HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úspěchy HZS MSK na světových hrách v New Yorku

O medaile se postarali Roman Viej a Mirek Šín. 

 
Celkem 20 příslušníků-reprezentantů HZS MSK se zúčastnilo Světových policejních a hasičských her 2011 v New Yorku. Začaly 26. srpna a skončily slavnostním zakončením dne 5. září.
 
Celé hry, z důvodu blížícího se desetiletého výročí pádu WTC, provázely rozsáhlá bezpečnostní opatření spočívající v procházení detekčními rámy a prohlídkou osobních zavazadel při každém vstupu na centrální sportoviště v Jacobs Javits Centru.
 
Dne 26.08.2011 byly hry zahájeny - s 15 000 účastníky, nepřekvapilo ani mnoho sportovců ze sousední Kanady (4000), proto si tyto hry vysloužily nechtěně přezdívku Kanadské světové hry. Převažující zastoupení měli policisté.
 
Nečekanou komplikaci po zahájení her způsobila informace o blížícím se hurikánu Irenne. Z důvodu bezpečnostních opatření byly některé disciplíny po dobu dvou dnů zrušeny bez náhrady.
 
 
Reprezentanti HZS MSK se zúčastnili těchto sportovních disciplín:
Marek Pohorelli
futsal
František Koch
futsal
Pavel Vašátko
futsal
Milan Faldýn
futsal
Libor Škerko
futsal
Roman Šimeček
futsal
Jan Vrána
futsal
Martin Pliska
futsal
Martin Opic
futsal
Jaromír Glac
futsal
Jiří Tvrdý
futsal
Radek Ryboň
tenis
Václav Komárek
plavání
Jan Maršálek
beach volejbal
Radek Stoklasa
beach volejbal
Vladimír Krybus
beach volejbal
Miloš Střelka
beach volejbal
Ondřej Lach
beach volejbal
Miroslav Šín
veslování (trenažér, štafeta na 1000 m), bench – press, arm wrestling
Roman Viej
ultimate firefighter, veslování (trenažér, štafeta na 1000 m)
 
Poctivá celoroční příprava se podepsala na několika velmi dobrých úspěších. Nebyly výjimkou ani medailové pozice.
 
Futsalisté začali suverénně. Mezi 40 týmy si počínali opravdu mistrovsky. Několik bodově velmi vysokých výher jim zaručilo postup ze skupiny z prvního místa. Poté však v osmifinále narazili na silné Rusko a prohráli těsným výsledkem 1:2. Rusko bylo zastoupeno ve futsalu celkem 4 mužstvy, z toho 3 skončila na prvních třech medailových pozicích.
 
Jediné zastoupení HZS MSK v plavání bylo věkové kategorii 40-44 let. Václav Komárek na 50 m prsa skončil z 24 účastníků na 12. místě, na 100 m prsa zaplaval jako 5. z celkem 6 plavců a na 50 m znak se umístil na 9. místě z celkem 10 soutěžících.
 
V tenisu nás v kategorii Master A (40-44let) reprezentoval Radek Ryboň. Z přihlášených 32 účastníků skončil v osmifinále 16., kdy poslední zápas prohrál s nasazenou jedničkou.
 
Plážoví volejbalisté se vysoké konkurence také nebáli. Honza Maršálek, Radek Stoklasa a Vladimír Krybus nastoupili v kategorii Senior, do které bylo přihlášeno 45 dvojic. Ve skupině vyhráli a postoupili do závěrečných bojů z vynikajícího prvního místa. V pavouku pak dvakrát prohráli a dvakrát vyhráli. Zajistili si tak konečné pěkné 9.-12. místo.
 
Ondřej Lach a Miloš Střelka se kvalifikovali v prestižní kategorii Open. Starosti nadělal velký vítr a velmi nekvalitní povrch se sklem, mušlemi apod. Kvalita kurtu si našla i své dvě oběti. Našeho borce a sportovce z Argentiny, u kterého si ošetření vyžádalo nemocniční péči. Naši nakonec i přes zranění postoupili z druhého místa ve skupině. Druhý hrací den následovaly tři úspěchy, a to s Brazilií, Švýcarskem a Nizozemím, a dvě prohry, které nakonec znamenaly dělené konečné 7. místo z celkem 40 dvojic.
 
Nejlepším umístěním v kolektivním sportu se blýsknul Ondra Lach s Veronikou Kolářovou, a to v plážovém volejbalu v kategorii mixy. Do vyřazovacích bojů postoupilo celkem 18 nejlepších týmů ze 45 zúčastněných. V prvním kole vyřadili družstvo z Francie 25:18. Dále následoval souboj o postup mezi nejlepší čtyři týmy. V tomto zápase český pár narazil na družstvo Finska, kterému podlehl po velmi vyrovnaném výkonu 26:24. Touto porážkou si naši reprezentanti Ondra Lach a Veronika Kolářová vysloužili celkově páté místo, kdy před ně postoupily pouze týmy složené z policistů (z toho 3 finská družstva a 1 německé), tím se tak stali neoficiálními hasičskými vítězi, což je malou náplastí za neúspěšný zápas o postup do bojů o medaile.
 
A konečně medailisté! O medaile se postarali naši zkušení sportovci Miroslav Šín a Roman Viej. Oba se spolupodíleli na perfektním výkonu při štafetě veslování na trenažéru na 1000 m. Krásné 3. místo bylo odplatou za perfektní výkon.
Miroslav Šín vybojoval ještě 2.místo v Bench - pressu v kategorii senior výkonem 172,5 kg a 3.místo v Arm wrestlingu v kategorii do 110 kg.
 
Roman Viej si odváží z WPFG 2011 také prestižní umístění v Ultimate firefighter (modifikace TFA) v kategorii senior, v celkovém hodnocení 2. na světě.
   
Hry hodnotíme jako poměrně zdařilé. K menším komplikacím došlo z důvodů hurikánu Irenne, kdy de-facto některé hasičsky důležité sporty byly bez náhrady zrušeny. Absence šaten a sprch na centrálním sportovišti v Jacobs Javits Centru už byla jen malým šrámem. Slušná organizace herního plánu, zajímavé místo a velká účast všech národů pak byla pozitivní tečkou policejních a hasičských her.
Ing. Miloš Střelka

vytisknout  e-mailem