HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Moravskoslezském kraji padají stromy, jeden zranil chlapce

Hasiči varují před rozděláváním jakýchkoli ohňů, včetně pálení čarodějnic 

           Ke dvěma desítkám událostí, souvisejících se silných větrem, dosud vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji během pondělí 30.4.2018, hlavně v odpoledních hodinách. Jde nejčastěji o padající listnaté a jehličnaté stromy. V Bohumíně zranila padající lípa třináctiletého chlapce, má zřejmě zlomeninu nohy.

            K pádům vzrostlých stromů už moravskoslezští hasiči vyjížděli v pěti s šesti okresů Moravskoslezského kraje (bez pádu stromu je zatím Bruntálsko). V Novém Bohumíně spadla zhruba hodinu po pondělním poledni na chlapce a ještě na zaparkované auto lípa, vysoká 20 metrů. Hasiči nemuseli chlapce vyprošťovat, asistovali týmu ZZS MSK při jeho uložení a transportu do vrtulníku LZS. Pak lípu opatrně pořezali.

            Hasiči v této souvislosti varují před rozděláváním vater a ohňů během dnešního podvečera a večera, kdy se slaví lidový zvyk vítání jara, spojený s pálením čarodějnic. Žádáme obyvatele našeho kraje, aby si pro tentokrát vymysleli jinou zábavu.

            Tam, kde je zapalování vater a ohňů spojeno s předem připraveným programem, respektive i se vstupným, žádáme o dodržování maximální opatrnosti. Silný poryv větru může odnést hořící kusy z ohniště desítky metrů daleko a zapálit dům, auto, stromy, popálit účastníky akce i náhodné kolemjdoucí…

           Zvláště u větších akcí není od věci předempovolat požární hlídku z řad místních dobrovolných hasičů i s vozidlem/cisternou a také mít připraveny kbelíky s vodou či pískem. Organizátoři akcí, spojených s pálením čarodějnic, by měli bedlivě pozorovat chování ohně za silného větru, respektive odlétávání hořících kousků dřeva či žhavých uhlíků mimo oheň.

Místo pro rozdělávání ohně musí být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů - ohraničeno kameny a pruhem širokým nejméně 1 metr zbaveným jakýchkoliv hořlavin - pozor je nutno dát i na kořeny stromů a keřů - a vzdálené minimálně 50 metrů od kraje lesních porostů. V případě stohu je pak nutno dodržet odstup minimálně dvojnásobný - tedy 100 metrů. A dvojnásobná opatrnost se dosud vždy vyplatila…

Odkazy do noveho okna

vitrlipapadzraneniBohumin (1)

vitrlipapadzraneniBohumin (1) 

Detailní náhled

vitrlipapadzraneniBohumin (2)

vitrlipapadzraneniBohumin (2) 

Detailní náhled

vitrkastanOV_Vyskovice

vitrkastanOV_Vyskovice 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem