HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Víte co hasiči potřebují, aby Vám mohli v bytovém domě pomoci?

Odpověď je jednoduchá, musíme se k Vám dostat. K tomu potřebujeme mimo jiné volné příjezdové komunikace a u některých bytových domů i nástupní plochy pro techniku jednotek požární ochrany.

Nástupní plocha.jpgHZS Královéhradeckého kraje se problematikou požární bezpečnosti bytových domů intenzivněji zabývá od roku 2018, kdy jsme provedli pokus s dostupností nástupních ploch na dvou ulicích v Hradci Králové. Situace byla tristní, z 11 nástupních ploch bylo 9 kvůli zaparkovaným vozidlům nepoužitelných. Z této akce vzniklo nejen dokumentační video (dostupné na http://www.magazinhasici.cz/), ale také leták, který využíváme průběžně na různých preventivních akcích. Materiál ukazuje typické problémy s parkováním vozidel, které brání přístupu mobilní požární techniky.

Na základě těchto zjištění došlo také k navýšení počtu kontrol bytových domů. V této souvislosti byla provedena další preventivní akce, a to seminář pro zástupce kontrolovaných subjektů (jedná se zejména o SVJ, kterých je v krajském městě více jak 500). Kontroly nám slouží mimo jiné ke zjišťování, zda konkrétní objekt má či nemá povinnost mít zřízeny nástupní plochy. Toto se nám průběžně daří, dohledaná původní projektová dokumentace, stanoviska dotčených orgánů a stavebního úřadu dokonce ukazují, že některé objekty nemají zřízeny a označeny nástupní plochy.

Koncem září bylo v Hradci Králové provedenou námětové cvičení na požár v bytovém domě v ulici Urxova. Opětovně bylo zjištěno, že je problém dostat se k objektu velkou požární technikou. Příjezdová komunikace nebyla průjezdná, proto hasiči použili komunikaci přes parkoviště, kde nouzově ustavili požární plošinu. Video z tohoto cvičení je dostupné na https://youtu.be/9P1-rnLZfOM.

Od října je neuspokojivá situace s parkováním řešena ve spolupráci s Magistrátem města Hradec Králové, problémové lokality budou postupně diskutovány na dopravní komisi. Dále v tomto ohledu spolupracuje HZS KHK s městskou policií a dalšími odbory města Hradec Králové.

Již od 70. let minulého století nás provází kodex norem požární bezpečnosti staveb, jejichž cílem je zajistit bezpečnost osob v dané budově, a to například dělením do požárních úseků, stanovením druhu únikových cest, včetně jejich kapacit a vybavení. Vznikne-li požár, je třeba ho uhasit a zde normy pamatují na to, že požární technika musí dojet minimálně do 20 metrů od vstupu do objektu (tedy příjezdové komunikace), v některých případech musí být zřízena nástupní plocha zejména pro výškovou techniku.

Přestože podmínky požární bezpečnosti jsou s námi již před 50 let, situace s příjezdem na místo požáru se stále více komplikuje. Stojí za tím především nezodpovědnost řidičů, kteří parkují svá vozidla jak na označených nástupních plochách, ale i na komunikacích v rozporu s předpisy o provozu na pozemních komunikacích.

Naším společným zájem a cílem je označit v nejbližší době místa určená pro požární techniku a zajistit její bezproblémové přijetí ke každému objektu. V této souvislosti vyzýváme občany, aby neparkovali na nástupních plochách a dbali na dodržování průjezdné šíře na vozovce minimálně 3 metry. V nadcházejícím období budou řidiči na své nevhodné jednání upozorněni našimi letáčky. V zájmu všech doufáme, že se situace zlepší a nebude třeba řešit situaci represivními zásahy – sankcemi.

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje se tímto připojuje ke kampani Parkuji ohleduplně – 3 metry k životu z dílny kolegů ze Středočeského kraje a hlavního města Prahy, která upozorňujeme obyvatelstvo na rizika, která plynou z nedodržování legislativy při parkování vozidel.

nástupní plochy_leták.png

úsek prevence, oddělení stavební prevence, kontrolní činnosti a ZPP
FOTO: HZS KHK, Městská policie Hradec Králové

Odkazy do noveho okna

Nástupní plocha

Nástupní plocha 

Detailní náhled

nástupní plocha_1

nástupní plocha_1 

Detailní náhled

nástupní plochy_leták

nástupní plochy_leták 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem