Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Rosnicích u Karlových Varů hasiči odčerpávají vodu z rybníku. Hrozilo zaplavení části průmyslové zóny

Pravděpodobně nefunkční přepad a odtok způsobil přeplnění rybníku v Rosnicích u Karlových Varů. Voda zcela zaplnila i retenční nádrže pod rybníkem. Průsaky vody již byly vidět i v okolí například ve vozovce. Jedna z firem v zóně u rybníka již musela řešit vodu ve své prodejně a zavolala tak na pomoc i hasiče. 

 

1-1.jpg

Hasiči společně se zástupci karlovarského magistrátu hledali důvod přeplnění rybníka a možnosti, jak opět zprůchodnit přirozený odtok. Mimo jiné bylo rozhodnuto snížit hladinu zhruba dvouhektarového rybníka o jeden metr.

 

Na místo události byli povoláni hasiči s vysokoobjemovými čerpadly ze stanice Cheb a po 13:00 taktéž ze Záchranné roty Zbiroh (Záchranný útvar HZS ČR).

 

3.jpg

8.8. 2016 již od 16:30 probíhalo samotné čerpání Zbirožským čerpadlem MČS 400 na 2 výtlaky. Následně byly přidány další 2. Čerpání vody pokračovalo po celou noc a hladina rybníka se snížila cca o 1 metr. Hasiči vybudovali průjezdový můstek pro přejezd automobilů přes výtlačné vedení a dále probíhá čištění propustku.

 

Po celou dobu jsou kontrolována všechna místa ohrožených zaplavením z přeplněného rybníku.

Info 9.8.2016: 11:00 hod – předpoklad dalšího odčerpávání vody a snížení hladiny ještě asi o 0,75m (do doby, dokud se neodkryje hrdlo odtoku, které je silně zanesené).

 

2.jpg

Za ZÚ HZS ČR zasahuje 6 příslušníků ZR dislokované ve Zbirohu se 4mi kusy techniky (čerpadlo MČS 400 vezené na T815 NK, Ford Tranzit a příslušenství čerpadla uložené na přívěsu).

 

kpt. Ing. Marek Pjaták
Foto: ppor. Palenčar Vojtěch a HZS KVK
Záchranný útvar HZS ČR

Nákladní automobil - nosič kontejneru T815-7 8x8 NK převážející velkokapacitní čerpadlo byl pořízen za pomoci strukturálních fondů Evropské unie v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti Záchranného útvaru HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách“Projekt byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně 85% způsobilých výdajů z Integrovaného operačního programu. Zbylých 15% prostředků šlo ze státního rozpočtu České republiky.

UNIE.png

vytisknout  e-mailem