HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V noci hořela galvanovna

27. 10. 2016 - 2:07, Praha 15, Štěrboholská 

Včasným zásahem zabránili hasiči vzniku ekologické katastrofy. Od plamenů uchránili lakovnu i sklad kyanidu.

Požár v objektu galvanovny zaznamenalo čidlo ve 2:07 a ostraha objektu ihned zalarmovala hasiče. Operační středisko přijalo hlášení a na místo vyslalo čtyři jednotky profesionálních hasičů. Ve 2:17 už byla první jednotka na místě a požár střechy byl v plném rozsahu na ploše cca 30x30 m. Na místo byly povolány další jednotky profesionálních hasičů i jednotek sboru dobrovolných hasičů.

V galvanovně se nacházely tlakové lahve a zhruba 6 kubíků kyseliny chlorovodíkové a další chemikálie. Vedle chemické provozovny přímo v objektu je sklad kyanidu, z druhé strany zase lakovna a měnírna. Z objektu se také v průběhu hašení ozvaly exploze. Nebezpečí představovaly nejen zplodiny hoření, hasiči hasili v dýchací technice, ale také voda pod nohama hasičů, kdy nebylo jasné, jaké všechny chemikálie se v galvanovně nacházejí.

Na místě zasahovali také chemici z Petřin, kteří měřili únik nebezpečných látek do ovzduší a vyměňovali zasahujícím hasičům vydýchané lahve za nové. Změřili i hasební vodu, ve které se hasiči pohybovali, a mohli s určitostí říct, že hasičská obuv je ochrání. Naměřené hodnoty úniku nebezpečných látek do ovzduší nepřekročily stanovené limity, nebezpečí lidem v okolí nehrozilo.

Hasiči měli požár pod kontrolou ve 4:40. Nikomu ze zasahujících se nic nestalo. ZZS si převzala do péče jednoho člena security služby objektu. Příčina vzniku požáru je v šetření, škoda byla předběžně vyčíslena na 60 milionů korun.

 

vytisknout  e-mailem