HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V souvislosti s deštěm vyjížděli hasiči hlavně na čerpání vody

V neděli 2. srpna řešili středočeští hasiči 82 událostí, což je přibližně dvojnásobek oproti dlouhodobému průměru. V 49 případech šlo o technickou pomoc, kdy hasiči hlavně ve večerních hodinách v souvislosti s avizovaným deštěm čerpali vodu nebo odstraňovali popadané větve. U událostí zasahovali profesionální, dobrovolní, ale i podnikoví hasiči. 

První žádost o pomoc po silném dešti zaznamenala linka tísňového volání HZS Středočeského kraje deset minut po devatenácté hodině z Černošic, kde došlo k zatopení garáže a sklepa rodinného domu. Dvě jednotky hasičů odčerpaly vodu pomocí plovoucí čerpadla.

Další události na sebe nenechaly dlouho čekat a už za půl hodiny byla jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Dolínek vyslána k čerpání vody v Odoleně Vodě. Nejvíce zasaženou částí Středočeského kraje byl okres Praha-východ, kde hasiči zasahovali u 14 případů (všechny v rámci ORP Brandýs nad Labem – Stará Boleslav). Následovaly okresy Praha-západ, zde hasiči likvidovali 10 případů, a Mělník se čtyřmi zásahy.

Asi největší problémy zaznamenali hasiči v obci Vodochody v okrese Praha-východ, kde od půl jedenácté zasahovalo postupně sedm jednotek. Voda se obcí valila na bývalý mlýn a hasiči museli postavit z pytlů s pískem a z mobilních povodňových zábran protipovodňovou hráz. Následně pomocí několika plovoucích a kalových čerpadel odčerpávali obrovskou lagunu vody. Zásah byl ukončen okolo půl třetí v noci na pondělí.

Ve večerních a nočních hodinách středočeské jednotky zasahovaly také u 12 událostí, při kterých došlo k pádu stromu nebo ulomení velkých větví.

V pondělí 3. srpna zaznamenalo operační středisko do 12 hodin 44 událostí, z nichž 23 bylo typu technická pomoc. Nejčastěji opět šlo o čerpání vody nebo odstraňování popadaných stromů a větví. Nejvíce (7) zásahů měli tentokrát hasiči v okrese Mělník.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem