HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V neratovické Spolaně proběhlo finále druhého ročníku Výzvy pro chemika

Spolana Neratovice, tradiční chemický výrobce patřící do skupiny Unipetrol, uspořádala společně s Gymnáziem Václava Třebízského ve Slaném a Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje chemickou soutěž určenou pro žáky 8. a 9. tříd základních škol. 

Naučně-zábavné soutěže, která má za cíl vzbudit zájem dětí o chemii, se zúčastnilo celkem 17 pětičlenných týmů z 11 škol Mělnicka a Kladenska. Letos se jednalo o druhý ročník a o oba byl velký zájem, což organizátory akce velmi těší.

V prvním online kole měly zúčastněné týmy za úkol zrealizovat zadaný chemický pokus s červeným zelím, pomocí kterého určily kyselost a zásaditost jednotlivých látek. Své výsledky postupně zaznamenávaly a videonahrávku pokusu poté uložily na webové stránky soutěže. K tomu navíc vyplnily vědomostní test – to vše v průběhu 30 dnů. Šest nejlepších družstev postoupilo do druhého kola, které se uskutečnilo 28. března v prostorách gymnázia Václava Třebízského ve Slaném, kde pro ně byly připravené úkoly zaměřené na bystrost i všeobecné znalosti v oboru chemie a bezpečnosti při nakládání s chemickými látkami. Součástí byl i zajímavý pokus, který si soutěžící zkusili přímo v chemické laboratoři.

„Žáci měli za úkol pomocí detekčních metod provést v místnosti průzkum na přítomnost amoniaku v nízké koncentraci. Detekci amoniaku prováděli pomocí elektrochemického čidla, detekčních trubiček a pH papírků. Na průzkum se děti musely obléct do jednorázového ochranného obleku a použít ochrannou celoobličejovou masku, včetně malého ochranného filtru. Ochranný oblek si po splnění úkolu mohli všichni ponechat, což jim udělalo velkou radost,“ řekl plk. RNDr. Tomáš Holec, vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení HZS Středočeského kraje.

Tři nejlepší družstva z druhého kola se utkala ve finále 25. dubna 2019 v areálu Spolany Neratovice, kde byl pro ně připraven celodenní program plný pokusů a zajímavých zážitků. Postup do závěrečné části si zajistily týmy z neratovické základní školy s názvem Laboři, ze ZŠ Zlonice nazvaní Liščata a ze ZŠ Kralupy nad Vltavou pod označením Vědátorky.

Celkovým vítězem druhého ročníku soutěže Výzva pro chemika se stali Laboři z Neratovic.

Video jednoho z pokusů: https://youtu.be/JWaSLPGTPCU

nprap. Bc. Martina Kvičerová
oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem