HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Včasným zásahem hasiči uchránili rodinný dům před jistou zkázou

Ve čtvrtek 12. prosince v 9.16 hodin byla na tísňovou linku středočeských hasičů přijata informace o kouři vycházejícím ze stodoly v obci Křemenice, která je částí Nechvalic na Sedlčansku. 

Operační důstojník k události vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic Sedlčany a Příbram a zároveň byl vyhlášen poplach jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí Nechvalice, Petrovice, Sedlec-Prčice a Sedlčany. Vzhledem k delší dojezdové vzdálenosti byla o pomoc v rámci mezikrajské spolupráce požádána také jednotka HZS Jihočeského kraje ze stanice Milevsko.

Protože stodola byla propojená s rodinným domem a hrozilo rozšíření plamenů na obytnou část, byl následně vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na místo tak zamířily ještě dobrovolné jednotky obcí Jesenice, Vysoký Chlumec a Počepice. V době příjezdu první jednotky byla už zcela zasažena stodola a požár se rychle rozšiřoval na přilehlý dům.

Hasičům se včasným zásahem pomocí několika C proudů a vysokotlaku podařilo požár lokalizovat a zabránit jeho dalšímu šíření. K zásobování potřebnou hasební vodou byl využit i přilehlý rybník, na kterém bylo ze dvou plovoucích čerpadel zřízeno čerpací stanoviště.

Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu krátce před půl dvanáctou. Pak následovalo dohašování skrytých ohnisek a vyskladňování stodoly, ve které bylo převážně uskladněno seno a dřevo. Úplná likvidace požáru byla ohlášena přibližně po další hodině.

        

Příčinou vzniku požáru je nedbalost při manipulaci se žhavým popelem. Výši škody vzniklé požárem vyčíslil vyšetřovatel na jeden milion korun. Včasným zásahem hasiči uchránili hodnoty za dva miliony korun. Celá událost se obešla bez zranění.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem