HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V osadě Jarov nedaleko Dolních Břežan vyhořela chata

Požár v rekreační oblasti jižně od Prahy na pravém břehu Vltavy byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje oznámen v neděli 14. května pět minut po 19. hodině. 

Kromě profesionálních hasičů z Jílového a Říčan a dobrovolných jednotek obcí Dolní Břežany a Zvole k události vyjeli v rámci mezikrajské výpomoci také hasiči z radotínské stanice HZS hlavního města Prahy. Celkem se k požáru sjelo osm cisternových vozů a jedna automobilová plošina.

Chata se však nacházela ve svahu, kam se nedalo těžkou technikou zajet. Hasiči proto natáhli skoro sto metrů hadicového dopravního vedení – ovšem přes koleje železniční trati, kde byl na určitou dobu zastaven provoz. Později se podařilo nedaleko nalézt místo, kde se dalo hadicové vedení protáhnout pod kolejemi, a provoz na železnici tak mohl být s určitým omezením v daném úseku obnoven.

Rekreační objekt byl požárem zasažen v plném rozsahu a na zvládnutí plamenů byly nasazeny tři C proudy. Zásah probíhal v dýchací technice z nastavovacích žebříků. Hodinu po ohlášení události hasiči požár lokalizovali a velitel zásahu začal s redukcí jednotek. Poté se hasiči zaměřili na rozebírání konstrukce, vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování. Z chaty zároveň vynesli malou propanbutanovou lahev a asi 30 litrů různých ředidel. Likvidace byla na operační středisko nahlášena krátce před půl jedenáctou.

Přímé škody vyčíslil vyšetřovatel na 100 tisíc korun, stejnou částkou ohodnotil i uchráněnou vedle stojící chatu. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost dospělých osob při manipulaci s otevřeným ohněm. Při požáru ani v průběhu zásahu nebyl nikdo zraněn, na místě byla i zdravotnická záchranná služba, která po zmonitorování situace odjela.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem