HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vážná nehoda ochromila provoz na plzeňské dálnici před Prahou

Deset minut před sedmnáctou hodinou byla v pátek 4. května ohlášena na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje dopravní nehoda zahraničního autobusu, kamionu a dodávky na 1. kilometru dálnice D5 u obce Chrášťany ve směru do Prahy. 

Protože byl autobus plně obsazený a byl předpoklad většího počtu zraněných osob, vyslal operační důstojník k události jednotky profesionálních hasičů ze stanic Beroun a Kladno a jednotku sboru dobrovolných hasičů Rudná. V rámci mezikrajské výpomoci byl o pomoc požádán Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy, který k nehodě vyslal dvě družstva ze stanic Petřiny a Smíchov.

Vzhledem k tomu, že se nehoda stala v úseku s obousměrným omezením provozu, měly jednotky velký problém se k havarovaným vozidlům vůbec dostat. Jako první se na místo dostavila jednotka z Prahy, která zastavila v opačném směru. Velitel jednotky při průzkumu zjistil, že v autobuse cestovalo 32 osob, z nichž jedna na sedadle průvodce byla zaklíněna s nutností vyproštění za použití hydraulického nářadí. Následně byla zraněná osoba letecky transportována do pražské nemocnice v Motole.

Při nehodě se v autobuse zranili další čtyři cestující – dva byli pozemní cestou převezeni do Ústřední vojenské nemocnice a dvěma ošetřili drobné oděrky zdravotničtí záchranáři na místě. Hasiči provedli u havarovaných vozidel protipožární opatření a pomohli s vyložením zavazadel s autobusu.

Na žádost velitele zásahu byl pro cizince vyslán ze slánské stanice evakuační autobus, kterým byli přepraveni do Prahy k náhradnímu spoji. Dálnice byla po dobu zásahu zcela uzavřena v obou směrech, což značně zkomplikovalo nejen příjezd do hlavního města od Berouna, ale také na Pražském okruhu.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem