HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Kladně se konal 3. ročník Memoriálu Jana Lewinského

Ve středu 17. května 2017 se od 9 hodin na náměstí Sítná v Kladně uskutečnil v pořadí 3. ročník Memoriálu Jana Lewinského s názvem „Studentský železný hasič“, který uspořádali studenti z ČVUT – Fakulty biomedicínského inženýrství, konkrétně ze studijního programu Ochrana obyvatelstva. Z řad pedagogů se na organizaci akce podíleli Ing. Jiří Halaška, Ph.D., a PhDr. Mgr. Rebeka Ralbovská, Ph.D. 

Tímto závodem všichni účastníci uctili památku svého kolegy a studenta FBMI Jana Lewinského, který tragicky zemřel v roce 2014 při dopravní nehodě. Jako každoročně přijeli celou akci podpořit až z dalekého moravskoslezského Jablunkova rodiče Honzy Lewinského.

Slavnostního zahájení se zúčastnili zástupci HZS Středočeského kraje – ředitel plk. Ing. Miloslav Svatoš, ředitel územního odboru Kladno plk. Ing. Tomáš Hradil a vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení plk. RNDr. Tomáš Holec. Úvodní slovo přednesl prof. MUDr. Leoš Navrátil, CSc., vedoucí katedry Zdravotnických oborů a ochrany obyvatelstva.

V silových a vytrvalostních disciplínách TFA (nejtvrdší hasič přežije – z anglického Toughest Firefighter Alive) se na startovní čáru postavilo celkem 11 žen a 24 mužů ve věku od 18 do 35 let. Závodníci museli na začátku trati napojit na hasičskou cisternu dvě hadice B75, které roztáhli na vzdálenost 40 metrů, následovalo smotání dvou hadic B75 a jejich uložení do speciálních boxů. Pak museli zvládnout odvalení těžké pneumatiky z nákladního vozu, přenesení dvou 20kg závaží a transport 80kg figuríny.

Poté už na závodníky čekalo překonání dvoumetrové bariéry a nejtěžší úsek celé soutěže, a to výběh do osmého nadzemního podlaží fakulty. Všechny tyto disciplíny museli borci absolvovat v kompletní hasičské výstroji, včetně nasazeného neaktivního dýchacího přístroje na zádech, který sloužil pouze jako zátěž. Kompletní hasičská výstroj a výzbroj vážila přibližně 25 kilogramů. Ženy oproti předchozím ročníkům nepřekonávaly sedmdesáticentimetrovou bariéru, ale letos musely prolézt malým vnitřním oknem ve dvoumetrové bariéře.

Po celý den prezentovaly svou moderní techniku složky integrovaného záchranného systému. K vidění byl například i letištní hasicí speciál Panther s ramenem zakončeným ostrým hrotem pro hašení vnitřních prostor letadel, se kterým přijeli podnikoví hasiči z Letiště Václava Havla Praha. HZS Středočeského kraje představil evakuační autobus ze stanice HZS Slaný a rychlý zásahový automobil ze stanice HZS Kladno, který má předurčení k vyprošťování osob z havarovaných vozidel a hašení požárů dopravních prostředků. Návštěvníci mohli také navštívit stánky prevence HZS Středočeského kraje a kladenského Českého červeného kříže nebo nakouknout do útrob speciální terénní sanitky soukromé záchranné služby Trans Hospital a sanitky Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

V doprovodném programu byly divácky velice atraktivní hlavně dynamické ukázky hasičů. Jednotka z letiště předvedla hašení Pantherem, který je jediným kusem v České republice. Kladenští profesionálové zaujali ukázkou práce hasičů z lezecké skupiny a také zásahem u dopravní nehody s vyproštěním zaklíněných osob z havarovaného osobního vozidla pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení, který předvedli ve spolupráci se studenty FBMI oboru Zdravotnický záchranář.

Stupně vítězů - ženy:
1. Vápeníková Denisa (VŠB TU) – 5:35 min.
2. Stolařová Nikola (VŠB TU) – 6:09 min.
3. Petřeková Hana (ČVUT-FBMI) – 6:16 min.

Stupně vítězů - muži:
1. Zahradník Jakub (VŠB TU) – 4:53 min.
2. Žalud Jaroslav (ČVUT-FBMI) – 4:55 min.
3. Loskot Lukáš (ČVUT-FBMI) – 5:04 min.

Podrobné informace a videa na facebookovém profilu Memoriál Jana Lewinského - FBMI.

Foto: Iveta Heringová, FBMI                                                   

nstržm. Lukáš Vejvar
HZS Kladno – směna A

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem