HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Kaplici shořel Mercedes za více než milión korun

Profesionální hasiči ze stanic Kaplice a Český Krumlov byli v neděli (17. září) v 7:51 hodin společně s jednotkami SDH obcí Hubenov a Velešín vysláni do ulice Samoty v Kaplici, kde hořel osobní automobil. 

Jako první k požáru přijeli kapličtí profesionálové, kteří po průzkumu potvrdili, že se jedná o osobní automobil, a to tovární značky Mercedes Benz. V době příjezdu hasičů hořela více než polovina auta a požár rychle postupoval od přední motorové části dozadu. Hasiči na likvidaci nasadili vysokotlaký proud, ale téměř současně se zahájením hašení vzplál benzín vytékající z nádrže. Hořící benzín tekl pod auto a zároveň s hořící hasební vodou z mírného svahu od auta. Pro rychlé a efektivní uhašení auta i benzínu velitel zásahu okamžitě rozhodnul o nasazení těžké pěny. Zároveň hasiči zavodnili hadici C a vytvořili z ní hráz pro odvod odtékající hasební pěny mimo vozovku. V průběhu hašení se dále vznítily hliníkové části karoserie a přední kolo vyrobené z lehkých slitin. Proto hasiči nasadili ještě další proud s turboproudnicí. Po půl hodině dostali hasiči požár pod kontrolu, úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 8:46 hodin.
Po ohledání vozidla vyšetřovatelem požáru a nafocení Policií ČR smyla kaplická jednotka společně s dobrovolnou jednotkou z Hubenova rozteklou pěnu z komunikace a zametla ze silnice částí vozidla. Následně byl použit sorpční materiál pro zachycení stále vytékajícího benzínu. Závěrečným průzkumem chtěli hasiči prověřit stav akumulátoru vozu, aby vyloučili technickou závadu a případný další požár. Akumulátor však ve vraku vozu nenašli. Kaplická i hubenovská jednotka pak zásah krátce před 10. hodinou ukončily a vrátily se na své základny.
Přibližně o hodinu později pak byli kapličtí profesionálové na místo požáru vysláni opětovně. Pracovník odtahové služby jim sdělil, že při nakládání shořelého Mercedesu na vůz odtahové služby se v místech ohořelé kabeláže stále jiskří. Hasiči se proto zaměřili na již předtím předpokládané, ale velmi špatně dostupné místo pod sedadlem spolujezdce. Za použití vyprošťovacího zařízení hasiči odstřihli dveře spolujezdce a veškerý spečený odpad z podlahy vozidla. Následně bylo pomocí rozpínacího nástroje nadzvednuto torzo spolujezdcovy sedačky a pod ní se skutečně nacházel téměř nepoškozený akumulátor. Ten hasiči odpojili. Pak mohl být Mercedes bezpečně naložen na odtahovou službu. Jednotka pak zásah ukončila závěrečným úklidem vozovky.
Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 1 500 000,-, příčina vzniku požáru je v šetření.

Odkazy do noveho okna

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (4)

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (4) 

Detailní náhled

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (3)

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (3) 

Detailní náhled

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (2)

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (2) 

Detailní náhled

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (1)

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (1) 

Detailní náhled

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (6)

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (6) 

Detailní náhled

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (5)

Požár OA, Kaplice - 17. 9. 2017 (5) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem