HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V čáslavské střední škole explodoval nástražný systém

Dne 22. září dopoledne se na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti dopravním v Čáslavi uskutečnilo taktické cvičení složek IZS na téma Zásah složek IZS u mimořádné události s velkým počtem zraněných osob a obětí na životech. 

Scénář byl postaven na události způsobené explozí nástražného výbušného systému v jedné ze tříd. Role figurantů se zhostili studenti této školy, oboru Požární ochrana. Maskování obstaraly členky Českého červeného kříže z Kutné Hory. Studenti byli posléze naaranžováni mezi kulisy trosek, čímž vznikla velmi reálná situace.

Dle poplachového plánu vyjely k místu události postupně jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Čáslav a Kutná Hora, posílené o jednotky SDH Vrdy  a Potěhy. Hned v úvodu po ohlášení a příjezdu složek na místo čekalo na hasiče v první linii překvapení v podobě sténání a volání o pomoc těžce zraněných osob, které tak přidávalo na stresu zasahujícím hasičům, jejichž úkolem bylo nejprve provézt průzkum místa a třídění zraněných metodou START. Už v průběhu třídění započal i samotný transport zraněných osob.

Při evakuaci školní budovy asistovala Policie ČR spolu s Městskou policií Čáslav. K plynulosti cvičení napomáhal veliteli zásahu ustavený štáb velitele zásahu.  K případu byl povolán i policejní psovod se psem na vyhledávání výbušnin a cvičil vyhledávání dalších možných uložení nástražného výbušného systému v objektu školy. Cvičení se neobešlo bez velkého zájmu médií. V závěru cvičení proběhlo i jeho vyhodnocení za účasti všech přítomných složek.

mjr. Ing Pavel Říha
HZS Středočeského kraje

 

 

 

vytisknout  e-mailem