Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Upozornění na možné šíření poplašné zprávy

8. 6. 2023 - Hasičský záchranný sbor České republiky v nedávné době zaznamenal vzrůstající obavu občanů o možnostech provedení hasebního zásahu jednotkami požární ochrany na objekty s nainstalovanou fotovoltaickou elektrárnou. Tyto obavy vznikly na základě šíření informací, že hasiči na tyto objekty nezasahují a pouze hlídají okolí, aby se požár dál nešířil. 

Tyto informace jsou nepřesné, zavádějící a nepravdivé.

Jednotky požární ochrany jsou v rámci odborné přípravy podrobně připravovány na jednotlivé druhy možných předvídatelných zásahů, kdy jsou vedeni jednotným cílem, kterým je ochrana lidského života, zdraví obyvatel, životního prostředí, zvířat a majetku před požáry a jinými mimořádnými událostmi a krizovými situacemi. Při zásahu tak postupují jednotně a řídí se taktickými postupy stanovenými Ministerstvem vnitra – generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR. Tyto metodické listy jsou veřejně dostupné na internetových stránkách generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (dostupné na: https://www.hzscr.cz/clanek/bojovy-rad-jednotek-pozarni-ochrany-v-dokumentech-491249.aspx) a každý se tak může přesvědčit o nepravdivosti šířených informací.

Nezastíráme, že zásah v místě požáru nebo mimořádné události, jehož část je pod napětím, není jednoduchý. Důrazně se však ohrazujeme proti tvrzení, že jednotky požární ochrany v takovém případě nezasahují.

Ze statistiky zásahů, které Hasičský záchranný sbor České republiky vede a pravidelně je zveřejňuje lze jednoznačně doložit, že jednotky požární ochrany v roce 2022 úspěšně zasahovaly celkem u 29 požárů ztížených výskytem fotovoltaické elektrárny.

Hasičský záchranný sbor ČR

vytisknout  e-mailem