HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V roce 2014 likvidovali hasiči 609 požárů. Šest lidí při nich zemřelo a majetková škoda se vyšplhala na téměř 68 milionů korun.

U 609 požárů zasahovaly jednotky požární ochrany v roce 2014, ve srovnání s rokem 2013 došlo k poklesu o 24 požárů. Při požárech zemřelo šest lidí, což je stejný počet jako v roce 2013. Pět lidí přitom přišlo o život v souvislosti s dopravní nehodou s následným požárem. Přímo u požáru byla usmrcena jedna osoba. Jednalo se o listopadový požár v rodinném domě v Jemnici na Třebíčsku, při kterém zemřela imobilní žena.  

Velký nárůst byl zaznamenán u osob, které se při požárech zranily. V roce 2013 bylo zraněno 40 lidí, vloni o 12 lidí více.
 
Majetková škoda vzniklá požáry byla předběžně vyčíslena na částku téměř 68 milionů korun, v roce 2013 plameny spolykaly majetek za 84 milionů korun.
 
Hasiči svými zásahy vloni uchránili majetek za téměř 744 milionů, v roce předešlém za 695 milionů.  
 
Nejčastěji zasahovali hasiči u požárů, kde vzniklá majetková škoda nepřekročila částku 10.000 Kč, těch hasiči v celém kraji likvidovali 355, což je o 29 méně, než v roce 2013.
 
Nejčastěji hořelo na Jihlavsku (147) a Žďársku (141), naopak nejméně požárů evidujeme na Pelhřimovsku (92).
 
 
Začátek roku ve znamení rozsáhlého požáru
 
5. ledna v ranních hodinách došlo k rozsáhlému požáru na parkovišti soukromé společnosti v Jihlavě, místní části Hruškové Dvory. Plameny přímo zasáhly šest zaparkovaných nákladních vozidel, sedmé vozilo poškodilo sálavé teplo. Hned od začátku vyšetřovatelé pracovali s tím, že nejpravděpodobněji za požárem stojí technická závada na elektroinstalaci jednoho z vozidel. Tuto verzi následně potvrdili i odborníci z Technického ústavu požární ochrany. Majetková škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na částku 5,5 milionu korun.
 
 
Nasazení hned čtrnácti jednotek hasičů u požáru velkokapacitního seníku v Blízkově
 
23. května dopoledne začal hořet v Blízkově na Žďársku velkokapacitní seník o rozměrech 55x20m. S požárem na místě bojovali hasiči ze čtrnácti jednotek. U požáru zasahovalo patnáct cisternových automobilových stříkače, výšková a další technika. Plameny za sebou zanechaly majetkovou škodu 2 miliony korun. Požár způsobilo cizí těleso, které se dostalo do stroje, kterým se uvnitř seníku řezala sláma.
 
 
 
Tragická letecká nehoda s následným požárem
 
Starší pilot zemřel 6. června po letecké nehodě s následným požárem u Křižanova. Na místě zasahovali hasiči ze tří jednotek. Stroj začal po dopadu na zem hořet. Majetková škoda byla odhadnuta na 1 milion korun.
 
 
Požár s několikamilionovou škodou
 
27. června odpoledne  došlo ve společnosti Kronospan, spol. s r.o.. k výbuchu a následnému požáru  v objektu třídírny suchých štěpek. Zástupci vedení společnosti v den požáru odhadli majetkovou škodu na 1 milion korun, později se však ukázalo, že bude mnohem vyšší a konečná verze hovoří o částce 12 milionů korun.
 
 
Při dopravní nehodě s následným požárem zemřeli u obce Kámen tři mladí lidé
 
31. července v odpoledních hodinách došlo na komunikaci u obce Kámen k tragickému střetu osobního vozidla s nákladním. Při nehodě zemřeli tři mladí lidé, kteří cestovali v osobním vozidle. Jejich vůz začal po nehodě hořet. Požár drobnějšího rozsahu uhasili před příjezdem záchranářů řidiči, kteří u nehodu zastavili. Řidič nákladního vozidla vyvázla z nehody bez zranění.
 
Při požáru menšího domku v Jemnici zemřela v listopadu imobilní žena
 
Nedbalostí při kouření vznikl v sobotu 29. listopadu dopoledne v rodinném domě v Jemnici požár. Při něm přišla o život starší žena. Majetková škoda vzniklá požárem byla majitelkou domu odhadnuta na částku 150 tisíc korun.
 
 
kpt. Ing. Bc. Petra Musilová, DiS. – tisková mluvčí HZS Kraje Vysočina
 

vytisknout  e-mailem