HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

VIDEO: Hasiči a záchranáři zabránili šíření nebezpečné nákazy. Cvičně

Mladá žena se vrátí z Libérie a trpí vysokými horečkami. Když druhý den začne krvácet z nosu a úst, rozhodne se vyhledat pomoc na urgentním příjmu prostějovské nemocnice. Následně se rozbíhá rozsáhlá akce složek integrovaného záchranného systému, která se aktivuje při podezření na výskyt vysoce nakažlivé nemoci. 

IMG_6053.JPGIMG_6141.JPG

Všichni záchranáři musejí urychleně zareagovat, aby ochránili personál zařízení, pacienty, zabránili šíření vysoce nebezpečné nákazy a minimalizovali riziko jejího přenosu. Jak by celý proces ve skutečnosti vypadal, si ve středu 1. listopadu v Nemocnici Agel Prostějov vyzkoušeli pracovníci krajské hygienické stanice, hasiči, záchranáři a policisté při součinnostním taktickém cvičení.

Zásah pod organizačním řízením hasičů prověřil komunikaci mezi jednotlivými složkami, jejich koordinaci součinnosti i aktivaci štábu velitele zásahu. Cílem bylo rovněž ověřit koordinační postupy hygieniků, biohazard týmu i ostatních zúčastněných složek při mimořádné události při výskytu vysoce nakažlivé nemoci.

IMG_9044.jpgIMG_9051.JPG

Zasahující pracovali v ochranných oblecích a filtračních maskách. Aktivována byla také dekontaminační stanoviště, kterými museli projít všichni, kdo přišli s nakaženým pacientem do styku. Ve speciálním transportním izolačním prostředku byla nakažená žena naložena do sanitního vozu a byl simulován převoz do Prahy do FN Bulovka, kde by si ji v reálné situaci převzalo Národní centrum pro izolaci a léčbu vysoce nebezpečných nákaz.

Díky nasazení všech záchranných složek byly splněny cíle cvičení. Celkově se zúčastnilo 50 osob, na místě bylo využito 15 kusů výjezdové techniky HZS, PČR i ZZS. Při cvičení byla povolána i speciální technika, a to chemické kontejnery, protiplynový automobil či velitelsko-spojový vůz.

DJI_0890.JPG

Seznam zúčastněných složek IZS a dalších subjektů

  • Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje
  • Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje
  • Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, speciální Biohazard tým
  • AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Nemocnice AGEL Prostějov
  • Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci
  • Městská policie Prostějov

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
M: lucie.balazova@hzscr.cz
M: olk.mluvci@hzscr.cz

Odkazy do noveho okna

DJI_0784

DJI_0784 

Detailní náhled

DJI_0812

DJI_0812 

Detailní náhled

DJI_0890

DJI_0890 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem