HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve Štěchovicích shořela v noci na sobotu chata

V pátek 25. ledna krátce po 23. hodině přijalo operační a informační středisko HZS Středočeského kraje hlášení o požáru chaty v obci Štěchovice v okrese Praha-západ. 

Podle oznamovatele hořel přízemní rekreační objekt, který byl uvnitř zcela zachvácen plameny. K události byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Jílové, kterým vyjely na pomoc jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Štěchovice, Hradišťko a Davle. Ještě před příjezdem hasičů upřesnila hlídka Policie ČR, že jde o požár chaty o přibližném půdorysu 10x8 metrů, která je celá v plamenech.

Při ohlášení nebylo jisté, zda se uvnitř chaty někdo nenachází, proto byla povolána i zdravotnická záchranná služba. Policie vyrozuměla o události majitelku, která po příjezdu na místo potvrdila, že uvnitř nikdo není, sanitka se tak mohla vrátit zpět na základnu.

Necelých deset minut od nahlášení byla na místě první jednotka, která podala operačnímu středisku hlášení, že chata je požárem zasažena v plném rozsahu. Policie poskytovala součinnost s řízením dopravy, protože událost se nacházela u poměrně frekventované hlavní silnice vedoucí ze Štěchovic do Slap a bylo nutné kvůli probíhajícímu zásahu usměrňovat provoz.

Ke zdolání požáru byly nasezeny nejprve dva a později tři vodní proudy. K zajištění dostatečného množství hasební vody bylo v obci Štěchovice zřízeno čerpací stanoviště. Kvůli silnému zakouření probíhal celý zásah v dýchací technice.

Vlivem počasí začala voda na silnici namrzat, a tak velitel zásahu povolal správu a údržbu silnic k posypání vozovky. Po necelé hodině se podařilo dostat požár pod kontrolu, a tak bylo možné začít s rozebíráním konstrukcí z důvodu dohašování skrytých ohnisek. Za tímto účelem hasiči používali i termokameru, aby se ujistili, že jsou všechna místa dostatečně zchlazená a nehrozí jejich opětovné vznícení. Asi po dvou hodinách od zahájení zásahu byl požár zlikvidován a místní štěchovické jednotce byla nařízena dohlídka nad požářištěm. Všechny ostatní jednotky se kolem druhé hodiny po půlnoci vrátily na své základny.

V sedm ráno JSDH Štěchovice ukončila dohlídku a provedla závěrečnou kontrolu. Předběžná škoda je stanovena na 1 100 000 korun, příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

por. Bc. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem