HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V hořovické nemocnici hořelo – naštěstí jen cvičně

V pondělí 18. 7. 2016 ve večerních hodinách proběhlo v Nemocnici Hořovice na jednotce intenzivní péče anesteziologicko-resuscitačního oddělení prověřovací cvičení s tématem „Požár“. 

Hasiči ve spolupráci s vedením nemocnice využili odstávky oddělení z důvodu jeho rekonstrukce a v zázemí pro personál přímo před pokoji pacientů nasimulovali požár. Cílem cvičení nebylo jen prověření jednotek požární ochrany v souvislosti s evakuací pacientů a zdoláváním požáru, ale za přítomnosti vedení hořovické nemocnice a jejího krizového managementu byl vyzkoušen systém požární signalizace na oddělení, činnost ostrahy areálu a vlastní činnost lékařského personálu – a to jak před příjezdem první jednotky, tak zejména následná odborná součinnost zaměstnanců s velitelem zásahu a zasahujícími hasiči při evakuaci pacientů závislých na monitorovacích a život udržujících přístrojích.

Prvotní pokus o likvidaci požáru personálem nebyl úspěšný a lékaři spolu se sestrami zajistili individuální kyslíkové přístroje pro pacienty a zavřeli je na pokojích, aby se k nim dostalo co nejméně kouře. Čtyři z nich ještě stačili evakuovat do spojovací chodby mezi budovami. Personál ARO dále zajistil odpojení centrálních rozvodů kyslíku na oddělení. Dle interních směrnic došlo ve velmi krátké době ke svolání dalšího lékařského personálu z celé nemocnice, který byl připraven poskytnout odbornou pomoc evakuovaným pacientům.

Po příjezdu první jednotky ze stanice Hořovice bylo velitelem zásahu rozhodnuto o vybavení dvou lékařů dýchacím přístrojem a spolu s nimi byl proveden průzkum pokojů a zahájena okamžitá evakuace zbylých pacientů. Cvičení byl přítomen i technik požární ochrany (odborně způsobilá osoba, která zpracovává pro Nemocnici Hořovice dokumentaci požární ochrany), který tak mohl na místě vidět, jak protipožární opatření fungují. Na oddělení bylo celkem 14 pacientů, které si zahrál personál. Všichni byli pouze ležící a navíc připojeni na přístrojích, někteří dokonce i na plicní ventilaci. Evakuace všech pacientů probíhala na pojízdných lůžkách a za odborného dohledu lékařů i sester.

Další důležitou okolností tohoto cvičení bylo ověření, že ani při maximálním zakouření oddělení ARO – JIP nedošlo k průniku kouře na operační sály, které se nacházejí o patro výše.

Závěrem je potřeba poděkovat vedení Nemocnice Hořovice za umožnění uspořádat cvičení na běžně „nedostupném“ oddělení ARO – JIP a všemu zúčastněnému zdravotnickému personálu za profesionální a velmi obětavý přístup ke společnému cvičení.

Cvičení se zúčastnily profesionální jednotky ze stanic Beroun a Hořovice a JSDH obcí Hostomice, Komárov, Žebrák a Lochovice.

mjr. Ing. Milan Provazník
pracoviště IZS a služeb
územní odbor Beroun

vytisknout  e-mailem