HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vozový park vysočinských hasičů se rozrostl o osobní a užitkové automobily

Od začátku roku 2015 pořídil Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina v rámci projektu "Technika, technologie a prostředky HZS ČR pro efektivní zásah" z integrovaného operačního programu EU celkem devět nových vozidel za více než 6 milionů korun, přičemž 85% způsobilých nákladů přitom spolufinancuje Evropská unie. 

IOP 2.jpg

Začátkem května převzali vysočinští hasiči šest kusů užitkových vozidel Ford Ranger. Pořizovací cena jednoho vozu byla více než 740 tisíc korun. Na každý územní odbor zamířil jeden vůz a jedno vozidlo bude sloužit pro potřeby krajského ředitelství. Na územních odborech budou vozidla využívána na stanici v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Pelhřimově, Třebíči a Žďáře nad Sázavou.

 
 
P1090419.JPG
 
P1090446.JPG
 
V minulém týdnu byly dodány tři kusy velitelských automobilů na podvozku Škoda Yeti Active. Vozidla byla pořízena za celkovou částku přesahující 1,6 milionu korun a předpoklad jejich dislokace jsou územní odbory Jihlava, Třebíč a Havlíčkův Brod.
 
Yeti.jpg
 
V rámci tohoto projektu hasiči pořídili v loňském roce i  další techniku, mimo jiné také za částku 650 tisíc korun terénní vozidlo SxS Arctic Cat Prowler s hasícím zařízením a včetně transportního přívěsu, které slouží žďárským profesionálním hasičům. Nepořizovaly se však pouze strojní investice, na stanice do Žďáru nad Sázavou, Pelhřimova a Havlíčkova Brodu byly nakoupeny průmyslové pračky a na všechny územní odbory byly pořízeny  termokamery.  Technické vybavení hasičů se rozrostlo také o dekontaminační sprchu, která je dislokována ve Žďáře nad Sázavou a  mobilní infračervený spektrometr pro detekci látek umístěný v Jihlavě. Dále bylo pořízeno pro potřeby příslušníků v kraji 30 kusů tlakových lahví a 10 kusů protichemických oděvů.
 
S pořizováním techniky, technických a věcných prostředků z projektů EU mají hasiči bohaté zkušenosti.  V letech 2013 a 2014 pořídil HZS Kraje Vysočina v rámci projektů  "Pořízení moderní techniky a technologií HZS Kraje Vysočina pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí" a "Zvýšení akceschopnosti HZS Kraje Vysočina pro záchranné a likvidační práce  při živelních pohromách" z integrovaných operačních programů EU celkem dvanáct kusů nové techniky v celkové hodnotě 64 milionů korun.
 
V rámci projektu „Pořízení moderní techniky a technologií HZS Kraje Vysočina pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí“ bylo pořízeno celkem 8kusů techniky, v celkové hodnotě 47 milionů korun. Pořízeno bylo pět kusů cisternových automobilových stříkaček (tři velkoobjemové a dvě v základním provedení), které jsou umístěny na stanicích v Humpolci, Velkém Meziříčí, Havlíčkově Brodě, Třebíči a Žďáru nad Sázavou. Dále HZS Kraje Vysočina tímto projektem získal na stanici do Třebíče automobilový žebřík  a technický automobil, který bude sloužit hasičům na stanici v Pelhřimově. Pro využití v rámci celého Kraje Vysočina byl pořízen velitelsko – spojový automobil, který je trvale dislokován na krajském ředitelství v Jihlavě.
 
 
Z  druhého projektu „Zvýšení akceschopnosti HZS Kraje Vysočina pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách“ pořídil HZS Kraje Vysočině celkem čtyři kusy techniky, a to konkrétně požární kontejnerový nosič včetně nákladního kontejneru, oba tyto kusy techniky jsou umístěné na stanici v Havlíčkově Brodě. Dále byl pořízen nákladní automobil pro evakuaci osob, který je situován na stanici v Kamenici nad Lipou a požární kontejner technický, který je umístěn na stanici v Havlíčkově Brodě. Celkově se jedná o majetek v hodnotě převyšující 16 milionů korun a opět 85% způsobilých nákladů bylo spolufinancováno z Evropské unie.
 
Pořízení nové techniky umožňuje profesionálním hasičům starší, avšak dosud sloužící a akceschopnou techniku legislativně převést až na obce za účelem obměny zásahové techniky požárních jednotek SDH obcí.
 
kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem