HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vítr a sníh vydatně zaměstnal záchranáře v kraji

Od rána do odpoledne zasahovali hasiči u padesáti událostí. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy, pomáhali také u většího počtu dopravních nehod. 

Silný vítr a navíc těžký mokrý sníh. Tato kombinace způsobila, že od pátečních ranních hodin jen do druhé hodiny odpoledne zasahovali hasiči v kraji u 35 událostí technického charakteru, kdy v převážné většině odstraňovali spadlé stromy ze silnic. V Chebu hasiči zajistili uvolněné plechy na střeše domu, stejný zásah bylo nutné provést i v Horním Slavkově, kde kvůli silnému větru nebylo možné poškozenou střechu opravit. Hasiči tak provizorně plachtami zakryli půdní prostory pod poškozenou střechou, ve spolupráci s policií vyklidili přilehlé ulice a starosta města nařídil zákaz vstupu do těchto ulic až do zmírnění větru, kdy bude možné střechu bezpečně opravit.

Kromě technické pomoci zasahovali hasiči také u deseti dopravních nehod, při kterých se zranilo sedm osob. V jednom případě narazil u Žlutic osobní vlak do stromu spadlého přes koleje, ve vlaku se při nárazu nikdo nezranil. U Ostrova se pak srazilo osobní auto s autobusem, ve kterém cestovalo 23 dětí. Žádné z dětí se nezranilo, náhradní autobus je odvezl z místa nehody.

Dvakrát také hasiči likvidovali požár, v Chebu hořela zahradní chatka, v Březové u Sokolova hořely saze v komíně.

Kvůli velkému počtu padajících stromů požádal v ranních hodinách velitel zásahu u Aše o úplné uzavření silnice u obce Podhradí na Ašsku. Správce silnic následně kvůli kalamitnímu stavu informoval hasiče o dalším uzavření silnic, a to z Božího Daru na Klínovec, silnice I/20 za Toužimí, silnice mezi Přebuzí a Rolavou, silnice z Božího Daru na Rýžovnu, silnice z Jindřichova na Háj, silnice u obce Zlatý Kopec a silnice z Mnichova na Poutnov. Důvodem jsou velké závěje sněhu, které ve stálém vydatném sněžení není možné udržet ve sjízdném stavu. Uzavření silnic platí až do odvolání.

Zasahující jednotky:

HZS Cheb, Karlovy Vary, Aš, Sokolov, CHZ Sokolov, Toužim, Kraslice, Mariánské Lázně

HZSp SŽDC Cheb

VHJ Hradiště

JSDH Ostrov, Krásný, Březová, Bochov, Hazlov, Skalná, Kyselka, Horní Slavkov, Stará Role, Kynšperk nad Ohří, Jindřichovice, Nejdek, Tašovice, Stráž nad Ohří, Vintířov, Žlutice, Chodov

Ve fotogalerii jsou snímky z odstranění spadlého stromu ve Staré Roli, z dopravní nehody u Jáchymova a ze zásahu v Horním Slavkově, kde se uvolnila část střechy. FOTOGALERIE ZDE:

vytisknout  e-mailem