HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Útěkářka znovu dopadena.

(8.2.2016) Dne 7.2.2016 zasahovali profesionální hasiči centrální stanice Zlín při záchraně kočky ze stromu. Stejnou kočku zachraňovali před čtrnácti dny. 

Včera v 11:22 hodin zamířila jednotka profesionálních hasičů centrální stanice Zlín s cisternovým vozidlem a automobilním žebříkem do městské části Zlín - Kostelec. Hasiči byli požádáni o pomoc při záchraně kočky, která zůstala ve větvích vzrostlého stromu poblíž lázeňského areálu na ulici Lázně.

Jak se následně ukázalo, kočka se nacházel ve výšce téměř 20 metrů. Použití automobilního žebříku nebylo vzhledem k terénu možné. Hasiči nemohli k záchraně z této výšky použít ani nastavovacích žebříků z výbavy cisternového vozidla. Velitel zásahu si proto nechal na místo povolat hasiče – lezce. Po jejich příjezdu se jeden z hasičů vybavený lezeckým materiálem a stromolezeckými stupačkami vydal po kmeni ke kočce. Jen co se hasič přiblížil, kočka na nic nečekala  a zamířila až k samotnému vrcholu stromu. I přes silný vítr, který se opíral do kmene a nebezpečí zlomení tenkých větví u vrcholu stromu, se podařilo lezci ke kočce znovu přiblížit. Při pokusu o odchycení kočka spadla na nižší větev, kde se zachytila za přední packy. Po neúspěšné snaze vydrápat se na větev přišel pád. To už ale měli ostatní hasiči pod stromem připravenu síť do které kočku bezpečně chytili.

Asi nejzajímavější na celé akci bylo, že stejnou kočku, na téměř stejném místě, hasiči stejné směny, zachraňovali už před čtrnácti dny (http://www.hzscr.cz/clanek/kocka-pomerila-sve-sily-s-hasici-hasici-zvitezili.aspx). Doufejme, že k třetímu setkání už nedojde.

Autor: por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem