HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Opavě začínají dubnové oslavy 70. výročí založení profesionálního sboru hasičů

            Výstavou historické techniky na šesti místech opavského obchodního centra Breda&Weinstein začaly v první polovině dubna v Opavě oslavy 70. výročí založení profesionálního sboru hasičů v Opavě, který byl založen první den osvobození 23.4.1945. Připomínka památného vzniku Městského požárního sboru v Opavě vyvrcholí několikahodinovou akcí v sobotu 25.4.2015 převážně ráno a dopoledne na několika místech slezské metropole.
 
            Již od tohoto čtvrtku do soboty (16.-18.4.2015) postaví hasiči u vchodu do obchodního centra z ulice Na Valech velký stan preventivně výchovné činnosti, kde si budou moci vyzkoušet své znalosti z požární ochrany především děti, především formou různých soutěží a her. Stan zde bude k dispozici po tyto tři dny vždy od 10 do 16 hodin, společně s vystavenou cisternovou automobilovou stříkačkou CAS Mercedes Benz Atego ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Opavě.
 
            V pátek 24.4.2015 odpoledne (v době od 15:30 do 18:00 hodin) se na stejném místě venku i uvnitř obchodního centra postupně uskuteční několik dynamických ukázek profesionálních hasičů z HZS MSK, například hašení z koše automobilového výsuvného žebříku a zásah hasičských lezců.
 
            Oslavy vyvrcholí v sobotu 25. 4. 2015 v centru Opavy hlavně v dopoledních hodinách. Městem nejprve projde několikasethlavý hasičů i s hasičskými prapory s cílem na mši v Konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie. Součástí slavnostního ceremoniálu na Horním náměstí bude slib dvou desítek hasičských nováčků i dekorování stovky věrných profesionálních hasičů, sloužících 20 a 10 let.
 
            Oslavy doprovodí výstava hasičské techniky na Dolním náměstí a rozličné ukázky hasičské činnosti dospělých hasičů i dětí na Horním náměstí. Pro děti jsou připraveny soutěže o sladké odměny.
 
--------------------------
Střípky z hasičské historie v okrese Opava
 
První dobrovolné hasičské sbory na Opavsku byly německé a nacházely daleko více podporu pro svoji činnost u rakouských úřadů a německých městských správ než sbory české. První německý dobrovolný hasičský sbor ve městě Opavě byl založen v roce 1862 a v roce 1870 měl 225 členů.
           
            Před nezadržitelným postupem ruských vojsk v roce 1945 na území Slezska se hasičské sbory podílely na veškerém zachraňování a samaritánských pracích. V době útoků na Opavu v dubnu 1945 sehrál důležitou úlohu hasičský sbor připojené obce Kylešovice, kdy sbor zasahoval u 118 požárů. Jen v samotné Opavě bylo poškozeno 4 727 budov, to bylo 78 % zástavby.
 
Na základě rozkazu sovětského velitele města Opavy a vyhlášky Revolučního národního výboru nastoupili již 22. 4. 1945 (první den osvobození) do výkonu služby dobrovolní hasiči z Kylešovic a Kateřinek. K vlastnímu ustavení placeného hasičského sboru v Opavě došlo 24. 4. 1945. Jeho sídlo bylo ve zbrojnici v Radniční ulici (dříve sídlo německého dobrovolného hasičského sboru). Členové sboru chodili v civilním oblečení s páskou na rukávě, chyběly stejnokroje. Až do 15. 8. 1945 konali příslušníci požární stráže svou službu bez nároku na mzdu.
 
     Do služeb požárního sboru nastoupili tito občané: Eduard Doleží, Karel Matýsek, Leopold Vaněk, Erich Hrbáč, Emanuel Kratochvíl, Max Ondřej, Josef Hurda, Josef Berdziakievicz, Jan Doleží, Rudolf Šimeček, František Sonek, František Zvoník, František Klich, František Čutek a Alois Vykýdal. Velitelem byl jmenován pan Eduard Doleží.
 
     Počátkem května 1945 se fronta posunula do prostoru obcí Slavkova, Otic, Uhlířova, Stěbořic, Jamnice a Neplachovic. Výkon služby členů požární stráže města Opavy byl v prvopočátcích velmi náročný a fyzicky vyčerpávající. V prvních dnech po osvobození docházelo denně k 15 až 20 zásahům požární jednotky na různých místech.
 
Vedle samotných požárů, hlavně v rozvalinách, byli příslušníci povoláváni požární stráže i k jiným akcím, jako např. zabezpečování zbořených a poškozených objektů, které bezprostředně ohrožovaly okolí, prováděla se i evakuace zboží a materiálu ze zava­lených sklepních prostorů. Samotná likvidace požárů byla velmi obtížná a nebez­pečná, protože na mnoha místech se v ohnisku požáru nacházela nevybuchlá munice.
 
Spolupráce profesionálních hasičů s dobrovolnými jednotkami požární ochrany začala již v roce 1945, protože členové požární stráže města Opavy byli již po osvobození nejaktivnějšími členy dobrovolných hasičských sborů v Opavě-Kylešovicích a v Opavě-Kateřinkách. Také většina nových příslušnic a příslušníků profesionálních hasičů v pozdějších letech vzešla z řad členů dobrovolné požární ochrany.
 
  
Z historie profesionálních hasičů v okrese Opava – vybraná data
 
1945   založen Městský požární sbor v Opavě (23.4.)
1967   dokončena nová požární stanice v Opavě v Těšínské ulici
1969   zřízena požární stanice ve Vítkově (1.7.)
1985   zřízena požární stanice v Hlučíně (19.12.)
2001   vznik Hasičských záchranných sborů krajů, HZS Opava se stal jedním ze šesti územních odborů (ÚO) HZS Moravskoslezského kraje
2010   převzetí praporu HZS MSK ÚO Opava od města Opavy
2013   titul v republikové soutěži „Hasič roku“ získal opavský hasič, extrémní sportovec a horolezec Tomáš Petreček
Odkazy do noveho okna

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (1)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (10)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (11)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (12)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (2)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (3)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (4)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (5)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (6)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (7)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (8)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_Opava (9)

VystavahistorickehasicsketechnikyBreda_O... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem