HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Všude byla tma a hustý kouř

(19.03.2019) Profesionální hasiči ze stanice Zlín vyjeli 19. března do Valašských Klobouk, kde na stanici svých kolegů absolvovali cvičení ve výcvikovém polygonu Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. 

Tento technologický systém slouží k výcviku hasičů v dýchací technice a zásahových oblecích, ve kterém jsou simulovány ztížené pracovní podmínky hasičů při provádění zásahu. Polygon je určen pro zvýšení fyzické a psychické odolnosti, nácvik orientace v nepřehledném a neznámém prostoru a pohybu za ztížených podmínek, kdy v místnosti je tma, prostor je zakouřený, je zde teplo, hluk a jsou zde umístěny různé překážky.

Hasiči tak ve tmavé a zakouřené místnosti prolézají sestavenou konstrukcí, která simuluje objekt. Hledají vchody a východy v pokaždé jinak nastavené konstrukci a postupně ji procházejí až do cíle. Některé úseky jsou velmi zúžené a hasiči si musí sundávat ze zad dýchací techniku, aby daným místem prolezli.

Cílem tohoto výcviku je naučit se pohybovat v místech s nulovou viditelností a spolupráci s ostatními hasiči. Tento druh výcviku postupně absolvují profesionální i dobrovolní hasiči jednou ročně. Mimo to absolvují i další druhy výcviku, prováděné v dýchací technice.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem