HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Mostech u Jablunkova havaroval kamion, hasiči jej museli vyprostit

Celkem čtyři jednotky hasičů musely vyjet do obce Mosty u Jablunkova, kde havaroval na silnici I. třídy č. 11 kamion do svodidel. Následně došlo k úniku provozních kapalin. Při této dopravní nehodě nedošlo naštěstí k žádnému zranění.

Operační středisko HZS Moravskoslezského kraje přijalo tísňové volání ohlašující dopravní nehodu osobního a nákladního vozidla v pátek 15.4.2016 těsně po půl jedné hodině odpolední. Na místo byly vyslány nejprve jednotky HZS MSK ze stanice v Třinci a JSDH Mosty u Jablunkova. Po příjezdu první jednotky k místu dopravní nehody bylo upřesněno, že se jedná o dopravní nehodu nákladního automobilu, který najel na svodidla u silnice a při tom došlo k poškození přední nápravy a palivové nádrže. Následně unikly provozní kapaliny z havarovaného kamionu. Žádný osobní automobil nebyl dle zjištění velitele zásahu na místě přítomen.

Jelikož docházelo stále k úniku pohonných hmot, rozhodl velitel zásahu o povolání speciálního chemického automobilu ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku, který je vybaven speciálně pro úniky nebezpečných látek a je hasiči používání také pro úniky většího množství provozních kapalin u dopravních nehod.

Hasiči provedli u kamionu protipožární opatření a utěsnění poškozené palivové nádrže, zabránili tak dalšímu úniku pohonných hmot do životního prostředí. Dle jejich odhadu došlo k úniku celkem asi 200 litrů pohonných hmot do životního prostředí, proto byli na místo zásahu povoláni pracovníci odboru životního prostředí a povodí Odry. Po jejich příjezdu bylo rozhodnuto o přečerpání asi 200 litrů nafty z poškozené nádrže kamionu a na sanaci již uniklých pohonných hmot do životního prostředí byla povolána zástupci odboru životního prostředí specializovaná firma. Na sanaci úniku pohonných hmot na silnici použili hasiči sorbent.

Následně byl na místo zásahu povolán vyprošťovací speciál Mercedes Benz Bison ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu, ten se postaral o vyproštění havarovaného kamionu a o jeho odtah na nejbližší odstavnou plochu. Po dobu vyprošťovacích prací byla silnice částečně uzavřena.

Poslední jednotka hasičů se na svou základnu vrátila teprve kolem osmé hodiny večerní, celý zásah tak trval asi 7,5 hodiny.

 

kpt. Ing. Petr Holub

zastupující tiskový mluvčí

HZS Moravskoslezského kraje

Odkazy do noveho okna

nehodakamionMostyUJablunkova 05

nehodakamionMostyUJablunkova 05 

Detailní náhled

nehodakamionMostyUJablunkova 04

nehodakamionMostyUJablunkova 04 

Detailní náhled

nehodakamionMostyUJablunkova 03

nehodakamionMostyUJablunkova 03 

Detailní náhled

nehodakamionMostyUJablunkova 02

nehodakamionMostyUJablunkova 02 

Detailní náhled

nehodakamionMostyUJablunkova 01

nehodakamionMostyUJablunkova 01 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem