HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Víkend na prevenci v Hradci Králové ve znamení mimořádných kontrol

O uplynulém víkendu 15. a 16. září provedli příslušníci odboru prevence Hasičského záchranného sboru Královehradeckého kraje opět mimořádné kontroly, tentokrát na 9. Královehradeckých krajských dožínkách a na Czech Truck festivalu.  

Vzhledem k množství zjištěných závad u „stánkařů“ na leteckém festivalu byly i tentokrát kontroly zaměřeny na provozovatele stánků s občerstvením a jiným zbožím a dodržování povinnosti vybavení jejich prodejních stánků předepsanými hasicími přístroji. Kontrolám byli rovněž podrobeni pořadatelé těchto akcí. Prověřováno bylo dodržování jejich povinnosti k zajištění požární bezpečnosti na akci s větším počtem osob.
 
V sobotu15. září bylo po obhlídce plochy u koupaliště Flošna a Všesportovního stadionu v rámci Dožínek 2012 vytipováno asi 25 nejrizikovějších prodejních stánků a u těchto byla provedena kontrola. Pouze dva stánky z tohoto počtu byly vybaveny předepsanými a provozuschopnými hasicími přístroji. Pět provozovatelů mělo svůj stánek vybaveno hasicím přístrojem, který ale neměl požadovanou hasicí schopnost a ani provedenou kontrolu provozuschopnosti. Zbývající prodejci neměli ve svém stánku žádný hasicí přístroj. Tato situace byla stejná u dalších zhruba 20 náhodně vybraných stánků. Zjištěné skutečnosti byly prodiskutovány s pořadatelem této akce a bylo dohodnuto zpřísnění opatření pro příští ročníky této akce. U této akce bylo zjištěno největší množství porušení povinnosti vybavit stánky hasicími přístroji ze všech akcí, které byly HZS Královehradeckého kraje v letošním roce kontrolovány.
 
V neděli16. září se příslušníci odboru prevence opět po týdnu vydali na královéhradecké letiště, tentokrát na „Czech TRUCK fest“. Jako první byla provedena kontrola pořadatele k dodržování povinností k zajištění podmínek požární bezpečnosti na akci s větším počtem osob. Zkontrolováno bylo školení pořadatele, školení preventivní požární hlídky, označení požární hlídky, její vybavenost předepsanou technikou a početním stavem. Při kontrole nebylo zjištěno porušení podmínek požární bezpečnosti ze strany pořadatele této akce. Poté byla provedena namátková kontrola provozovatelů stánků s občerstvením a jiným zbožím. Při kontrole bylo zjištěno, že ze zhruba 15 kontrolovaných prodejních stánků byly pouze dva vybaveny správným typem hasicího přístroje. U jednoho z nich bylo zjištěno, že nemá platnou kontrolu provozuschopnosti, a proto byla provozovateli na místě uložena pokuta příkazem na místě ve výši Kč 1.000,-. Po kontrole ostatních stánků bylo zjištěno, že téměř všichni provozovatelé měli svůj stánek vybaven alespoň nějakým hasicím přístrojem, i když nebyl s požadovanou hasicí schopností 21 A. Po zjištění výše uvedených skutečností bylo provozovatelům formou ústní domluvy vysvětleno, jakým typem hasicího přístroje musí být vybaven jejich prodejní stánek, s jakou hasicí schopností a že je nutné provézt jednou ročně kontrolu provozuschopnosti tohoto hasicího přístroje.
Vzhledem k tomu, že při kontrolách byla opět zjištěno množství závad, provozovatelé těchto stánků musí počítat s tím, že i nadále se budou na podobných akcích setkávat s příslušníky odboru prevence v rámci mimořádných kontrol a zjištěná pochybení již nebudou řešena formou domluvy, ale účinnější a citelnější formou finančních postihů.

vytisknout  e-mailem