HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Chlumu u Hradce Králové se bojovalo, ale jinak než v roce 1866. Hasiči zde soutěžili v nejtěžších disciplínách TFA

Areál Památníku bitvy z roku 1866 na Chlumu zaplnili v pondělí 22. května 2017 borci z řad profesionálních hasičů kraje Pardubického a Královéhradeckého. Od 8.45 hodin se tady totiž konala soutěž v nejtěžších hasičských disciplínách TFA – z anglického Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežívá. Tento závod nejvíce simuluje zásahovou činnost hasičů. Soutěžilo se podle pravidel TFA, kdy byl závod rozdělen do čtyř úseků. Časy ze všech čtyř úseků se sčítaly a poté byly vyhodnoceny. Startoval vždy 1 závodník v časovém intervalu. Na každou disciplínu měl závodník časový limit 4 minuty (mimo disciplíny č. 4, kde byl časový limit na provedení 9 minut).

Kategorie

Muži A…………18 až 39 let

Muži B…………40 a více let

Družstva (max. 6členná, do výsledku se počítají 4 nejlepší časy závodníků)

Absolutní vítěz (nejlepší závodník)

A jaké disciplíny se musely plnit:

Průběh úseku 1 - od startovní čáry soutěžící běžel na stanovenou vzdálenost k přistavené požární stříkačce, k ní na výstupy, připojil hadicová vedení půlspojkami B. Následně hadicová vedení uchopil za proudnice a bez rozpojení rozvinul tak, aby mohl položit obě proudnice na značky, umístěné ve stanovené vzdálenosti od požární stříkačky. Jednotlivá vedení bylo možné rozvinout samostatně. Poté se přesunul po trati a smotal dvě hadice B, položené rovnoběžně vedle sebe, každou zvlášť do kotouče půlspojkou dovnitř a uložil je do boxu tak, aby z něj žádnou částí nepřečnívaly, a potom doběhl do cíle úseku.

Průběh úseku 2 - od startovní čáry úseku soutěžící doběhl k hammer boxu, uchopil obouruční palici a provedl 80 úderů do jeho konstrukce (střídavě nahoru a dolů), poté palici odložil na určené místo na zem, běžel k tunelu, uchopil 20 kg závaží a pronesl ho překážkou, oběhl kužel a stejnou trasou vrátil závaží zpět na místo, doběhl k figuríně, uchopil ji a přemístil koridorem do stanovené vzdálenosti a kolem kuželu zpět a položil ji na stanovené místo, běžel k bariéře, překonal ji a doběhl do cíle úseku.

Průběh úseku 3 - po startu postupně závodník opřel 2 x 2 ks nastavovacích žebříků k podestě, uchopil dva 25 kg barely a vystoupal po schodišti do určeného nadzemního podlaží, odložil barely, pokračoval do dalšího nadzemního podlaží a pomocí lana vytáhl břemeno (2 x hadice B) na plošinu, které odložil na předem stanovené místo. Při cestě zpět sestupoval každý soutěžící s došlapem na každý schod, uchopil barely a vrátil je do vytyčeného prostoru. Běžel k monitoru a spojil proudnici s monitorem. Poté pokračoval do cíle úseku.

Průběh úseku 4 - soutěžící od startu úseku běžel po schodech na podestu rozhledny (cca 12.NP), kde byl konec soutěže.

Nejlepším závodníkem v Pardubickém kraji je Jiří Mikulecký z ÚO Ústí nad Orlicí, který všechny disciplíny zvládl v čase 5.24 min. Druhé místo obsadil profesionální hasič z Pardubic Marek Víšek, který závod stihl za 5.27 min. Bronzová medaile patří též závodníkovi z Pardubic, a to Ondřeji Pavlíkovi, který disciplíny TFA zvládl za 6.06 min.

V kategorii nad 40 let si zlatou medaili odváží Oldřich Šmatera z Pardubic s časem 7.18 min.

Kompletní výsledky jsou uvedeny níže

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

TFA Chlum

TFA Chlum 

Detailní náhled

TFA Chlum1

TFA Chlum1 

Detailní náhled

TFA Chlum2

TFA Chlum2 

Detailní náhled

TFA Chlum3

TFA Chlum3 

Detailní náhled

TFA Chlum4

TFA Chlum4 

Detailní náhled

TFA Chlum5

TFA Chlum5 

Detailní náhled

TFA Chlum6

TFA Chlum6 

Detailní náhled

TFA Chlum7

TFA Chlum7 

Detailní náhled

TFA Pardubické družstvo

TFA Pardubické družstvo 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem