HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Horní Bělé shořela hala plná sena. Škody přesáhly 6 milionů korun.

Poslední jednotka odjela od požáru po 41 hodinách od nahlášení. 

V pátek 29. listopadu 2013 v 16:01 hodin vyslalo operační středisko jednotky PO do Horní Bělé k požáru plechového seníku v areálu zemědělského družstva. Oheň velmi rychle zachvátil celou budovu a ocelové konstrukce se začaly bortit. Velitel zásahu vyhlásil II. stupeň požárního poplachu a na místo se začaly sjíždět další posily z okolí.
 
V hale měli zemědělci až po strop uskladněné balíky sena a slámy a na zemi volně loženou usušenou travinu.   
 
Z důvodu toho, že hasební zásah by nebyl efektivní, rozhodl velící důstojník po dohodě se zástupcem majitele, že se nechá budova kontrolovaně dohořet. Proto veškeré síly a prostředky směřovaly na zamezení šíření požáru, ochranu dalších budov a okolí, ve kterém se nacházely zaparkované zemědělské stroje v hodnotě cca 20 milionů korun.
 
Po tomto rozhodnutí byly některé jednotky odeslány na základnu do pohotovosti. Celou noc se jednotky střídaly u požářiště a dohašovaly žhavé jiskry, které ze seníku odlétaly.
 
Hasiči ze stanice Plzeň-Slovany zajistili týlový kontejner. Ve spolupráci s místní jednotkou a starostou obce zajišťovali občerstvování pro zasahující hasiče.
 
V sobotu 30. listopadu krátce před 11. hodinou bylo místo zásahu předáno veliteli jednotky Horní Bělá. Místní hasiči pak dojížděli na kontrolu do neděle, zásah byl ukončen 1. prosince v 9:30 hodin.
 
Škody vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 6,3 milionu korun. Příčina vzniku požáru je doposud předmětem vyšetřování expertů z řad policie a hasičů.
 
Zasahující jednotky:
 
HZS Plasy
HZS Plzeň-Košutka
HZS Plzeň-Slovany
 
JSDH Horní Bělá
JSDH Horní Bříza
JSDH Kaznějov
JSDH Úněšov
JSDH Všeruby

vytisknout  e-mailem