Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Včera vyjížděli hasiči každé 2 minuty, nejčastěji k popadaným stromům a dopravním nehodám

5. 1. 2017 (Nicole Zaoralová) - Včera, ve středu 4. ledna, vyjeli hasiči celkem k 680 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 939 hasičských jednotek. Pro srovnání, průměrně denně vyjedou hasiči ke 293 událostem. Nejvíc bylo technických zásahů, celkem 406. Většina z nich se týkala odstraňování popadaných stromů a větví z důvodu nepříznivé meteorologické situace, kdy průběžně téměř na celém území ČR intenzivně sněžilo a foukal silný vítr. V těchto případech vyjeli hasiči téměř 400krát (přesně 388 případů). Nejvíc v kraji Pardubickém, Libereckém, Královéhradeckém a Středočeském. Hasiče potrápily i dopravní nehody, kdy při mnohých z nich hrozily například kamiony převrácením do příkopů. Včera vyjeli celkem k 193 dopravním nehodám (denní průměr je 53 nehod).  

Zde je výčet některých typických z nich:
Liberecký kraj
Tři jednotky hasičů včera večer vyprošťovaly zapadlý kamion na silnici I/13 ve Cvikově. Další komplikace nastaly na Ralsku (části obce Horní Krupá), kde uvízly 2 kamiony. Za stávajících sněhových podmínek nebylo možné kolosy vytáhnout, komunikace byla ještě před půlnocí zcela uzavřena. Jde o komunikaci II/268, uzavřený úsek je dlouhý 6,4 km.

Ústecký kraj
Na Děčínsku jednotka hasičů ze stanice Šluknov a dobrovolná jednotka z Varnsdorfu vyjely do Šluknova – Království, kde na krajnici zapadl linkový autobus. Hasiči vyprostili vůz zpět na vozovku. Silnice byla během zásahu uzavřena.

Na Žatecku tři hasičské jednotky vyjely k dopravní nehodě kamionu u obce Kryry okres Louny. Kamion převážející sklo ležel na boku. Zraněného řidiče vzala do péče Zdravotnická záchranná služba. Jedna nádrž kamionu byla porušená a unikla z ní nafta. Hasiči přečerpali naftu z druhé neporušené nádrže. O úniku bylo informováno Životní prostředí.

Hasiči ze stanice Teplice vyjeli k dopravní nehodě dvou nákladních aut u obce Bystřany okres Teplice. Hasiči z jednoho z havarovaných vozů vyprostili zaklíněného zraněného řidiče a předali jej Zdravotnické záchranné službě. Na místě zasahoval vrtulník Letecké záchranné služby.

Středočeský kraj
Do Středočeského kraje byla ve středu odpoledne na stanici Mladá Boleslav dočasně přemístěna speciální technika ze záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu. Konkrétně se jedná o čtyřnápravový vyprošťovací automobil na podvozku Tatra 815 a na podobném podvozku také nákladní automobil s radlicí. Ve středu vyjeli spolu s technikou ze stanice Mladá Boleslav do Libereckého kraje k dopravní nehodě dvou nákladních automobilů na velmi špatně sjízdné vozovce mezi Dolní Krupou (okr. MB) a Ralskem (okr. CL).

Aktuálně (čtvrtek 9:50 hod.) zasahují středočeští hasiči u dopravní nehody rumunského nákladního automobilu na dálnici D10 u 35. kilometru ve směru do  Prahy. Vozidlo zůstalo po smyku v nepojízdném stavu přes oba pruhy dálnice. Za pomoci vyprošťovacího automobilu byl odtažen na přilehlou čerpací stanici. Technika dále přejela k nehodě dalšího nákladního automobilu na stejném kilometru v opačném směru (na Turnov). Zde došlo k proražení palivové nádrže a úniku přibližně 500 litrů motorové nafty. Zbytek je jímám a přečerpáván. Až dojde k vyprázdnění palivové nádrže, bude kamion vyproštěn a odtažen.

Foto: HZS Středočeského kraje
Nymburk 008.JPG

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

 

 

Odkazy do noveho okna

Kutná Hora 001

Kutná Hora 001 

Detailní náhled

Kutná Hora 007

Kutná Hora 007 

Detailní náhled

Nymburk 008

Nymburk 008 

Detailní náhled

Praha-západ 009

Praha-západ 009 

Detailní náhled

Příbram 012

Příbram 012 

Detailní náhled

Příbram 016

Příbram 016 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem