HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vánoční svátky hasičům nejvíce narušil žhář na Kolínsku

V průběhu letošních tří svátečních dnů se statistiky HZS Středočeského kraje rozrostly o 56 nových událostí – 18 na Štědrý den, 19 v neděli na Boží hod a 19 v pondělí na Štěpána. 

Jeden z celkových deseti požárů pomáhala likvidovat jednotka HZS Bělá pod Bezdězem v rámci mimokrajské výpomoci na první svátek vánoční odpoledne v Ralsku v okrese Česká Lípa, kde hořel areál bažantnice. Při ostatních devíti požárech vznikla škoda na majetku ve výši 1,517 mil. Kč, z čehož téměř celá částka se vztahuje k požáru stodoly v Kouřimi na Kolínsku.

Zprávu o objektu 12 x 65 metrů, který se ocitl v plamenech, přijalo operační středisko středočeských hasičů v neděli pár minut před 18. hodinou. Na místo vyjely profesionální jednotky z Českého Brodu a Kolína a JSDH obcí Kouřim, Plaňany, Kostelec nad Černými Lesy, Pečky a Zásmuky. Vzhledem k počtu nasazených jednotek vyhlásil velitel zásahu druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči dostali požár pod kontrolu po třech hodinách a za další dvě byla ohlášena jeho likvidace. Do rána zůstala na dohlídce požářiště místní dobrovolná jednotka, která asistovala i při dopoledním došetřování. Na místo se kromě vyšetřovatele požárů dostavil také policejní kynolog se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření. Ten následně označil místo, ze kterého byla odebrána chemická stopa k dalšímu zkoumání v laboratořích kriminální policie. Vše tak nasvědčuje tomu, že starší zemědělský objekt byl zapálen úmyslně.

Kromě požárů zaznamenali středočeští hasiči za tři vánoční dny také 17 technických zásahů, 17 dopravních nehod, 9 záchran osob a zvířat a 3 úniky nebezpečných látek. Celkově byla při všech událostech v kraji jedna osoba usmrcena (sebevražda oběšením 25. 12. na Mladoboleslavsku), 24 lidí bylo zraněno a 8 zachráněno, převážně z výtahů a uzavřených bytů na žádost policie nebo zdravotnické záchranné služby.

Nejčastěji vyjížděly jednotky požární ochrany v okresech Mladá Boleslav (11), Praha-východ (8), Příbram (7), Benešov a Kladno (5) a Nymburk a Praha-západ (4). Naopak největší klid byl na Rakovnicku a Mělnicku, kde měli hasiči za tři dny po jednom výjezdu.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem