jednotky na místo události mimo havarované auto. Hasiči poskytli řidiči první předlékařskou pomoc, následně si ho do péče převzala zdravotnická záchranná služba. Poté  jednotka zabezpečila místo události. Velitel zásahu se spojil s majitelem, který zajistil čelní nakladač a náhradní vozidlo pro překládku převáženého nákladu. Z havarovaného vozidla navíc uniklo větší množství hydraulického oleje, který jednotka zasypala sorbentem a zabránila jeho úniku do kanalizace. Místo bylo pro ostatní vozidla s opatrností průjezdné, dopravu řídili policisté.

Havarovaný nákladní vůz postavily na kola jeřáby specializované firmy, hasiči se poté postarali o likvidaci uniklých náplní. Jednotka také provedla ve spolupráci se zástupci správce komunikace nezbytný úklid vozovky. Při nehodě byl poškozen jeden ze semaforů, přijeli jej zkontrolovat pracovníci technických služeb. Hasiči ukončili zásah kolem 21:30 hod. a vrátili se zpět na základnu.

https://www.hzscr.cz/clanek/repa-z-prevraceneho-kamionu-zasypala-mestsky-okruh.aspx


 

Ostravští hasiči vyprošťovali domíchávač zaseknutý pod mostem


Dvě jednotky hasičů zasahovaly v pátek, 20. listopadu 2020, dopoledne v Ostravě-Přívozu, kde se na rušné Hlučínské ulici pod železničním mostem zasekl domíchávač s šesti tunami čerstvého betonu. Hasiči museli vypustit všechny pneumatiky, uřezat překážející násypnou část domíchávače a vytáhnout couvající nákladní automobil pomocí navijáku hasičského vozidla, stojícího za ním.

Nehoda se obešla bez zranění. Řidič si patrně nevšiml, že vlevo může s klidem projet pod železničním mostem se světlostí o půl metrů vyšší, a to po tramvajových kolejích. Upozorňovalo ho na to několik zařízení a dopravních značek, instalovaných už před několika lety.

Zasahovala zde zhruba hodinu a půl jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Přívoz a jednotka drážních hasičů (SŽ). Na odstranění překážející násypné části museli mj. použít i hydraulické nůžky. Po vytažení domíchávače hasiči uklidili pod železničním mostem betonové části a prach, odškrábnutý horní částí domíchávače při jízdě tam i zpět.

Hasiči na místo nehody mj. povolali železničního statika, který potvrdil, že most je v pořádku a mohou po něm nadále jezdit vlakové soupravy. Vysvobozený domíchávač předali před odjezdem na základnu soukromé odtahové službě.

https://www.hzscr.cz/clanek/ostravsti-hasici-vyprostovali-domichavac-zaseknuty-pod-mostem.aspx




 

TECHNICKÁ POMOC


 

Další pátrací akce v Broumovských stěnách se šťastným koncem


Pátrací akci po ztracené osobě absolvovali v neděli, 1. listopadu 2020, odpoledne profesionální hasiči z Broumova, Náchoda a JSDH Police nad Metují a Suchý Důl. V lokalitě Broumovských stěn zabloudila žena, která i když nebyla daleko od cesty, ztratila ve skalách orientaci a nevěděla, jakým směrem jít. S osobou po celou dobu komunikoval operátor linky 112, který zároveň dával hasičům informace, kde osoba na telefonu je a co slyší.

Hasiči se mezi tím rozdělili na několik skupin, procházeli oblast kolem žluté turistické trasy a volali. Nakonec slyšela ztracená žena houkání lezeckého speciálu náchodských hasičů a došla na žlutou trasu. Zde už ji hasiči objevili a odvezli ji k zaparkovanému vozidlu do Hlavňova. Do setmění chybělo málo, proto bylo velké štěstí, že se celá pátrací akce odehrála za světla a ztracenou ženu se podařilo rychle najít.

https://www.hzscr.cz/clanek/dalsi-patraci-akce-v-broumovskych-stenach-se-stastnym-koncem.aspx


 

Hasiči pomohli vyprostit muže z hloubky

V pondělí, 9. listopadu 2020, odpoledne vyslalo operační středisko jednotku ze stanice Brno-Lidická k záchraně osoby z hloubky. 

Zásah se odehrál na stavbě v blízkosti ulice Čechyňská. Jednotka po příjezdu na místo zjistila, že zraněný muž je v přibližně 5 metrů hluboké šachtě a již v péči posádky záchranné služby. Hasiči a záchranáři muže stabilizovali, uložili do transportní vany a s pomocí stavebního jeřábu a hasičů-lezců byl zraněný vyproštěn z šachty. Celý zásah na místě trval přibližně půl hodiny.

https://www.hzscr.cz/clanek/povinne-zverejnovane-informace-225815.aspx


 

Muž na jeřábu potřeboval naši pomoc
 

Neobvyklý zásah za sebou mají hasiči na Znojemsku. V pondělí, 2. listopadu 2020, museli zachraňovat muže z jeřábu. K události vyjeli hasiči-lezci ze Znojma i Brna. 

Zásah se odehrál dnes dopoledne na staveništi jižně od Znojma. Po příjezdu se hasič-lezec dostal k jeřábníkovi, který jevil známky zdravotní indispozice a nebyl proto schopný bez pomoci slézt na zem.

Hasič-lezec muže zajistil a bezpečně se s ním spustil na zem, kde již čekala posádka ZZS. Akci se podařilo uskutečnit před příjezdem brněnských hasičů, kteří tak mohli být během cesty k zásahu odvoláni zpět na základnu.

https://www.hzscr.cz/clanek/muz-na-jerabu-potreboval-nasi-pomoc.aspx


 

Hasiči v Odrách zachraňovali paraglidistu z vysokého stromu, zůstal zamotaný v provazech

Do nesnází se v sobotu, 14. listopadu 2020, odpoledne dostal paraglidista v Odrách na Novojičínsku. Pod Tošovickým kopcem, který patří mezi vyhledávané místo pro tento typ sportu, neplánovaně přistál na stromě. 

Událost byla na tísňovou linku hasičů ohlášena patnáct minut před čtrnáctou hodinou. Operační středisko k zásahu vyslalo profesionální hasiče ze stanic HZS MSK v Bílovci a Novém Jičíně - odtud lezecká skupina specializovaná právě pro zásahy ve výškách a nad volnou hloubkou - a místní dobrovolnou jednotku města Odry.

Hasiči po příjezdu na místo události zjistili, že muž zůstal viset přibližně v 15metrové výšce na stromě, zamotaný v provazech svého křídla. Cizinec polské národnosti komunikoval a jevil se nezraněn.

Hasiči jej ze stromu opatrně spustili za pomocí lezecké techniky, ošetření drobné tržné rány na nose muž odmítl.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-v-odrach-zachranovali-paraglidistu-z-vysokeho-stromu-zustal-zamotany-v-provazech.aspx




 

JAKO KAŽDÝ MĚSÍC, PŘIDÁVÁME I NĚCO ZE ZVÍŘECÍCH PŘÍBĚHŮ


 

Záchrana koně zapadlého v bahně

V sobotu 7. listopadu 2020, okolo před půl čtvrtou odpoledne vyjeli hasiči ze stanice Nepomuk a JSDH Čížkov k záchraně koně, který zapadl do bahna v lese nedaleko Přešína. Už jen dostat se na místo nebylo právě jednoduché, oblast byla silně podmáčená, což na vlastní kůži pocítili všichni - někteří i dosti intenzivně.

Na místě se hasiči dozvěděli, že majitelka se byla s koněm projít, a on se začal náhle bořit do změklého terénu. Skončil tak všema nohama hluboko v bahně, z něhož se nejprve sám částečně dostal, následně ale opět zapadl. Před příjezdem hasičů se o koně starali sousedé z Přešína a především paní Martina Kostečková – vedoucí zemědělského družstva ze Železného Újezdu, která zajistila na místo nakladač i s obsluhou.

 Ještě než jsme dorazili, se podařilo přítomným uvolnit koni zadní nohu, kterou se zachytil v kořenech stromů a uložit jej na bok. Kůň byl ale příliš vysílený, než aby se mohl postavit a bylo nutné jej z lesa nějak dostat. Paní Kostečkové a ostatním se podařilo sehnat mezistěnu z vraku dodávky a velkou dřevěnou desku, pomocí nichž byl následně ležící kůň tažen přes 200m lesem.

Před samotným  transportem, bylo nutné koně bezpečně uvázat, aby nedošlo k jeho poranění. Šťastnou náhodou je majitelka koně veterinářkou a tak bylo zvíře po celou dobu akce pod odborným dohledem.

Záchranu značně komplikoval zarostlý a silně podmáčený terén. Několikrát bylo nutné prořezat porost, či urovnat podloží před improvizovanými saněmi.

 Po obrovském mnohahodinovém úsilí všech zúčastněných se podařilo koně naložit na valník a ležícího jej převést do družstva v Železném Újezdu, kde mohl být bezpečně uložen ve stáji a kde se mu dostalo následné péče.

Vše tak nakonec dobře dopadlo a kůň se sám večer postavil a začal i žrát.

Ukázalo se, že ani neutrpěl žádné vážné zranění a v neděli mohl být zpět u své majitelky.

My bychom rádi poděkovali všem, kteří se na celé akci podíleli. Díky nim, jejich nasazení a obětavosti je na světě další příběh s dobrým koncem.

https://www.youtube.com/watch?v=H_WjI94xums&feature=youtu.be
https://www.hzscr.cz/clanek/hzs-plzenskeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi-2020-listopad-zachrana-kone-zapadleho-v-bahne.aspx



 

Hasiči v Odrách zachránili jelence z náhonu rybníka, zvíře vyvázlo bez zranění
 


Záchranu na našem území ne příliš rozšířeného zvířete za sebou mají hasiči ze stanice HZS MSK v Bílovci a dobrovolná jednotka města Odry. 

Hlášení o jelenci běloocasém v náhonu rybníka v Zámecké ulici v Odrách přijala tísňová linka hasičů v úterý, 10. listopadu 2020, sedm minut před půl třetí odpoledne.

Zasahujícím hasičům se zvíře podařilo zachytit lanem a poté silnými pažemi vytáhnout na břeh.

Zvíře nejevilo známky zranění, velitel zásahu zajistil cestou mysliveckého hospodáře přepravu jelence do obory ve Fryčovicích. Odkud tento neobvyklý druh utekl, není známo.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-v-odrach-zachranili-jelence-z-nahonu-rybnika-zvire-vyvazlo-bez-zraneni.aspx



 

Zatoulaného kocoura zachránil ze stromu hasič-lezec


V ulici Na Hrázce v Hradci Králové zachraňovali v pondělí, 23. listopadu 2020, po třetí hodině odpoledne, profesionální hasiči z centrální stanice, kocoura, který se zaběhl a dostal na strom do výšky asi 18 metrů a nemohl už delší dobu dolů.

V místě nebylo možné ustavit automobilový žebřík, zvířeti tak musel na pomoc hasič-lezec. Ten se dostal ke kocourovi pomocí čtyř dílů nastavovacího žebříku, stromových stupadel a další lezecké techniky. Zvíře pak odchytil do připraveného vaku a slanil s ním na zem. Zvíře bylo předáno v pořádku majitelce.

https://www.hzscr.cz/clanek/zatoulaneho-kocoura-zachranil-ze-stromu-hasic-lezec.aspx




 

COVID – 19 - JAK JSME V LISTOPADU POMÁHALI? … JEDEN PŘÍKLAD ZA VŠECHNY


 

Pět tisíc hodin odsloužených v nemocnicích, patnáct tisíc rezervací na testování


Kromě zajištění požární ochrany kraje již více než měsíc hasiči pomáhají v rámci mimořádných úkolů i s epidemiologickou situací 

Během podzimních měsíců jsou hasiči v Karlovarském kraji zapojeni do řešení epidemiologické situace v rámci onemocnění Covid-19. Od září nepřetržitě pracuje Štáb HZS Karlovarského kraje, který společně s představiteli kraje, zdravotnických zařízení a hygienické stanice reaguje na nově vzniklé potřeby související s tímto onemocněním. Kromě činnosti kraje hasiči od 7. října zřídili a obsluhují rezervační linku pro registraci testovaných osob. Do čtvrtka 19. listopadu operátoři této linky provedli 15 197 rezervací na testy na odběrných místech pro osoby indikované lékaři či hygieniky. Kromě hasičů obsluhují rezervační linku i pracovníci krajského úřadu. Od 16. října po dohodě se zdravotnickými zařízeními v kraji pomáhají hasiči jako nekvalifikovaný zdravotnický personál v nemocnicích v Karlových Varech, Sokolově a v Chebu. Vyčleněno bylo 30 hasičů, kteří se střídají ve třech směnách. Za měsíc činnosti v nemocnicích zde odsloužili hasiči 5000 hodin. Zapojeni jsou do všech činností na jednotkách intenzivní péče. Dva hasiči, kteří mají zdravotnické vzdělání, rovněž slouží v pravidelných směnách na urgentním příjmu karlovarské nemocnice. Další dva hasiči se zdravotnickým vzděláním jsou vyčleněni do mobilního odběrného týmu. Tento tým je nasazen od 26. října a za tuto dobu provedl 559 odběrů na test a přitom najezdil po kraji 4719 kilometrů.

V rámci dalších mimořádných úkolů hasiči pravidelně provádí na vybraných místech desinfekce ozonovým generátorem, ohniskové desinfekce pomocí generátorů teplého desinfekčního aerosolu, desinfekci osobních ochranných prostředků pro zdravotnická či sociální zařízení a také skladování, rozdělení a distribuci osobních ochranných pomůcek a dalšího materiálu.

Činnosti hasičů v nemocnicích a v mobilním odběrovém týmu se předpokládá do konce měsíce listopadu. V případě potřeby může být prodloužena. Po dobu plnění mimořádných úkolů byla na stanicích HZS Karlovarského kraje změněna doba služby, místo obvyklých tří směn se střídaly pouze dvě směny, aby bylo možné personálně zajistit jak plnění úkolů požární ochrany, tak i mimořádných úkolů a zároveň do nejvíce chránit hasiče před rizikem šíření onemocnění. Od pondělí 23. listopadu se na stanice vrací běžný třísměnný provoz.

https://www.hzscr.cz/clanek/pet-tisic-hodin-odslouzenych-v-nemocnicich-patnact-tisic-rezervaci-na-testovani.aspx
https://www.youtube.com/watch?v=gXE4eWKSItc&feature=youtu.be





 

A JAK SE ŘÍKÁ … TO NEJLEPŠÍ NA KONEC


 

Poděkoval hasičům za záchranu života. Pomohli mu s defibrilátorem

9. listopadu 2020 - před třemi měsíci zachránili lipničtí hasiči Františka Kováře z Lipníku nad Bečvou, když mu doma selhalo srdíčko. Na místě byli během 5 minut a ihned muži poskytli první pomoc s automatizovaným externím defibrilátorem (AED). 

František Kovář nezapomněl a přišel poděkovat lipnickým hasičům za záchranu života.

Díky včasné pomoci rodiny, hasičů a následně pak záchranářů zdravotnické záchranné služby přežil. O uplynulém víkendu přišel na lipnickou stanici za hasiči poděkovat. „Byl za námi přesně tři měsíce po tom, co jsme ho podle jeho slov vrátili do života. Bylo to moc příjemné setkání. Popřáli jsme panu Františkovi hodně štěstí a zdraví,“ popsal velitel stanice v Lipníku nad Bečvou Zdeněk Suchánek s tím, že shodou okolností 14 dní po panu Františkovi lipničtí hasiči zachránili s AED při podobném zásahu život dalšímu člověku.

Automatizovaný externí defibrilátor (AED)

(AED) je přístroj určený k laické resuscitaci, postiženému srdci podá elektrický výboj. Je schopen automaticky rozlišit mezi defibrilovatelnými a nedefibrilovatelnými rytmy. Obsluhovat jej může i laik, přístroj jej navádí hlasitými mluvenými pokyny. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje disponuje 24 kusy AED. Přístroje jsou umístěny na výjezdových vozidlech. Od začátku roku 2020 až dosud jsme AED využili ve 44 případech. Přístroj patří mezi nezbytnou výbavu také při zásazích u dopravních nehod, kde byl letos v akci při dalších desítkách událostí.

https://www.hzscr.cz/clanek/podekoval-hasicum-za-zachranu-pomohli-mu-s-defibrilatorem.aspx



Dobříšský hasič zachránil ženu před sebevražedným skokem z mostu


V sobotu, 31. října 2020, v 16,35 hodin přijala tísňová linka HZS Středočeského kraje informaci o osobě, která přelezla zábradlí Živohošťského mostu na silnici číslo 114 v okrese Benešov. 

Operační důstojník vyhlásil poplach profesionálním a dobrovolným hasičům z Dobříše a také dobrovolné jednotce obce Neveklov, která k události vyrazila i s člunem. Vzhledem k charakteru události dojížděly všechny jednotky k Živohošťskému mostu pozvolna bez výstražných znamení.

Na místě už byla policie, která silnici vedoucí přes most z obou směrů uzavřela. Zároveň potvrdila, že téměř v polovině mostu stojí za zábradlím žena, která vyhrožuje sebevražedným skokem do Vltavy, pokud se hlídka přiblíží. Velitel zásahu prostřednictvím operačního střediska požádal o spolupráci kolegy z HZS hl. města Prahy, kteří na místo vyslali potápěčskou skupinu s člunem.

Po zhodnocení situace a zjištění, že policejní vyjednávač dojede asi za hodnu, byl vybrán příslušník jednotky HZS Dobříš nstržm. Miroslav Beránek, DiS., který začal se ženou komunikovat. Další vývoj události popisuje vlastními slovy:

„Žena byla rozrušená a odmítala přelézt zábradlí zpět. Chtěla mluvit po telefonu s nějakým mužem. Policie se pokoušela na číslo, které nadiktovala, opakovaně volat, ale marně, což ji ještě více rozrušovalo. Ale díky tomu, že jsem jí veškeré informace předával pokud možno co nejklidněji, navázal jsem s ní slovní kontakt, kterému možná začala důvěřovat. S vědomím, že vyjednávač přijede nejdříve za hodinu, jsem proto pokračoval v hovoru a snažil se získat čas. Zkoušel jsem ji přemluvit, aby poodstoupila z nebezpečného místa, na což však nereagovala a vykláněla se nad hladinu. Snažil jsem se s ní dál komunikovat a reagovat na to, co mi o sobě říká. Jak jsem okolo ní chodil, tak jsem si všiml, že vždy, když přicházím z její levé strany, udělá několik úkroků po římse směrem ke břehu. Po několika opatrných pokusech, kdy se tento manévr opakoval, jsem usoudil, že by takto mohla dojít až na konec mostu. Bylo to z mé strany dost riskantní, ale začínalo se smrákat a žena stále odmítala jakoukoliv jinou cizí osobu ve své blízkosti. Dále jsem věděl, že záchranná loď a potápěči jsou už na místě. Soustředil jsem se na její kroky a stále lehce nadhazoval, že nemusí jít celou tu cestu za zábradlím, ale může přejít ke mně, kde si můžeme povídat v bezpečí. Nakonec vše dobře dopadlo, když jsme se po mnoha zastávkách a mém neustálém naléhání na bezpečný přesun nebo přelezení za zábradlí dostali až na okraj mostu. Pak jsem vysílačkou povolal policii a velitele našeho družstva. Paní seděla na konci mostu a nadále odmítala další pomoc a jakýkoliv kontakt s jinou osobou včetně mě. Dokonce chtěla vylézt zpátky na most. V tom jsme jí však zabránili a posléze předali posádce zdravotnické záchranné služby, čímž pro mě velmi neobvyklý zásah skončil.“

Jednání nadstrážmistra Beránka, které trvalo několik desítek minut, uznale ocenili hned na místě zástupci všech zasahujících složek. Přitom příslušník dobříšské stanice ani není členem týmu posttraumatické péče HZS Středočeského kraje.

https://www.hzscr.cz/clanek/dobrissky-hasic-zachranil-zenu-pred-sebevrazednym-skokem-z-mostu.aspx



 

Podpořili jsme nemocniční personál


Hasiči ze znojemské stanice se rozhodli podpořit nemocnici. Kromě fyzické pomoci, kterou příslušníci HZS Jihočeského kraje poskytují znojemské nemocnici ať už v podobě pravidelné dezinfekce společných prostor a centrálního příjmu nebo při skládání lůžek přivezených z Hlučína, se znojemští hasiči rozhodli podpořit nemocniční personál i materiálně. Na stanici tak vzešla iniciativa, která vyústila v předání materiální podpory nemocničnímu personálu.

Ve čtvrtek, 19. listopadu 2020, dopoledne předal ředitel Územního odboru Znojmo HZS Jihomoravského kraje, plk. Radek Chromý, řediteli znojemské nemocnice, MUDr. Martinu Pavlíkovi, Ph.D., kávovar včetně náplní, několik beden jablek, džusy a na památku také kalendář.

Sbírky se kromě směnových účastnili také denní příslušníci a symbolizuje poděkování znojemských hasičů nemocničnímu personálu za zvládání boje s nákazou COVID-19.

https://www.hzscr.cz/clanek/podporili-jsme-nemocnicni-personal.aspx



Foto zdroj:
HZS Jihočeského kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Jihomoravského kraje
HZS Libereckého kraje
HZS Olomouckého kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Středočeského kraje
HZS Zlínského kraje
HZS Karlovarského kraje
HZS Plzeňského kraje

Odkazy do noveho okna

ZLK_DN v obci Lešná_střet osobního vozidla s nákladním_pohled na silnici se zdemolovanými vozy a zasahujícími hasiči

ZLK_DN v obci Lešná_střet osobního vozid... 

Detailní náhled

SČK_Požár v kralupské potravinářské firmě_pohled na hořící areál, kde je několik CAS a hasiče při práci

SČK_Požár v kralupské potravinářské firm... 

Detailní náhled

SČK_náročné vyprošťování ženy po nehodě na D1

SČK_náročné vyprošťování ženy po nehodě ... 

Detailní náhled

SČK_dobříšský hasič nstržm. Miroslav Beránek zachránil ženu před sebevražedným skokem z mostu

SČK_dobříšský hasič nstržm. Miroslav Ber... 

Detailní náhled

Požár v kralupské potravinářské firmě_silný dým stoupající z jedné z budov areálu

Požár v kralupské potravinářské firmě_si... 

Detailní náhled

OLK_Poděkoval hasičům za záchranu života_společné foto hasičů a Františka Kováře

OLK_Poděkoval hasičům za záchranu života... 

Detailní náhled

OLK_Poděkoval hasičům za záchranu života_defibrilátor

OLK_Poděkoval hasičům za záchranu života... 

Detailní náhled

MSK_hasiči v Odrách zachraňovali paraglidistu z vysokého stromu_pohled na strom s paraglidistou a hasičem-lezcem

MSK_hasiči v Odrách zachraňovali paragli... 

Detailní náhled

MSK_hasiči v Odrách zachránili jelence z náhonu rybníka_Jelec částečně přikrytý dekou a jeho zachránci stojí okolo

MSK_hasiči v Odrách zachránili jelence z... 

Detailní náhled

MSK_hasiči v Odrách zachránili jelence z náhonu rybníka_detailní foto zvířete se svázanými končetinami

MSK_hasiči v Odrách zachránili jelence z... 

Detailní náhled

MSK_hasiči pomáhali vyprostit domíchávač zaseknutý pod mostem_pohled na domýchávač pod mostem

MSK_hasiči pomáhali vyprostit domíchávač... 

Detailní náhled

MSK_hasiči pomáhali vyprostit domíchávač zaseknutý pod mostem_detailní pohled na 3 hasiče kteří rozvrtávají strop mostu

MSK_hasiči pomáhali vyprostit domíchávač... 

Detailní náhled

LIK_Požár rekreačního objektu na Semilsku_hasiči na plošině nad střechou a hasiči u CAS před hořící budovou

LIK_Požár rekreačního objektu na Semilsk... 

Detailní náhled

LIK_Požár rekreačního objektu na Semilsku_2 hasiči při průzkumu uvnitř budovy

LIK_Požár rekreačního objektu na Semilsk... 

Detailní náhled

KVK_Pět tisíc hodin odsloužených v nemocnicích_hasič pomáhající pacientovi

KVK_Pět tisíc hodin odsloužených v nemoc... 

Detailní náhled

KVK_Pět tisíc hodin odsloužených v nemocnicích_hasič dělá výtěr pacientce před nemocnicí

KVK_Pět tisíc hodin odsloužených v nemoc... 

Detailní náhled

KVK_Pět tisíc hodin odsloužených v nemocnicích

KVK_Pět tisíc hodin odsloužených v nemoc... 

Detailní náhled

KHK_zatoulaného kocoura zachránil ze stromu hasič-lezec_pohled na bezradné zvíře v korunách stromů

KHK_zatoulaného kocoura zachránil ze str... 

Detailní náhled

KHK_zatoulaného kocoura zachránil ze stromu hasič-lezec_hasič-lezec se připravuje na vylezení na strom v lese

KHK_zatoulaného kocoura zachránil ze str... 

Detailní náhled

KHK_řepa z převráceného kamionu zasypala městský okruh_

KHK_řepa z převráceného kamionu zasypala... 

Detailní náhled

KHK_pátrací akce v Broumovských stěnách_

KHK_pátrací akce v Broumovských stěnách_ 

Detailní náhled

JMK_podpořili jsme nemocniční personál - předání daru_společná fotka hasičů a personálu nemocnice

JMK_podpořili jsme nemocniční personál -... 

Detailní náhled

JMK_Muž na jeřábu potřeboval pomoc hasičů_pohled na jeřáb_hasič slaňuje z jeřábu se zraněným mužem

JMK_Muž na jeřábu potřeboval pomoc hasič... 

Detailní náhled

JMK_Muž na jeřábu potřeboval pomoc hasičů_pohled na jeřáb

JMK_Muž na jeřábu potřeboval pomoc hasič... 

Detailní náhled

JMK_Hasiči pomohli vyprostit muže z hloubky_2

JMK_Hasiči pomohli vyprostit muže z hlou... 

Detailní náhled

JMK_Hasiči pomohli vyprostit muže z hloubky

JMK_Hasiči pomohli vyprostit muže z hlou... 

Detailní náhled

JČK_požár statku ve Vítějovicích_2

JČK_požár statku ve Vítějovicích_2 

Detailní náhled

JČK_požár statku ve Vítějovicích

JČK_požár statku ve Vítějovicích 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem