HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V kraji byla zřízena centrální dekontaminační stanoviště, štáb ředitele přijal i další opatření v boji proti koronaviru

Štáb ředitele HZS Královéhradeckého kraje se zabývá aplikací krizových opatření stanovených vládou České republiky i generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky dovnitř sboru. Nově rozhodl například o zřízení centrálních dekontaminačních stanovišť v celém kraji. 

Dekontaminační stanoviště HK (2).jpegDekontaminační stanoviště byla zřízena na základě dohody se složkami IZS a samosprávami. Místa se nachází ve městech, kde je zároveň dislokována centrální stanice každého územního odboru. V Hradci Králové vyrostlo provizorní dekontaminační stanoviště na Všesportovním stadionu v Malšovicích. „Místo jsme po dohodě s městem zvolili proto, že se jedná o uzavřený areál a je zde krytý prostor pro převlečení i zázemí pro dezinfikované osoby. Obdobně jsme také volili prostory v ostatních okresech v Jičíně, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a Trutnově, zpravidla se jedná o sportoviště,“ řekl ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl.

Každé stanoviště je vybaveno prostředky pro dezinfekci, vhodným prostorem pro svlečení ochranných oděvů, nachází se zde šatny a sprchy. Pakliže si to vyžádá příslušné operační středisko, v místě bude probíhat dezinfekce techniky a osob z řad složek IZS, které přišly do kontaktu s pacientem s onemocněním COVID-19.

Hasiči jsou nadále připraveni spolupracovat s krajskou hygienickou stanicí. Na její žádost může jednotka vyjet i k události, kdy je potřeba zajisti například manipulaci a dezinfekci zesnulých osob, u kterých bylo prokázáno onemocnění COVID-19.

V rámci personálních opatření slouží příslušníci na stanicích HZS v minimálních počtech. Po dobu nouzového stavu byly upraveny podmínky pro výjezd. Za současné situace je preferován výjezd posádky cisternové automobilové stříkačky v počtu osob 1+3, dočasně byly omezeny výjezdy menších technických nebo rychlých zásahových automobilů.

Na centrální stanici v Hradci Králové je i nadále umístěn sklad pro Královéhradecký kraj, kam jsou dováženy ochranné osobní prostředky ze skladu v Opočínku na Pardubicku. Distribuci těchto prostředků na určená místa organizuje krajský úřad.

Stále platí omezené úřední hodiny na podatelnách a pracovištích prevence, kdy je upřednostněn telefonický kontakt nebo kontakt prostřednictvím elektronické pošty.

Dekontaminační stanoviště HK (1).jpeg

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Dekontaminační stanoviště HK (1)

Dekontaminační stanoviště HK (1) 

Detailní náhled

Dekontaminační stanoviště HK (2)

Dekontaminační stanoviště HK (2) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem