HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V havarovaném autobusu nejméně desítka raněných

V Cholticích se uskutečnilo taktické cvičení  

 

            Nářek, pláč a chaos. To vše čekalo na hasiče v pátek 23. března krátce po dvacáté hodině v Cholticích na nádraží. Při otáčení se na točně u nádražní budovy převrátil autobus a do něho narazil řidič se svým osobním vozem. Ten zůstal zaklíněn pod autobusem. V automobilu bylo 5 zraněných osob. V autobusu byla více než desítka raněných. Na místo se sjelo celkem šest hasičských jednotek – profesionální jednotky z Přelouče a Pardubic a dále dobrovolné jednotky hasičů z Choltic, Lipoltic, Zdechovic a Heřmanova Městce.

 

Naštěstí se nejednalo o skutečnou událost, ale o cvičení jednotek požární ochrany.
 
Impulsem pro uskutečnění tohoto cvičení s vyproštěním velkého množství raněných byla nehoda belgického autobusu, který 13. března havaroval na jihu Švýcarska a při nehodě zemřelo 28 osob, z toho 22 dětí.
Podle slov velitele zásahu nprap. Ladislava Dufka je nutné si procvičit likvidaci následků dopravní nehody dopravního prostředku hromadné přepravy a osobního vozidla a ještě navíc ve ztížených podmínkách jakým je zásah v noci.
            Ihned po příjezdu velitel zásahu vydal pokyn zasahujícím hasičům k zajištění a označení místa nehody a samozřejmě k zajištění zraněných osob. Místo události hasiči nasvítili, aby se lépe mohli pohybovat v místě nehody. Hasiči se soustředili zejména na vyproštění zraněných osob. K vyproštění bylo použito hydraulického vyprošťovacího zařízení. Pro snadnější vyproštění hasiči vytvořili v zadní části autobusu otvor, kterým byly zraněné osoby vyneseny ze zdemolovaného autobusu.
 
Zasahující hasiči postupně roztřídili raněné pomocí metody START. Jedná se o metodu třídění raněných START (Snadná, Terapie A Rychlé Třídění) a používá se v případě většího počtu obětí (zpravidla nad 10 obětí) a v případě, že je nedostatek zdravotnického personálu vzhledem k počtu obětí. Je nutné vyčlenit prostor pro zraněné, pro poskytnutí posttraumatické péče, místo pro styk s veřejností, místo pro uložení obětí a zajistit transport a evidenci obětí. Hasiči poskytli první pomoc raněným osobám a zamezili úniku provozních náplní z havarovaných dopravních prostředků.
 
Dopravní nehody jsou nejčastější události, ke kterým hasiči vyjíždějí a navíc doprava na silnicích je rok od roku hustší, a proto je nutné se na takové mimořádné události neustále připravovat.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem