HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vlajkový projekt Bezpečné pohraničí je v plném proudu

Hned tří výměnných stáží na Krajském operačním a informačním středisku HZS Pardubického kraje se v průběhu uplynulých tří týdnů zúčastnilo 12 polských zástupců Komendy Wojewódzkie PSP ve Wrocławiu.

Jednalo se o stáže v rámci Projektu s názvem Bezpečné pohraničí, které se zabývá posílením spolupráce Hasičského záchranného sboru České republiky a Polské republiky. Cílem projektu je vytvoření přeshraničního systému výměny informací o nebezpečných událostech a posílení záchranářské spolupráce v oblasti Polsko – českého pohraničí.

Rozpočet čítá téměř 8 mil. Euro. Dvě třetiny půjdou na pořízení nového potřebného vybavení pro jednotlivé kraje obou zemí.

Stáže na pardubickém operačním středisku hasičů se účastnili zejména polští operační důstojníci. Během vždy dvoudenní stáže se polští operační důstojníci seznamovali s fungováním systému 112, národním informačním systémem a jeho propojením, portálem pro dobrovolné hasiče, informačním systémem operačního řízení i navigací. „Po teoretické části polští operační důstojníci navštívili krajské operační a informační středisko, kde si vyzkoušeli volání na 112 a okamžitou činnost operátorů od nabírání zprávy, přes datovou větu a vyslání jednotek na místo události,“ vysvětluje kpt. Mgr. Michala Smetanová, vrchní komisařka na Krajském operačním a informačním středisku HZS Pardubického kraje. Další kroky polských operačních důstojníků směřovaly na centrální stanici v Pardubicích, kde si měli možnost prohlédnout nejmodernější techniku i zázemí hasičů.

Další den se polští hasiči vydali na exkurzi do Parama, a.s., společnosti, která je producentem asfaltářských výrobků a mazacích a procesních olejů. Poté zavítali na nejnovější požární stanici do Přelouče.

Na konci června pro změnu do polské Wrocławi zavítá delegace pardubických operačních důstojníků, a to 27. - 29. června. Další výměnné pobyty se uskuteční na podzim.

Naplánovány jsou kromě výměnných stáží na krajských operačních střediscích (KOPIS), i společné výcviky řidičů, výcviky lezeckých skupin hasičů a několik seminářů a konferencí, na kterých se bude dále řešit společná metodika pro postupy při zásazích. Tyto aktivity by se měly uskutečnit během letošního roku, a to jak na českém, tak i polském území (především v Opoli, Katowicích a Wrocławi).

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem