HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Večerní požár zničil skautskou klubovnu v Říčanech

Informaci o požáru chaty poblíž rybníku Marvánek v jižní části Říčan v okrese Praha-východ přijala tísňová linka HZS Středočeského kraje ve středu 2. září osm minut před jednadvacátou hodinou. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Říčany se dvěma cisternami, automobilovou plošinou a velitelským vozidlem. Dvě cisterny k požáru vyjely i ze zbrojnice říčanských dobrovolných hasičů a po jedné od jejich dobrovolných kolegů z Mukařova a z Tehovce.

Jednotka HZS Říčany dorazila na místo za pět minut od vyhlášení poplachu. Po prvotním průzkumu velitel zásahu ohlásil, že požárem je zasažena prakticky celá dřevěná chata se zděným podsklepením o půdorysu 6x5 metrů. Rychlá prohlídka potvrdila, že se uvnitř nikdo nenachází. Na zdolání plamenů hasiči v dýchací technice nasadili dva C proudy a jeden vysokotlak, kterými požár ve 21.36 hodin lokalizovali.

V další fázi zásahu se jednotky zaměřily na rozebírání konstrukce stavby a vyhledávání skrytých ložisek. Z objektu, který sloužil jako skautská klubovna, hasiči vynesli i malou část uchráněného vybavení. Krátce před třiadvacátou hodinou pak začali s balením materiálu a postupně se vraceli na své základny. Na místě zůstala pouze říčanská dobrovolná jednotka, které byla nařízena dohlídka do ranních hodin.

Dopoledne přijede na kontrolu nastupující velitel čety a bude pokračovat vyšetřování příčin vzniku požáru. Vyšetřovatel HZS Středočeského kraje požádal o spolupráci expertní skupinu Technického ústavu požární ochrany Praha a také policejního kynologa se psem na vyhledávání urychlovačů hoření. Předběžnou škodu vyčíslil na dva miliony korun.

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem