HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Pardubickém kraji hrozí ledovka, buďte opatrní

V Pardubickém kraji se bude ve středu a čtvrtek vlivem mrznoucího deště místy tvořit ledovka. Řidiči a chodci by proto měli být opatrní. Ledovka může způsobit problémy v dopravě a lidem hrozí úrazy po uklouznutí. Upozornění vydal Český hydrometeorologický ústav. Ledovka hrozí od středeční 16 hodiny do čtvrteční 9 hodiny ranní.

Nejvíc počítejte s ledovkou v Moravské Třebové, Lanškrouně a Žamberku, tedy okresech Ústí nad Orlicí a Svitavy.

A co je ledovka?

Ledovka se tvoří při mrznoucím dešti a o tom, zda vznikne, rozhodují desetiny stupně Celsia. Srážky, které v teplém vzduchu roztají, už nestihnou před dopadem na zem znovu zmrznout a přimrzají až na prochlazené zemi nebo na předmětech s teplotou pod bodem mrazu. Tvoří se souvislá vrstva ledu, která od předmětu často nejde oddělit.

Povrch země má větší setrvačnost teploty, silnice navíc bývají chemicky ošetřeny. Hranice, kdy ledovka vzniká, je velmi tenká. Stačí minimální teplotní výkyvy a situace může být odlišná. Každá desetinka rozhoduje, už to může hrát roli.  Ledovka bývá zaměňována s náledím. Zatímco náledí se tvoří jen na zemi a vzniká zmrznutím vody, která už na chodnících a silnicích byla, ledovka pokrývá také stromy, elektrické vedení či antény.

(informace čerpány z ČHMÚ)

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem