Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vybrali jsme pro vás to nejpodstatnější a nejzajímavější z únorových zásahů

3. 3. 2021 (MF) - Požár ve zvláštním stupni požárního poplachu musel necelý měsíc po nástupu do funkce řešit nový ředitel HZS Libereckého kraje, plk. Ing. Jan Hadrbolec. Jednalo se o požár výrobní haly průmyslového objektu v Chrastavě. Na místo bylo povoláno 21 profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů. Podrobnosti o průběhu celého zásahu najdete v článku, který jsme pro vás vybrali z webových stránek HZS Libereckého kraje. 

Kromě informací o ostatních velkých požárech, které likvidovali hasiči v únoru a o dopravních nehodách, u kterých pomáhali, se dovíte například, jak se loví z řeky domíchávač, jak vám mohou v přírodě pomoci body záchrany, pokud byste se ztratili nebo jak hasiči pardubického kraje sundávali jednomu cizinci pouta. A nakonec vás, jako vždy, čeká pár zvířecích příběhů.



POŽÁRY

Požár kamionu v Lochkovském tunelu zaměstnal hasiče na několik hodin

V úterý, dne 9. února 2021, byl na operační středisko HZS hlavního města Prahy ohlášen počínající požár kamionu v Lochkovském tunelu ve směru z D1 na D5. Na místo bylo vysláno nejprve 6 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů společně s chemickou službou z Petřin na výměnu tlakových lahví v dýchacích přístrojích.


Po příjezdu bylo zjištěno, že se jedná o požár kabiny kamionu. Byly nasazeny celkem 3 vodní proudy C v dýchací technice. Na místě hasiči spolupracovali s Policií ČR a preventivně byla na místo zavolána i ZZS HMP, ale naštěstí se událost obešla bez zranění.


Požár se rozšířil i do izolace návěsu. Na ten bylo použito zařízení CCS Cobra určené k prořezávání různých materiálů a hašení. Zasažená izolace a vyhledávání ohnisek zaměstnalo hasiče na několik dalších hodin, během kterých se na místě vystřídalo dalších 6 stanic. Bylo potřeba rozebrat konstrukci a vyložit potraviny, které kamion převážel.

Krátce před třetí hodinou ranní byl zprovozněn provoz v tunelové troubě ve směru na dálnici D1. V 5:28 hodin byl požár lokalizován, kamion byl specializovanou firmou vytažen z tunelu a začaly likvidační práce, které trvaly až do dopoledních hodin. Předběžná škoda byla vyčíslena na 2,5 milionu korun a příčina požáru je v šetření.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-kamionu-v-lochkovskem-tunelu-zamestnal-hasice-na-nekolik-hodin.aspx

Požár pergoly v zástavbě hasilo 10 jednotek. Využita byla i těžká pěna

V noci z neděle, 14. února 2021, na pondělí, 15. února 2021, vyjížděli hasiči Olomouckého kraje k požáru pergoly a hospodářských budov s naskladněným materiálem a dřevem do Uničova. Událost byla nahlášena ve 2 hodiny 35 minut. 

Operační důstojníci na místo vyslali 10 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár na ploše zhruba 10x20 metrů v zástavbě rodinných domů. Nasazeno bylo 6 útočných C proudů. Hasiči také bránili okolní přístavky a stavby.

Kromě vody byla využita i smáčedla a kvůli velkému množství hořícího topného dřeva velitel rozhodnul o použití těžké pěny. Hasiči museli také postupně rozebrat konstrukce, aby bylo možné dohledat skrytá ohniska hoření a dohasit je. Navíc museli vyskladnit velké množství dřeva a dalšího materiálu. Před 10. hodinou došlo k redukci jednotek. Zbylé jednotky na místě požáru pokračovaly v dohašovacích pracích.

Zásah probíhal v dýchací technice a komplikoval jej silný mráz, teploty padaly k mínus 15 stupňům. O to náročnější byl pro zasahující hasiče, kteří se museli častěji střídat, i jejich techniku.

Požár se obešel bez zranění osob. Na místo byl přivolán vyšetřovatel, který zjišťoval příčinu požáru. Škoda byla předběžně odhadnuta na 250 tisíc korun.

Na místě zasahovaly profesionální jednotky ze stanice Uničov, Šternberk, Olomouc a Litovel a jednotky SDH Dlouhá Loučka, Tři Dvory, Nová Hradečná, Újezd, Uničov a Troubelice.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-pergoly-v-zastavbe-hasilo-10-jednotek-vyuzita-byla-i-tezka-pena.aspx

OLK_požár pergoly v Uničově.jpg


 

Třetí stupeň poplachu při požáru ocelokolny na Mladoboleslavsku

Ve čtvrtek, 18. února 2021, v 21.12 hodin přijala tísňová linka HZS Středočeského kraje oznámení o požáru stohu v zemědělském areálu v obci Hřivno nedaleko Chotětova v okrese Mladá Boleslav. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální jednotky ze stanic Benátky nad Jizerou a Mladá Boleslav a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Chotětov a Bezno. Po příjezdu první jednotky na místo bylo upřesněno, že nehoří stoh, ale jde o požár velké ocelové haly o půdorysu 70x30 metrů, která je uvnitř z velké části v plamenech.

Hasiči zpočátku nasadili dva vodní proudy na ochlazování pláště haly a hledali způsob, jak se dostat dovnitř, protože všechny vchody byly uzamčené. K objektu byl také špatný přístup, neboť po oblevě byly příjezdové cesty značně rozbahněné a nedalo se jet ani po přilehlém poli. Hala byla z poloviny naplněná senem, v druhé části stálo asi dvacet různých traktorů a nákladních i osobních vozidel, včetně několika veteránů. Ozývaly se i exploze, zřejmě pneumatik a palivových nádrží.

Velitel zásahu požádal v 21.45 hodin o posily a o vyhlášení druhého poplachového stupně, protože na místě byl nedostatek hasební vody. Do Hřivna tak zamířili nejen profesionální hasiči z Milovic, ale také dobrovolné jednotky obcí Byšice, Mělnické Vtelno, Lysá nad Labem a Sudovo Hlavno. Zanedlouho po zvýšení poplachu na třetí stupeň ještě jednotka ze stanice Stará Boleslav a dobrovolné sbory z Luštěnic, Skorkova, Smilovic a ze Staré Lysé.

Po vniknutí do haly objevili hasiči i několik nepoškozených propanbutanových lahví, které vynesli ven a ochlazovali. Zasažený prostor rozdělili na tři úseky a snažili se zároveň uchránit techniku, kterou plameny nezachvátily. Nasazeno bylo celkem osm C proudů. Přibližně o půlnoci snížil velitel zásahu poplachový stupeň a začal odesílat na základny první jednotky.

Kolem jedné hodiny v noci se podařilo sehnat nakladač na vyvážení sena, které hasiči dohašovali na volném prostranství. Před půl druhou pak byla operačnímu středisku ohlášena lokalizace, po které odjely další jednotky. Současně byl stupeň poplachu snížen na základní úroveň. Na místě zůstala dobrovolná jednotka Bezno, která zajistila dohled do osmi hodin, kdy dojela na kontrolu nová směna ze stanice Benátky nad Jizerou.

Podle vyšetřovatele por. Ing. Michala Macouna z HZS Mladá Boleslav vznikla požárem škoda za 2 mil. korun, hodnoty ve stejné výši se hasičům podařilo uchránit. Na objasnění příčiny vzniku požáru spolupracuje s kriminální policií, na místo bude povolán i kynolog se psem vycvičeným na vyhledávání hořlavin. Událost se obešla bez zranění.

Po dobu zásahu zálohovala milovickou stanici dobrovolná jednotka Milovice, za stanici Mladá Boleslav byly připraveny k výjezdu dobrovolné jednotky Březno a Mladá Boleslav – Podlázky.

https://www.hzscr.cz/clanek/treti-stupen-poplachu-pri-pozaru-ocelokolny-na-mladoboleslavsku.aspx

SČK_požár ocelokolny v obci Hřivno_hasiči hasí techniku nacházející se uvnitř budovy.png



 

V Karlových Varech hořela bývalá sokolovna

Krátce po šestého hodině ráno ve středu, 24. února 2021, přijali hasiči oznámení, že ze střechy neobývané budovy v ulici Nad karlovarským Vřídlem vychází dým.

První jednotka hasičů na místě potvrdila, že hoří v horních patrech bývalé sokolovny a oheň se šíří do střechy. Na místo tak byly okamžitě povolány další posilové jednotky. Velitel zásahu vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu. Místo zásahu bylo v prudkém svahu, povrch vozovky byl navíc v ranních hodinách silně namrzlý. Hasiči tak měli problém s ustavením zásahové techniky, na místě nebylo vůbec možné bezpečně ustavit výškovou techniku. Hasební zásah tak byl vedený uvnitř budovy, kde docházelo k narušení konstrukcí stropů a podlah, hasiči tak museli postupovat velmi obezřetně.

Oheň zasáhl celou střechu, dostat plameny od kontrolu se hasičům podařilo po téměř pěti hodinách zásahu. Použít museli hasiči i hasební pěnu, aby vyplnili část podkroví, kam se nebylo možné se kvůli poškozeným stropům dostat. V těsné blízkosti hořícího domu stojí hotel, aktuálně bez hostů. Hasiči se tak od začátku zásahu zaměřili kromě samotného hašení i na ochranu sousedního objektu, aby nedošlo k rozšíření požáru i na tento hotel. Kouř z požáru vnikl do sousedního hotelu, kde spustil požární signalizaci. Žádné další škody ale nezpůsobil. Po zlikvidování plamenů bylo nutné rozebrat i část střešních konstrukcí. Zásah pokračoval až do odpoledních hodin, velitel zásahu na místo povolal i zástupce stavebního úřadu pro posouzení stavu objektu. Příčina požáru a výše škody je v šetření.

Na místě zasahovaly jednotky HZS Karlovy Vary, HZS Sokolov, JSDH Ostrov, JSDH Stará Role, JSDH Chodov, JSDH Hájek, JSDH Horní Slavkov.

https://www.hzscr.cz/clanek/v-karlovych-varech-horela-byvala-sokolovna.aspx

KVK_požár bývalé sokolovny v Karlových Varech_pohled na hořící střechu budovy.jpg

 

Požár průmyslové haly v Chrastavě

Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje (KOPIS HZS LK) přijalo v pátek, 26. 2. 2021, ve 12:40 hodin zprávu o požáru haly na výrobu a skladování polyuretanových výrobků. Objekt se nachází v průmyslovém areálu u nádraží obce Chrastava. 

Po příjezdu prvních jednotek na místo zásahu bylo nutné zjistit, zda v ohroženém prostoru nezůstali žádní zaměstnanci. Intenzivní hoření a silné zakouření ztěžovalo hasičům průzkum. Dalším úkolem bylo zabránit tomu, aby se požár nerozšířil na nádrže s látkami, ze kterých se polyuretan vyrábí. Na místo zásahu se dostavili krajský ředitel i službu konající řídicí důstojníci kraje a územního odboru. Velení zásahu převzal řídicí důstojník územního odboru. S ohledem na vyhlášení zvláštního stupně poplachu bylo na místo povoláno dvacet jednotek PO. Požár byl takového rozsahu, že si vyžádal využití mezikrajské pomoci, výjezd ŠS a CHL Kamenice HZS Středočeského kraje k monitoringu ovzduší i zastavení železniční dopravy na trati Chrastava – Liberec.

Místo zásahu bylo rozděleno na tři hasební úseky a místo pro čerpání vody. Na hašení a chlazení bylo nasazeno jedenáct vodních proudů, speciální hasivo, výšková technika a stovka hasičů. Po celou dobu zásahu monitoroval dron HZS LK ze vzduchu situaci v místě zásahu (plocha zasažená působením požáru byla více jak 6000 m2.) Bylo zřejmé, že zásah bude i časově velmi náročný, proto štáb velitele zásahu zajistil pro hasiče potřebné týlové zabezpečení a bylo připraveno doplňování tlakových lahví pro dýchací techniku.

V 17:25 hod velitel zásahu nahlásil na KOPIS lokalizaci požáru. Do hal zasažených požárem byl povolaným statikem zakázán vstup. Zredukovaný počet jednotek dále prováděl přes celou noc dohašovací práce. Po poledni 27. 2. 2021 se vrátili na místo vyšetřovatelé příčin požárů HZS ČR a Policie ČR. Místo zásahu bylo zástupci firmy písemně předáno v odpoledních hodinách. Výší škody se bude tento požár v Libereckém kraji letos řadit mezi ty největší.

Zúčastněné jednotky a součásti:

HZS LK: HZS LK - krajské ředitelství, stanice HZS Liberec, stanice HZS Jablonec nad Nisou, stanice HZS Česká Lípa

JSDHO: Liberec – Růžodol I, Liberec – Krásná studánka, Liberec – Vratislavice nad Nisou, Liberec – Pilínkov, Liberec – Machnín, Chrastava, Hrádek nad Nisou, Stráž nad Nisou, Rynoltice, Frýdlant, Raspenava, Cvikov, Jablonec nad Nisou – Paseky, Rádlo, Jablonné v Podještědí, Chotyně

Mezikrajská pomoc: HZS SČK stanice Mladá Boleslav, SŠ a CHL Kamenice HZS SČK, JHZSP Škoda auto a.s., ZÚ HZS ČR Zbiroh, TÚPO - ZPP - GŘ, ZPP - GŘ a dokumentace - GŘ

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-prumyslove-haly-v-chrastave.aspx

LIK_požár v Chrastavě_pohled na hořící objekt z dronu.jpg



 

DOPRAVNÍ NEHODY



Tragická nehoda v Jindřichově Hradci

Vážná dopravní nehoda se stala ve čtvrtek, 4. února 2021, ve Václavské ulici v Jindřichově Hradci. Krátce po 6. hodině se zde střetl osobní automobil s dodávkou. 

K nehodě byly vyslány všechny složky integrovaného záchranného systému, z jednotek požární ochrany to byli profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec. Průzkum na místě nehody potvrdil původní ohlášení, a to, že se jedná o nehodu s nutností vyproštění zraněných osob. V havarované Škodě Fabii zůstal zaklíněný řidič.

Hasiči ihned zahájili vyprošťování. Bohužel i přes jejich snahu a snahu všech záchranářů řidič Fabie následkům nehody podlehl. Lékař ZZS u něj konstatoval smrt. Zraněného řidiče dodávky zdravotníci ZZS odvezli do nemocnice. Jednotka dále zajistila havarované vozy protipožárním opatřením a zasypala vyteklé provozní látky na silnici sorbentem. Nehodu si poté převzali policisté.


Okolo 10. hodiny dopoledne byla havarovaná auta odtažena, jindřichohradecká profesionální jednotka pak dokončila úklid vozovky.

https://www.hzscr.cz/clanek/tragicka-nehoda-v-jindrichove-hradci.aspx

JČK_DN osobního vozu a dodávky v Jindřichově Hradci.jpg
 



Na silnici I/35 se střetlo pět vozidel

K nehodě hned pěti vozidel do Gruny na Svitavsku vyjížděly jednotky požární ochrany (profesionální z Moravské Třebové a dobrovolná z Mohelnice ze sousedního Olomouckého kraje) v sobotu, 13. února 2021, dopoledne. Na silnici I/35 došlo k nehodě čtyř osobních vozidel a jednoho nákladního automobilu.

Na místě bylo i roční dítě, u kterého zdravotníci ze zdravotnické záchranné služby provedli kontrolu zdravotního stavu. Ostatní účastníci dopravní nehody vyvázli bez zranění. Hasiči při nehodě zajišťovali místo nehody, vozidla proti vzniku požáru odpojením akumulátorů, poskytovali první předlékařskou pomoc dítěti s následným tepelným komfortem, zamezili úniku provozních náplní a drobný únik pohonných hmot zajistili pomocí sorbentu a spolupracovali se složkami IZS i odtahové služby. Po zadokumentování nehody policisty provedli hasiči úklid vozovky.

V průběhu odstraňování následků hromadné nehody se stala opodál další nehoda, při niž byly poškozeny naštěstí pouze „plechy“ vozidel.

https://www.hzscr.cz/clanek/na-silnici-i-35-se-stretlo-pet-vozidel.aspx

PAK_DN_na silnici se střetlo pět vozidel_hasiči nakládají havarované auto na vůz odtahové služby.jpg
 



Při havárii osobního vozidla u Kožlí se zranila řidička a dítě

V úterý, 23. února 2021, před osmou hodinou ráno vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Ledeč nad Sázavou k ohlášené dopravní nehodě osobního vozidla na komunikaci u Kožlí. 

Při nehodě se zranila řidička vozidla a dítě, které s ní ve vozidle cestovalo. Hasiči poskytli zraněným osobám předlékařskou první pomoc a po příjezdu zdravotníků je předali do jejich péče. Dítěti hasiči věnovali plyšového maskota hasičů dráčka Záchranáčka. Zraněné zdravotníci po nezbytném ošetření na místě události převezli sanitním vozem k dalšímu ošetření do havlíčkobrodské nemocnice.

Na havarovaném vozidle hasiči provedli protipožární opatření a místo události technicky zabezpečili. Příčina, průběh a veškeré okolnosti dopravní nehody jsou předmětem policejního vyšetřování.

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-havarii-osobniho-vozidla-u-kozli-se-zranila-ridicka-a-dite.aspx

KVY_při havárii osobního vozidla u Kožlí se zranila řidička a dítě_hasič stojící u převráceného vozu.jpg
 


 

Havárie domíchávače do řeky Olšavy se obešla bez zranění

Hned několik jednotek profesionálních hasičů zasahovalo ve čtvrtek, 25. února 2021, od 13:52 hodin v Uherském Brodě u dopravní nehody domíchávače, který se převrátil do řeky Olšavy. K události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Uherský Brod, Uherské Hradiště, Zlín a Otrokovice. Na místo se dostavil také velící důstojník směny. 

Při havárii došlo k úniku provozních náplní, které hasiči zachytili pomocí speciálních sorpčních látek a norných stěn. Ke zranění řidiče naštěstí nedošlo. Dostupná technika bohužel nestačila na vyproštění nákladního vozu z koryta řeky, a proto si speciální těžkou techniku po několika hodinách zásahu zajistil jeho majitel z jiného kraje. V 17:28 hodin mu proto bylo místo havárie předáno a jednotky se na pokyn velitele zásahu vrátily zpět na své základny. Na hladině zůstaly natažené norné stěny, v případě jakéhokoliv ohrožení vodního toku by byli hasiči na místo znovu povoláni.

V pátek, 26. února 2021, v 16:14 hodin, po ustavení speciálního jeřábu, přijali hasiči žádost o pomoc a asistenci při vytažení domíchávače z koryta řeky. K události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Uherský Brod, a také jednotka dobrovolných hasičů města Uherský Brod. Po domluvě se zástupci firmy, realizující jeřábnické práce, bylo postupně provedeno navázání domíchávače a jeho následné vytažení na břeh. Úniky provozních kapalin byly neustále kontrolovány a zachytávány pomocí norných stěn a speciálních sorpčních látek, které byly na pokyn velitele z důvodu velké spotřeby dovezeny ve větším množství také ze stanice Uherské Hradiště. Krátce po osmé hodině večer bylo dokončeno vytažení vozidla na břeh a jednotky se postupně vrátily zpět na své základny. 

https://www.hzscr.cz/clanek/havarie-domichavace-do-reky-olsavy-se-obesla-bez-zraneni-aktualizace.aspx

ZLK_dopravní nehoda domíchávače, který spadl do řeky Olšavy_hasiči vytvořili nornou stěnu, která chrání vodní tok.jpg
 


 

Těžká hasičská technika pomáhala v Bruzovicích a Dolním Benešově s vyproštěním nákladních automobilů

Hned dvě nehody, při kterých musela pomáhat těžká vyprošťovací technika, řešili profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v pátek, 26. února 2021. 

Do Bruzovic na Fýdecko-Místecku byla šest minut po deváté hodině ranní vyslána jednotka ze stanice HZS MSK v Nošovicích k dopravní nehodě nákladního automobilu, který sjel mimo komunikaci do příkopu a zůstal stát v nebezpečném náklonu.

Velitel zásahu si po provedení průzkumu povolal na místo události vyprošťovací Tatru ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku a speciál Mercedes Bison ze stanice v Ostravě-Zábřehu.

Hasiči k vytažení automobilu použili oba vozy, zatímco těžká osmikolová Tatra posloužila jako protizávaží a držela havarovanou Avii na kolech, Bison ji pomalu za pomocí obou svých navijáků vytahoval zpět na komunikaci.

Dalšímu zapadnutí bránily při vyprošťování dřevěné pražce, které si nejen za účelem zpevnění terénu hasiči vozí na speciálním kontejneru s mobilní dílnou. Avii se nakonec podařilo vyprostit bez poškození.

Deset minut před čtrnáctou hodinou byla hasičům ze stanice HZS MSK v Hlučíně ohlášena dopravní nehoda nákladního automobilu na silnici z Dolního Benešova do Bolatic. 

Vůz skončil nebezpečně nakloněný v příkopu mimo komunikaci. Hasiči po příjezdu na místo události zajistili automobil proti převrácení použitím teleskopických stabilizačních tyčí Paratech a k vytažení povolali speciální techniku.

Na žádost velitele zásahu tak k události vyjel automobilový jeřáb Demag a s ním vyprošťovací speciál Bison, oba ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu.

Pro bezpečné vyproštění musel být vypnut proud ve vedení nízkého napětí, o což se postarali pracovníci havarijní služby ČEZu.

Hasiči poté jeřábem nadzvedli nákladní vůz a postavili ho zpět na komunikaci. Proti převrácení během vyprošťovacích prací jej jistil naviják Bisona. Po ukončení práce hasiči uklidili komunikaci.

https://www.hzscr.cz/clanek/tezka-hasicska-technika-pomahala-v-bruzovicich-a-dolnim-benesove-s-vyprostenim-nakladnich-automobilu.aspx

MSK_těžká hasičská technika pomáhala v Bruzovicích a Dolním Benešově s vyproštěním nákladních automobilů.jpg
 



 

TECHNICKÉ ZÁSAHY


Muže v poutech vysvobodili hasiči

To nevymyslíš. Spoutaný muž v centru Pardubic. Opravdu netradiční zásah si zapíší do statistiky v letošním roce pardubičtí hasiči. Vysvobodit z pout museli totiž v pondělí, 1. února 2021, jednoho cizince.

Muž byl zřejmě hračička. Ubytován měl být v hotelu v centru Pardubic. Tady si večer měl pohrávat s pouty ještě pravděpodobně s dalším mužem. Ovšem spoutaný v nich zůstal až do rána. Na místo před hotel hasiče přivolala hlídka Městské policie Pardubice. Přivolaní hasiči se hned pustili do „operace“. Obě oka pout měl nešťastník zamknuta na jedné ruce. Hasiči pomocí stopkové brusky, určené na drobné a přesné broušení, které používají v poslední době velmi často hasiči při odstranění prstýnků, se podařilo pevně dotažená pouta bleskurychle překonat.

Podobný případ z Pardubicka, ovšem zřejmě pikantnější, mají také v paměti hasiči, kteří vysvobozovali spoutanou dívku k topení. Jaký byl tehdy „scénář hry“, můžeme už dnes jen domýšlet, každopádně spoře oděná dívka byla tehdy za vysvobození hasičům vděčná…

https://www.hzscr.cz/clanek/muze-v-poutech-vysvobodili-hasici.aspx

PAK__muže v poutech vysvobodili hasiči v Pardubicích_hasič uvolňuje pouta muži.jpg

Bod záchrany pomohl při vyhledání ztracených lidí v Adršpašsko-teplických skalách

Čtyři jednotky hasičů a asi desítka dobrovolníků ze Skalní záchranné služby se v úterý, 9. února 2021, zúčastnily pátrací akce v Teplici nad Metují v oblasti Adršpašsko-teplických skal.

Na tísňovou linku se obrátil s žádostí o pomoc muž, který zde měl i přes dobrou znalost okolí zabloudit i s dítětem. K přesné lokalizaci ztracených osob posloužil bod záchrany umístěný u údolí Tří mušketýrů, kde se nachází jak turisticky značená trasa, ale i neznačená pěšina. Oblast je velmi zrádná na orientaci, je zde množství roklin a cesta není příliš výrazná. Podle pokynu operačního důstojníka z operačního střediska zůstala dvojice u bodu záchrany, kde je následně našla záchranná skupina. Od doby oznámení do momentu, kdy byli lidé nalezeni, uplynula necelá hodina. Oba zachránění byli v pořádku, hasiči a dobrovolníci ze Skalní záchranné služby jim poskytli tepelný komfort, prohlédl je zdravotník a poté byli dopraveni k vlastnímu vozidlu. Kromě Skalní záchranné služby zasahovali na místě události profesionální hasiči ze stanic Náchod a Broumov a JSDH Police nad Metují a Teplice nad Metují.

Body záchrany najdou turisté na území celého Královéhradeckého kraje, ale oblast CHKO Broumovsko je pokryta nejhustší sítí. Místa zde vytipovali ve spolupráci s vlastníky pozemků přímo hasiči a dobrovolníci ze Skalní záchranné služby. V náročném skalním terénu slouží body nejen ke snadné lokalizaci osob, které potřebují pomoc záchranářů. Jsou důležité také pro záchranné složky. Díky nim je efektivnější organizace záchranných skupin, dá se podle nich určit, jaká zásahová technika se na místo dostane, či jaké je v oblasti radiové spojení. V případě, že se lidé dostanou v těžko přístupném terénu do situace, že budou potřebovat pomoc záchranných složek, je důležité setrvat na smluveném kontaktním místě a nikam nechodit. Pro tyto účely jsou ideální právě body záchrany.

https://www.hzscr.cz/clanek/bod-zachrany-pomohl-pri-vyhledani-ztracenych-lidi-v-adrspassko-teplickych-skalach.aspx

KHK_bod záchrany pomohl při vyhledání ztracených lidí v oblasti Adršpašsko-teplických skal.jpg



 

Tělo zavaleného dělníka se podařilo vyprostit po šesti a půl hodinách náročného zásahu

Jednotky pražských profesionálních hasičů ze stanice Petřiny, Smíchov a Centrála a jednotka dobrovolných hasičů z Řep, zasahovaly ve čtvrtek, 18. února 2021, od 14:53 hodin v ulici Erbenova v Praze 5. Ve výkopu stavby tam zůstal zavalený dělník.


Hasiči museli provést pažení nestabilního výkopu, ve kterém pracovali střídavě vždy dva hasiči. Zemina byla jílovitá, kamenitá a velmi těžká, do výkopu navíc vtékala voda. Zásah byl pro hasiče velmi náročný a nebezpečný. U případu byla i Policie ČR a ZZS.

V půl desáté večer, tedy po šesti a půl hodinách, se podařilo vyprostit tělo zavaleného dělníka. Na místě se vystřídaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů, u zásahu byla i Báňská záchranná služba.

https://www.hzscr.cz/clanek/telo-zavaleneho-delnika-se-podarilo-vyprostit-po-sesti-a-pul-hodinach-narocneho-zasahu.aspx



 


 

Přístavek jsme museli stabilizovat

K destrukci části přístavby rodinného domu vyslalo operační středisko v pátek, 26. února 2021, po půl jedenácté jednotky hned z několika stanic. Událost se stala v obci Těchov na Blanensku. 

Roh přístavku rodinného domu se zřítil a vzniklá situace hrozila destrukcí další části objektu včetně střechy. Velitel zásahu povolal na místo statika. Do jeho příjezdu hasiči místo provizorně zajistili. 

Po prohlídce objektu statikem bylo zřejmé, že je potřeba dále provizorně stabilizovat také štítovou zeď. Hasiči ji tedy zapažili a svoji práci na místě ukončili krátce před 14. hodinou. 

Událost se obešla bez zranění. Náhradní ubytování nebylo nutné zajišťovat. Na místě zasahovala technika ze stanic HZS Blansko, Brno-Lidická, Brno-Líšeň a místní jednotka dobrovolných hasičů.  

https://www.hzscr.cz/clanek/pristavek-jsme-museli-stabilizovat.aspx

JMK_hasiči stabilizovali přístavek domu v obci Těchov.jpg



 

Dopravní nehoda malého letadla na Berounsku

V sobotu, 27. února 2021, krátce před 17. hodinou byla na tísňovou linku HZS Středočeského kraje oznámena letecká dopravní nehoda u Hostimi, která je částí města Beroun. 

Volající uvedl, že jde o nehodu malého dvoumístného letadla a osoby, které v něm cestovaly, jsou venku. Operační důstojník k události poblíž silnice číslo 116 vyslal profesionální jednotku z Berouna. Po příjezdu hasičů na místo bylo upřesněno, že se stroj nachází na poli asi 70 metrů od silnice a leží koly nahoru. Dvě osoby bez viditelných zranění předala jednotka do péče přivolané posádce zdravotnické záchranné služby, která je následně převezla do nemocnice na preventivní prohlídku.  

Hasiči u letounu odpojili baterii, provedli protipožární opatření a zachytávali unikající provozní kapaliny. Po dojezdu pracovníka Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, který si událost převzal, ještě jednotka zajistila nasvícení místa nehody pro účely dokumentace a vyšetřování.

https://www.hzscr.cz/clanek/dopravni-nehoda-ultralightu-na-berounsku.aspx

SČK_nehoda malého letadla na Berounsku_2.jpg
 



 

TECHNICKÉ ZÁSAHY - ZVÍŘATA



 

Sedlčanští hasiči zachránili tonoucí srnu

Ve čtvrtek 4. února před půl třetí odpoledne oznámila pozorná žena na tísňovou linku středočeských hasičů dvě topící se srny. Zpozorovala je na Sedlčanské retenční nádrži na Příbramsku. Srny došly po tenkém ledu přibližně do poloviny šířky nádrže, kde se pod nimi led prolomil. 

Operační středisko vyhlásilo poplach profesionálním i dobrovolným hasičům ze Sedlčan. Ti na místo vyjeli s kompletním vybavením pro záchranu z vody, včetně dvou motorových člunů.

Po příjezdu na místo velitel zásahu zjistil, že jedné srně se už podařilo dostat na břeh a utekla do volné přírody. Následně vyslal do nádrže dva hasiče v suchých oblecích, oba byli ze břehu zajišťováni lany. Na fyzicky náročné cestě bortícím se ledem táhli ještě záchranná nosítka. Vysílenou srnu do nich naložili a dopravili zpět na břeh, kde ji vysušili a zabalili do deky.

Pro unavené a podchlazené zvíře byl povolán pracovník záchranné stanice z Hrachova. Ten se rychle dostavil na místo a srnu si převzal.

Celá záchranná akce trvala přibližně hodinu. Poté se obě jednotky hasičů vrátily z nevšední akce na své základny.

https://www.hzscr.cz/clanek/sedlcansti-hasici-zachranili-tonouci-srnu.aspx

SČK_záchrana srny.jpg



 

Ostravští hasiči zachraňovali puštíka z mexického komína

Ostravští profesionální hasiči zachraňovali v pátek, 5. února 2021, dopoledne sovu, která zřejmě už v noci na pátek propadla komínem rodinného domku ve Vřesině, oblíbené rekreační části Mexiko (okres Ostrava-město), ze střechy dolů až k vymetacím dvířkům. Hasiči během několika minut vytáhli nádherného puštíka jen v pevných rukavicích.

O pomoc specializované jednotky ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Přívoze zavolal prostřednictvím tísňové linky majitel domku, který slyšel šramot hned v pátek ráno po probuzení. Hasiči sovu opatrně vyjmuli z úzkého prostoru v obývacím pokoji muže.

Měli obavy, zdali se mžourajícímu puštíkovi něco při nočním klouzání komínem nepřihodilo, ale za pár okamžiků je vyvedl z omylu. Na zahradě rodinného domku jej jeden z hasičů postavil na trávník a puštík bleskurychle a elegantně odlétl přes drátěný zahradní plot směrem k lesům, obepínajícím nedaleká klimkovická sanatoria.

Zatímco sova pálená nebývá častým objektem záchrany hasičů v Moravskoslezském kraji, puštík zřejmě bývá při hledání co nejkvalitnějšího nočního úkrytu odvážnější. Čas od času tak končí v komíně či v okapovém svodu, obvykle ale vyvázne bez vážnějšího zranění.

Například v červenci 2019 museli hasiči uklidňovat majitelku rodinného domku na okraji Ostravy-Poruby. Z proskleného krbu na ni totiž najednou uprostřed měsíční noci vykoukla krásná sova, zřejmě také „oblíbený" puštík.

Sova se dostala komínem až do krbové vložky a tam za prosklenými dvířky překvapila za vlahé noci rozespalou ženu. Šramocením a náhlým odleskem v ptačích očích. Navíc za měsíčního úplňku…

https://www.hzscr.cz/clanek/ostravsti-hasici-zachranovali-pustika-z-mexickeho-komina.aspx

MSK_ostravští hasiči zachraňovali puštíka z komína_hasič drží vysvobozené zvíře.jpg



 

Krávy na útěku, v Hradci Králové je odchytávali hasiči a policisté

Ve středu, 10. února 2021, krátce po poledni přijalo krajské operační a informační středisko hasičů hlášení o volně pohybujícím se skotu v části Malšovice v Hradci Králové, nedaleko Všesportovního stadionu.

Z přepravního vozidla mělo utéct pět krav, které mohly být pro okolí nebezpečné. Na místo vyjela profesionální jednotka z centrální stanice a povolány byly také posilové jednotky dobrovolných hasičů z Malšovy Lhoty, Svinar a Třebše. Na místě spolupracovali hasiči s Policií České republiky a dostavili se také zástupci veterinární správy.

Hasiči po celou dobu zásahu pomáhali se zajištěním okolí, kde se krávy pohybovaly. Na žádost velitele zásahu byl aktivován systém varování, na možné nebezpečí upozornil obyvatele v části Malšovice signál všeobecné výstrahy. Cestou operačního střediska byli vyrozuměni také ředitelé školských zařízení v ulici Úprkova, aby zamezili na nezbytně nutnou dobu vycházení žáků a učitelů z budovy.

Nakonec se podařilo veterináři čtyři z pěti krav uspat, hasiči je ve spolupráci s pracovníky městských technických služeb naložili zpět do přepravního vozu. Pátá kráva se splašila, z místa utekla a policisté ji byli nuceni zastřelit, neboť hrozilo další ohrožení obyvatel. Zásah byl ukončen po 18. hodině.

https://www.hzscr.cz/clanek/kravy-na-uteku-v-hradci-kralove-je-odchytavali-hasici-a-policiste.aspx

KHK_hasiči z královéhradeckého kraje odchytávali s policisty krávy, které unikly při přepravě.jpg



 

Hasiči zachránili psa, když se pod ním probořil led

V Srnojedech v sobotu, 13. února 2021, hasiči zachraňovali psa, pod kterým se probořil led.

 Na místo byla vyslána profesionální jednotka hasičů z Pardubic. Jeden z hasičů se již při jízdě k zásahu vystrojil do speciálního suchého obleku „ursuit“ se záchrannou vestou. Ihned po příjezdu na místo hasič v obleku jištěn lanem skočil do ledové vody řeky Labe. Zvíře hasič chytil a vytáhl ho na silnější led a následně na břeh. Po vytažení byl zvířeti, které vážilo zhruba 60 kg, poskytnut tepelný komfort v podobě deky, do kterého psa majitelka následně otřela.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-zachranili-psa-kdyz-se-pod-nim-proboril-led.aspx

PAK_hasiči zachraňující psa, pod kterým se probořil led v řece Labi.jpg
 




Hasiči zachraňovali hříbě uvězněné v ledové laguně

Asi roční hříbě plemene exmorského pony, chcete-li keltského pony, se ve středu, 25. února 2021, odpoledne zatoulalo v Hrobicích na Pardubicku a skončilo vystrašené v ledové, zamrzlé a obrovské laguně.

Na pomoc museli přispěchat hasiči, kteří se na místě vystrojili do brodících holin a vydali se k hříběti, které stálo po „kolena“ ve vodě. Hříbě se bálo ve vodě i pohnout, a tak hasiči museli koně doslova přemlouvat a z vody vytlačit až na suchou zem. Zpočátku zasahujícím hasičům hříbě nedůvěřovalo, což mají tito koně v krvi, ale po navázání důvěry se z nich stávají skvělí společníci, a tedy i záchranná akce měla dobrý konec a hříbě se hned přidalo k dalším deseti pasoucím se divokým koním nejstaršího a nejpůvodnějšího plemene koní, které užívali již Keltové.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-zachranovali-hribe-uveznene-v-ledove-lagune.aspx

PAK_hasiči zachraňují hříbě ze zmrzlé laguny.jpg



 

Mgr. Michaela Farníková
pracoviště komunikace MV-GŘ HZS ČR




Informace, foto a video zdroj:
HZS Hl. města Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Karlovarského kraje
HZS Libereckého kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Pardubického kraje
HZS Kraje Vysočina
HZS Jihomoravského kraje
HZS Olomouckého kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje



 

Odkazy do noveho okna

ZLK_dopravní nehoda domíchávače, který spadl do řeky Olšavy_hasiči vytvořili nornou stěnu, která chrání vodní tok

ZLK_dopravní nehoda domíchávače, který s... 

Detailní náhled

ZLK_dopravní nehoda domíchávače, který spadl do řeky Olšavy_hasiči prohlíží havarovaný vůz

ZLK_dopravní nehoda domíchávače, který s... 

Detailní náhled

SČK_záchrana srny2

SČK_záchrana srny2 

Detailní náhled

SČK_záchrana srny

SČK_záchrana srny 

Detailní náhled

SČK_požár ocelokolny v obci Hřivno_pohled na hořící přízemí budovy

SČK_požár ocelokolny v obci Hřivno_pohle... 

Detailní náhled

SČK_požár ocelokolny v obci Hřivno_hasiči hasí techniku nacházející se uvnitř budovy

SČK_požár ocelokolny v obci Hřivno_hasič... 

Detailní náhled

SČK_nehoda malého letadla na Berounsku_2

SČK_nehoda malého letadla na Berounsku_2 

Detailní náhled

SČK_nehoda malého letadla na Berounsku

SČK_nehoda malého letadla na Berounsku 

Detailní náhled

PHA_Požár kamionu v Lochkovském tunelu v Praze_hasič na žebříku nastaveném ke kabině kamionu dohašuje požár

PHA_Požár kamionu v Lochkovském tunelu v... 

Detailní náhled

PAK_hasiči zachraňující psa, pod kterým se probořil led v řece Labi_na břehu pejska s jeho majitelkou vysušili a zahřáli

PAK_hasiči zachraňující psa, pod kterým ... 

Detailní náhled

PAK_hasiči zachraňující psa, pod kterým se probořil led v řece Labi

PAK_hasiči zachraňující psa, pod kterým ... 

Detailní náhled

PAK_hasiči zachraňují hříbě ze zmrzlé laguny

PAK_hasiči zachraňují hříbě ze zmrzlé la... 

Detailní náhled

PAK_DN_na silnici se střetlo pět vozidel_hasiči nakládají havarované auto na vůz odtahové služby

PAK_DN_na silnici se střetlo pět vozidel... 

Detailní náhled

PAK__muže v poutech vysvobodili hasiči v Pardubicích_hasič uvolňuje pouta muži

PAK__muže v poutech vysvobodili hasiči v... 

Detailní náhled

PAK__muže v poutech vysvobodili hasiči v Pardubicích_hasič pomocí rozbrušovačky zbavuje muže pout

PAK__muže v poutech vysvobodili hasiči v... 

Detailní náhled

OLK_požár pergoly v Uničově_2

OLK_požár pergoly v Uničově_2 

Detailní náhled

OLK_požár pergoly v Uničově

OLK_požár pergoly v Uničově 

Detailní náhled

OLK_Požár pergoly a zemědělských budov3

OLK_Požár pergoly a zemědělských budov3 

Detailní náhled

OLK_Požár pergoly a zemědělských budov_1

OLK_Požár pergoly a zemědělských budov_1 

Detailní náhled

MSK_těžká hasičská technika pomáhala v Bruzovicích a Dolním Benešově s vyproštěním nákladních automobilů

MSK_těžká hasičská technika pomáhala v B... 

Detailní náhled

MSK_ostravští hasiči zachraňovali puštíka z komína_hasič vytahuje sovu ven

MSK_ostravští hasiči zachraňovali puštík... 

Detailní náhled

MSK_ostravští hasiči zachraňovali puštíka z komína_hasič drží vysvobozené zvíře

MSK_ostravští hasiči zachraňovali puštík... 

Detailní náhled

LIK_požár v Chrastavě_pohled na hořící průmyslovou halu halu

LIK_požár v Chrastavě_pohled na hořící p... 

Detailní náhled

LIK_požár v Chrastavě_pohled na hořící objekt z dronu

LIK_požár v Chrastavě_pohled na hořící o... 

Detailní náhled

LIK_požár v Chrastavě_hasičská technika u hořící průmyslové haly

LIK_požár v Chrastavě_hasičská technika ... 

Detailní náhled

KVY_při havárii osobního vozidla u Kožlí se zranila řidička a dítě_hasič stojící u převráceného vozu

KVY_při havárii osobního vozidla u Kožlí... 

Detailní náhled

KVK_požár bývalé sokolovny v Karlových Varech_pohled na hořící střechu budovy

KVK_požár bývalé sokolovny v Karlových V... 

Detailní náhled

KVK_požár bývalé sokolovny v Karlových Varech_pohled na hořící budovu a zasahující jednotky s technikou

KVK_požár bývalé sokolovny v Karlových V... 

Detailní náhled

KHK_hasiči z královéhradeckého kraje odchytávali s policisty krávy, které unikly při přepravě_chycené krávy naložili zpět do vozu

KHK_hasiči z královéhradeckého kraje odc... 

Detailní náhled

KHK_hasiči z královéhradeckého kraje odchytávali s policisty krávy, které unikly při přepravě

KHK_hasiči z královéhradeckého kraje odc... 

Detailní náhled

KHK_bod záchrany pomohl při vyhledání ztracených lidí v oblasti Adršpašsko-teplických skal

KHK_bod záchrany pomohl při vyhledání zt... 

Detailní náhled

JMK_hasiči stabilizovali přístavek domu v obci Těchov_pohled na použitou techniku

JMK_hasiči stabilizovali přístavek domu ... 

Detailní náhled

JMK_hasiči stabilizovali přístavek domu v obci Těchov

JMK_hasiči stabilizovali přístavek domu ... 

Detailní náhled

JČK_DN osobního vozu a dodávky v Jindřichově Hradci

JČK_DN osobního vozu a dodávky v Jindřic... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem