HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Všímaví hasiči zachránili v Českém Těšíně seniorku, kterou dusil pokrm

            Profesionální hasiči z Českého Těšína (okres Karviná) se postarali v úterý 8.1.2019 odpoledne o hbitou záchranu seniorky, která zkolabovala ve zdejším bistru v areálu obchodního střediska Tesco během jídla. Při jízdě kolem Tesca si totiž hasiči všimli muže, který vyběhl za jejich zásahovým vozidlem ven a usilovně na ně mával.

            Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Český Těšín, která se vracela z výcviku, ihned zastavila. Po rychlém sdělení, co se uvnitř stalo, se velitel jednotky se dvěma hasiči vybavili zdravotnickým batohem a doběhli do bistra. Uvědomili mezitím krajská operační střediska hasičů a ZZS MSK.

            Na podlaze jídelny ležela seniorka (ročník 1941), která již značně promodrávala a neměla hmatný puls. Podle její příbuzné, která s ní byla na obědě, žena zkolabovala během jídla. Hasiči proto obrátili seniorku na bok a následně jí zasadili přiměřený tupý úder dlaní do zad. Už tímto prvním pokusem se jí uvolnily dýchací cesty od nebezpečného kousku pokrmu, což hasiči potvrdili kontrolou ústní dutiny.

            Ženu položili na záda, ale dosud neměla hmatný tep. Proto ji připojili na defibrilátor (AED), který mají hasiči ve stálé výbavě. Již po připojení přístroj analyzoval, že postižená začíná mít srdeční akci, a proto nedoporučil výboj. Poté seniorka začala sama pomalu dýchat a přišla k vědomí. Ženu si vzápětí převzal - po svém příjezdu - tým zdravotníků ZZS MSK. Zásah hasičů trval zhruba deset minut.

vytisknout  e-mailem