HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V nejvyšších patrech hotelu Thermal hořelo, naštěstí jen cvičně

Komplexní cvičení prověřilo práci záchranářů při záchraně většího počtu zraněných z hořícího hotelu včetně jejich ošetření v nemocnici. 

Námětem prověřovacího cvičení byl požár v sedmnáctém nadzemním podlaží lázeňského hotelu Thermal v Karlových Varech. V době požáru bylo ve vrchních patrech objektu 160 osob. Polovina z nich se na pokyn personálu evakuovala při vyhlášení poplachu, zbytek museli hasiči z hořících pater zachránit. Poslední dvě nadzemní patra byla zakouřena s použitím vyvíječů kouře, hasiči a posádky záchranné služby si tak vyzkoušeli zásah v reálných podmínkách požáru v rozsáhlém ubytovacím komplexu. Právě složitost objektu komplikovala práci všem záchranným složkám. Hotel Thermal je nejvyšším ubytovacím zařízením v kraji, navíc je velmi členitý. Zachráněné figuranty záchranáři roztřídili podle závažnosti poranění, ty nejvážněji odvezly sanitky záchranné služby do karlovarské nemocnice. Zde se v rámci cvičení vyzkoušelo přijetí většího počtu zraněných v jeden okamžik za běžného provozu všech oddělení nemocnice. Vzhledem k požáru v nejvyšších patrech hotelu hasiči použili i výškovou techniku. Žebřík ze stanice Karlovy Vary svými parametry nedosáhne do vrchních pater hotelu, na pomoc tak byla přivolána i výšková technika z Plzně. Žebřík ze stanice Košutka v Plzeňském kraji je o patnáct metrů vyšší než karlovarský, hasiči si tak prakticky vyzkoušeli, že by s použitím této techniky zvládli záchranu i z vyšších pater hotelu.

Cvičení bylo vyhlášeno ve III. stupni požárního poplachu. To znamená ohrožení většího počtu osob a nutnost nasazení velkého množství hasičské techniky. Na místě zasahovalo více než dvacet zásahových aut hasičů.

Následné vyhodnocení cvičení bude sloužit jako vzor pro zásahy tohoto typu.

Na místě zasahovaly profesionální a dobrovolné jednotky hasičů z Karlových Varů, Aše, Chebu, Kraslic, Sokolova, Plzně, Chodova, Hradiště, Toužimi, Nové Role, Staré Role, Nejdku, Stružné, Hájku, Tašovic, Kyselky, Mariánských Lázní a chemických závodů v Sokolově.

vytisknout  e-mailem