HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Ralsku probíhaly dvoudenní atesty kynologů v sutinovém vyhledávání

V pondělí a úterý probíhaly v Ralsku atesty psovodů s jejich speciálně vycvičenými psy v sutinovém vyhledávání. V pondělí k atestům nastoupilo celkem 11 psovodů. Těžké podmínky však splnili pouze tři z nich. V úterý nastoupilo 9 psovodů a úspěšní byli opět tři. Aby se speciálně vycvičený pes mohl stát atestovaným a předurčeným tak pro zásahy při mimořádných událostech v ČR, museli splnit obtížnou denní a noční část. 

Denní část se skládala z prohledání dvou prostorů. Časový limit byl 20 minut plus 5 minut přestávka, která se však do limitu nezapočítávala. Po prohledání prvního prostoru psovod nahlásil počet a místo nalezených osob, poté pokračoval do druhého prostoru. Po opuštění prvního prostoru se však už nemohl vrátit, proto si musel být psovod naprosto jistý, že jeho pes vyhledal všechny osoby v daném prostoru. S jistotou pouze věděl, že maximální součet jsou čtyři osoby.

Noční část tvořil jeden prostor, v něm bylo určeno místo, kudy pes vstupuje do sutiny. Pes v této části pracuje samostatně bez vizuálního kontaktu se psovodem.

Účelem celého přezkoušení je zjistit schopnosti psa samostatně pracovat a označit osoby. Přezkušuje se samostatnost, ovladatelnost, značení, a to vše pod psychickým a fyzickým tlakem.

Úspěšným získáním atestu se může pochlubit kynolog nstržm. Pavel Málek s tříletou fenkou německého krátkosrstého ohaře jménem Yetti ze Schwarzenberských strání, která předvedla bezchybnou práci jak přes den, tak v noci. Swix je jméno čtyřleté fenky, která slouží ve službách kynologa nstržm. Václava Vančury, oba také úspěšně zdolali obě části a atest jim tak právem náleží. Zároveň se oba stali také právoplatnými členy USAR odřadu, který je vytvořený pro zásahy při zemětřesení ve světě

autor: por. Bc. Lucie Hložková, tisková mluvčí

FOTO: HZS Libereckého kraje

YettiYetti

Pavel Málek a YettiPavel Málek a Yetti

Václav Vančura a SwixVáclav Vančura a Swix

vytisknout  e-mailem