HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V prestižní anketě Hasič roku 2023 slavíme úspěch

Velkého úspěchu dosáhnul jihočeský profesionální sbor díky táborskému hasiči Petru Bendovi. Petr Benda se dostal do finále ankety Hasičského záchranného sboru České republiky – Hasič roku. Vyhlášení ankety profesionálních hasičů proběhlo ve čtvrtek 11. dubna na výjimečném místě, které je hodno prestiži ankety, a to ve Španělském sále Pražského hradu. 

Soutěž Hasič roku je každoročně vyhlašována v šesti soutěžních kategoriích: Hasič roku, Zásah roku, Kolektiv roku, Velitel/vedoucí roku, Projekt roku a Občanský zaměstnanec roku. Zároveň je do Galerie osobnostní HZS ČR uvedena jedna z nejvýraznějších osobností hasičského života.

V závěrečném finále ankety, kdy byli v každé kategorii do krásných prostor Pražského hradu pozváni nominovaní, aniž by věděli, na kterém z prvních třech místech se umístili, měl jihočeský profesionální sbor své žhavé želízko.

Mezi nejlepší tři se v kategorii „Hasič roku 2023“ probojoval pprap. Petr Benda ze stanice Tábor.

Vyhlášení a předání cen se ujali ministra vnitra Vít Rakušan a generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky genpor. Vladimír Vlček.

A jak to dopadlo?

Petr Benda se ve velké celorepublikové konkurenci umístil na skvělém 2. místě!

Nominace Petra Bendy

Petr Benda dne 4. 9. 2023 pomohl při zásahu jednotky PO hasičské stanice v Táboře zachránit lidský život. Zásah byl výjimečný prostředím, ve kterém se odehrával. Jednalo se záchranu osoby z plně potopeného vozidla v tekoucí řece v hloubce 2 m. Pro samotné hasiče byl požární zásah velmi náročný jak po fyzické, tak psychické stránce.
Vše se odehrálo velice rychle. Kalná voda ztěžovala orientaci a jednotka ve výbavě neměla ochranné pomůcky pro práci pod vodní hladinou. Vozidlo se vlivem vodního toku po dně pohybovalo.

Výjimečnost Petra Bendy netkví jen v tom, že zachránil lidský život. To je již ta pověstná třešinka na dortu jeho vysoké profesionality a obrovské lidskosti. Petr Benda je vynikající hasič. Ve své směně dlouhodobě dosahuje skvělých výsledků. Je na táborské stanici zařazen na pozici technika chemické služby, kterou vykonává od prosince roku 2012. Zároveň byl po dlouhá léta členem lezeckého družstva územního odboru Tábor.
Petr je hasičem, na kterého je absolutní spoleh. Svoji práci zvládá dokonale, bez jakýchkoli problémů, má zájem o fungování nejen techniky, ale chodu celé stanice.
Do kronik HZS Jihočeského kraje se Petr zapsal také svojí sportovní aktivitou. Byl dlouholetým reprezentantem HZS Jihočeského kraje v disciplínách TFA. Za jeho éry jihočeské družstvo dosahovalo velmi dobrých výsledků. S jeho přispěním byl tým Jihočechů několikrát mistry republiky, a to v letech 2015 a 2017. On sám se v letech 2015 až 2017 pohyboval při soutěžích pořádaných v rámci Přeboru HZS ČR v první desítce.
Svým dlouhodobým přístupem k práci technika chemické služby, sportovní přípravou a osobním nasazením je vzorem pro kolegy hasiče nejen na hasičské stanici v Táboře.
Petr Benda je prokazuje, že má záchranářství v sobě, je skvělým hasičem a člověkem nejen každý třetí den ve službě.

Popis zásahu

Táborská profesionální jednotka byla v Táboře vyslána k ohlášené dopravní nehodě – pádu osobního auta do řeky Lužnice. Průzkum na místě ukázal, že auto je cca 5 m od břehu a je v hloubce asi 2 metry.  Na střeše vozidla stáli příslušníci PČR, kterým vodní hladina jim sahala až do pasu. Z vozidla unikaly provozní náplně. Ale především podle vyjádření přihlížejících se v potopeném vozidle nacházel řidič.
Jednotka HZS zahájila neprodleně záchranné práce. Dva hasiči doplavali k potopenému vozidlu, kde se rozbíječem skel snažili rozbít okno. Záchranu osoby znemožňovala výstroj hasičů, protože neumožnovala delší pobyt pod vodní hladinou. Velitel zásahu proto rozhodnul, aby osobní ochranné pomůcky sundali.

Pprap. Petr Benda a jeho kolega po odložení osobních ochranných pomůcek (oblek, vesta, helma) zahájili pokus o vyproštění řidiče vozidla. Další z hasičů pak společně s hlídkou PČR zůstal u potopeného vozidla, které se v proudu vody částečně pohybovalo vlivem proudu vody (tím byla neustále známá poloha vozidla pod vodou).
Petr Benda se opakovaně na nádech několik minut potopil pod vodní hladinu, kde se mu podařilo najít dveře řidiče, otevřít je (dveře byly zamčené, stažené okénko u řidiče, vytažení zajišťovacího kolíku) a nahmatat polohu řidiče. K jeho uvolnění bylo potřeba uvolnění levé paže a poté celého těla z místa řidiče. Při této činnosti spolupracoval se svým kolegou, který uvolněného řidiče na hladině přebíral. Po vytažení řidiče na vodní hladinu byl proveden jeho transport ke břehu (tažení plaváním). Na místo zásahu se dostavila ZZS Tábor, která neprodleně zahájila resuscitaci. Resuscitace byla úspěšná a osoba byla transportována ZZS do nemocnice ČB (kardiologické oddělení).

Tisková zpráva MV-GŘ HZS ČR s kompletními výsledky ankety je k dispozici na stránkách www.hzscr.cz.

Odkazy do noveho okna

Petr Benda - hasič roku 2024 (1)

Petr Benda - hasič roku 2024 (1) 

Detailní náhled

Petr Benda - hasič roku 2024 (1)

Petr Benda - hasič roku 2024 (1) 

Detailní náhled

Petr Benda - hasič roku 2024 (2)

Petr Benda - hasič roku 2024 (2) 

Detailní náhled

Petr Benda - hasič roku 2024 (8)

Petr Benda - hasič roku 2024 (8) 

Detailní náhled

Petr Benda - hasič roku 2024 (9)

Petr Benda - hasič roku 2024 (9) 

Detailní náhled

Petr Benda - hasič roku 2024 (10)

Petr Benda - hasič roku 2024 (10) 

Detailní náhled

Petr Benda - hasič roku 2024 (11)

Petr Benda - hasič roku 2024 (11) 

Detailní náhled

Petr Benda - hasič roku 2024 (7)

Petr Benda - hasič roku 2024 (7) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem