HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Zápech vyhořel bývalý mlýn, škody přesáhly 20 milionů

V noci na pátek 22. března asi dvacet minut po jedné hodině přijala tísňová linka středočeských hasičů oznámení o požáru rozlehlého rodinného domu v katastru obce Zápy v okrese Praha-východ. 

Při prvotním ohlášení dostalo operační středisko informaci, že z objektu šlehají vysoké plameny, a tak na místo vyslalo profesionální jednotku ze stanice Stará Boleslav a dobrovolné jednotky obcí Zápy a Brandýs nad Labem.

Po příjezdu na místo bylo velitelem nahlášeno, že jde o požár bývalého mlýna o půdorysu 20x8 metrů přestavěného na obytný dům, začíná se propadat střecha a vstup dovnitř budovy už není pro zasahující hasiče bezpečný. Uvnitř domu se nikdo nenacházel. Hašení probíhalo několika C proudy ze země i z výškové techniky.

Velitel zásahu si na místo vyžádal ještě další posily, a tak byly k události vyslány jednotky SDH Čelákovice, Jirny a Nové Jirny s automobilovými cisternami. Po příjezdu jednotek hasiči natáhli další dopravní vedení. Zásah tak probíhal z více míst pomocí většího počtu útočných proudů.

Krátce před druhou hodinou byl vyhlášen druhý poplachový stupeň. Pro zajištění dostatku hasební vody bylo na rybníku, který je v těsné blízkosti objektu, zřízeno čerpací stanoviště. K události byl povolán také starosta obce, protože v domě bydlelo několik osob, pro které bylo nutné sehnat náhradní ubytování. Střecha domu se už úplně propadla, proto zásah pokračoval jen zvenku budovy i za pomoci dvou kusů výškové techniky.

Z důvodu déletrvajícího zásahu bylo nutné zálohovat stanici Stará Boleslav, aby byla zajištěna její akceschopnost, a to jednotkami SDH Čelákovice a Brandýs nad Labem na svých vlastních zbrojnicích. Starosta obce také zajistil pro zasahující hasiče ochranné nápoje a stravu. Před čtvrtou hodinou byla nahlášena lokalizace požáru. Dále probíhalo rozebírání konstrukcí a dohašování skrytých ohnisek. V tu chvíli bylo nasazeno šest útočných proudů. V půl šesté zredukoval velitel zásahu jednotky a nechal snížit poplachový stupeň na základní úroveň.

V půl sedmé byl objekt zkontrolován termokamerou, která neodhalila žádná skrytá ohniska. Zároveň docházelo k postupnému střídání zasahujících hasičů. V dopoledních hodinách pokračovalo zjišťování příčin vzniku požáru za účasti krajského vyšetřovatele HZS, který si nakonec přizval na došetření události expertní skupinu Technického ústavu požární ochrany Praha.

Přímé škody byly předběžně stanoveny na 22 milionů korun. Při požáru ani při zásahu nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem