HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví hořelo. Naštěstí jen cvičně

Tento týden směřovaly hasičské vozy z Pardubic do Rybitví, kde se nachází Léčebna dlouhodobě nemocných. V kuchyňce ve druhém nadzemním podlaží v budově B této léčebny došlo k poruše elektroinstalace mikrovlnné trouby. Vznikl požár, který se pomalu začal šířit. Zplodinami hoření byl zakouřen celý prostor druhého nadzemního podlaží. O požáru bylo informováno operační a informační středisko hasičského záchranného sboru a operační důstojník na místo ihned vyslal potřebné jednotky hasičů.

Hořelo jen cvičně. Hasiči si prověřili evakuaci nemohoucích osob

Po příjezdu hasičů bylo jasné, že je nutná evakuace 25 nemohoucích klientů léčebny. Hasiči museli počítat s tím, že v budově není evakuační ani požární výtah, proto se pacienti museli evakuovat po schodišti. To sloužilo zároveň jako hlavní zásahová cesta pro zasahující hasiče. K uložení evakuovaných sloužil hasičům jak autobus, tak stan nouzového přežití i místní základní škola.

Cílem tohoto cvičení bylo seznámení hasičů s problematikou zásahu v léčebně dlouhodobě nemocných, prověření hasičů i zaměstnanců léčebny při evakuaci nemohoucích osob. Hasiči si dále ověřili průchodnosti zásahových a únikových cest v celém objektu, zjistili schopnosti příslušníků při postavení a zprovoznění stanu nouzového přežití. Ověřena byla i možnost evakuace klientů do místní základní školy a uhašení požáru i evakuace nemohoucích osob z lůžkové části léčebny jednou zásahovou cestou bez použití výtahů.

 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem