HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Adršpachu byla zachráněna osoba po pádu ze skály

Záchranná akce se odehrála v pátek odpoledne v Adršpašsko-teplických skalách v oblasti Dolního Adršpachu. Zraněná osoba byla transportována z místa vrtulníkem letecké záchranné služby. 

Záchrana Adršpach (2).jpgK pádu osoby ze skály v Adršpašsko-teplických skalách vyjížděly složky integrovaného záchranného systému v pátek 22. 6. před 15. hodinou. Na místo mířili profesionální hasiči z Broumova, lezecká skupina profesionálních hasičů z Náchoda a dobrovolní hasiči z Adršpachu. Přímo ve skalách byla také Skalní záchranná služba a z Hradce Králové vzlétl vrtulník letecké záchranné služby, kde byl na palubě kromě záchranářů a lékaře také hasič-lezec z centrální hradecké stanice, který je speciálně proškolen pro záchranu osob z výšky nebo nad volnou hloubkou. 

Zraněná osoba po pádu se záchranáři komunikovala. Kvůli vysokému porostu a blízkým skalám nachystala posádka vrtulníku padesátimetrový podvěs. V tomto podvěsu byl vysazen hasič, který byl vybaven sítí, do níž se poté postižená osoba uložila. Na místě události už byla zraněná osoba připravena ve vakuové matraci k transportu. Za pomoci zasahujících hasičů a záchranářů byla přeložena do sítě a v podvěsu s ní vrtulník přeletěl na blízké parkoviště. Odtud proběhl další přesun do zdravotnického zařízení.

V letošním roce se jedná v Adršpašsko-teplických skalách o první případ záchrany osoby, která spadla ze skály. Všichni návštěvníci by měli být při pohybu ve skalách maximálně opatrní, a to nejen při lezení, ale i při chůzi. Jen v loňském roce zasahovali hasiči spolu se záchranáři v této lokalitě na Broumovsku u pěti případů. Jednalo se nejen o pády lezců, ale také o zásahy při náhlém zhoršení zdravotního stavu u turistů. Terén skal je pro jakýkoliv zásah složek IZS velmi složitý. Technika na všechna místa nedojede a hasiči se záchranáři se tak musí k postiženým osobám dostat často "po svých". Při závažných případech je na místo povolán vrtulník letecké záchranné služby a záchrana osob pak probíhá v podvěsu, jako tomu bylo při pátečním zásahu.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Záchrana Adršpach (1)

Záchrana Adršpach (1) 

Detailní náhled

Záchrana Adršpach (2)

Záchrana Adršpach (2) 

Detailní náhled

Záchrana Adršpach (3)

Záchrana Adršpach (3) 

Detailní náhled

Záchrana Adršpach (4)

Záchrana Adršpach (4) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem