HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vítr lámal stromy a převrátil i stan

V souvislosti se silným větrem a bouřkami, které se prohnaly krajem ve čtvrtek 21. 6. odpoledne, zasahovali hasiči v celém kraji u více než 30 událostí. Naštěstí se všechny obešly bez zranění. 

TP strom Červená Třemešná.jpgVe 34 případech odstraňovali hasiči popadané stromy, které blokovaly nejčastěji komunikace, chodníky nebo cyklostezky. Ve Vidochově hrozil strom pádem na rodinný dům, v Kvasinách spadl na obytný přívěs. Mimo to ale také jednotky odstraňovaly převrácený velký stan ve Dvoře Králové nad Labem nebo hasily doutnající strom zapálený bleskem v Černém Dole na Vrchlabsku. Naštěstí se všechny události obešly bez zranění.

K  případům začali hasiči vyjíždět po 16. hodině odpoledne, situace se uklidnila ve večerních hodinách kolem 20. hodiny. Oznámení o událostech přicházela na krajské operační a informační středisko ze všech okresů v kraji.  Nejvíce zásahů ve spojitosti s technickou pomocí po bouřkách a silném větru měli hasiči na Náchodsku.

Podrobnosti jsou uvedeny za jednotlivé územní odbory.

Na Hradecku odstraňovali hasiči stromy v Hradci Králové v Plačicích, v Machkově ulici v Třebši a odklízeli také silnou větev spadlou na lávku v Rybářské ulici. Další stromy odklízeli také v Humburkách a Černožicích.

Na Jičínsku odstraňovali profesionální i dobrovolní hasiči popadané stromy a větve přes komunikace v Červené Třemešné, Robousích, Jičíněvsi (část Žižetín), Libošovicích (část Malá Lhota) a v Železnici (část Cidlina). Ve Vidochově pak profesionální jednotka z Nové Paky vyjela na pomoc majitelům rodinného domu, kde hrozil vyvrácený strom pádem na objekt. Strom už byl po příjezdu jednotky opřený o kůlnu. Hasiči odvrátili bezprostřední nebezpečí tím, že stromu odřezali větve, aby jej odlehčili. Kompletní odstranění musí provést odborná firma.

Na Náchodsku odstraňovali profesionální i dobrovolní hasiči stromy popadané na komunikacích ve Vlkově, Brzicích, Bezděkově nad Metují. Několik stromů popadalo také v Červeném Kostelci a v místní části Olešnice, Dolní Radechové a v Zábrodí (část Končiny).

Na Rychnovsku zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči u popadaných stromů na vozovkách nebo cyklostezkách ve Voděradech (část Uhřínovice), Opočně, Synkově-Slemeně, Černíkovicích. V Kvasinách spadl dokonce strom na obytný přívěs. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Profesionální hasiči z Rychnova n. K. a dobrovolná jednotka ze Solnice strom rozřezali a odstranili.

Na Trutnovsku odstraňovali profesionální i dobrovolní hasiči spadlé stromy z komunikací v Libotově, Dvoře Králové nad Labem, Žacléři (část Prkenný Důl) nebo Vrchlabí (část Hořejší Vrchlabí). Ve Dvoře Králové nad Labem v Nerudově ulici odstraňovala místní profesionální jednotka převrácený velký stan z dopravního hřiště. Stan převrátil silný vítr a částečně zasahoval do vozovky.

U požáru stromu zasaženého bleskem zasahovali večer profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolné jednotky z Černého Dolu – Čisté a z Horního Lánova. Strom po zásahu doutnal a nacházel se v těžko přístupném terénu. Požářiště zaujímalo plochu 3x3 metry a bylo nutné jej prolít vodou. Vodu dostali hasiči na místo pomocí nataženého vedení v délce asi 130 metrů. Událost se obešla beze škody.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

TP stan DKnL

TP stan DKnL 

Detailní náhled

TP strom Červená Třemešná

TP strom Červená Třemešná 

Detailní náhled

TP strom Vidochov (1)

TP strom Vidochov (1) 

Detailní náhled

TP strom Vidochov (2)

TP strom Vidochov (2) 

Detailní náhled

TP strom Vidochov (3)

TP strom Vidochov (3) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem