HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve Zbirohu cvičilo několik dobrovolných jednotek zásah na požár ve vnitřních prostorech

V sobotu 24.3.2018 proběhla v areálu školícího a vzdělávacího střediska ve Zbirohu rozsáhlá odborná příprava JSDHO zaměřená na požární zásah uvnitř budov.

Sjely se sem jednotky z Nepomuka, Nových Mitrovic, Mladého Smolivce, Čížkova, Kasejovic a Žinkov. Pod vedením instruktorů z řad příslušníků ÚO Plzeň a Krajského ředitelství HZS Pk byly pro hasiče připraveny tři modelové situace.

První simulovala požár obchodu v přízemí budovy.

Druhá simulovala požár bytu v třetím patře obytného domu.

Třetí byla zaměřena na požár sklepních kójí.

Ve všech případech čekaly na jednotky podmínky blížící se reálnému zásahu. Díky silnému zakouření a prakticky nulové viditelnosti si museli hasiči poradit s obtížemi orientace v neznámém prostoru, koordinovat průzkum tak, aby při nálezech figurín simulujících zraněné osoby byli schopni tyto bezpečně dostat ze zasaženého prostoru ven, či jakým způsobem řešit výskyt tlakové lahve v místě požáru. Zvláště náročné byly tyto situace pro velitele zásahu ať již z hlediska nasazení jednotek a průzkumných skupin, tak z hlediska orientace v radioprovozu.

Na rozdíl od taktického či prověřovacího cvičení kladl tento typ odborné přípravy vysoké nároky na psychiku a fyzickou odolnost zasahujících hasičů. Všechny modelové situace vyžadovaly použití dýchací techniky, tudíž každý z hasičů vydýchal několik dýchacích přístrojů.

V průběhu celého dne došlo k významnému progresu ve zvládání navozených situací. Hasiči získávali sebevědomí, neopakovali chyby, které dělali ještě na začátku výcviku, a výrazně se zlepšila komunikace v rámci radioprovozu na místě zásahu. Díky takto zvolené intenzivní odborné přípravě odjížděly jednotky domů s nově nabytými a prakticky odzkoušenými dovednostmi a  taktickými postupy.

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem